Last news in Fakti

3 Април, 2017 05:44 5 692 0

Изяж си водата. 10 храни, които ще ви хидратират

  • хидратират-
  • вода-
  • храни-
  • хидратация

Тези храни, с високо съдържание на вода, са освежаващи, пълни с хранителни вещества и имат малко калории

Изяж си водата. 10 храни, които ще ви хидратират - 1
Снимки: shutterstock

По стара правило, от възрастен индивид се очаква да пие по около осем чаши вода на ден (някои експерти препоръчват дори повече). Това може да изглежда трудна задача понякога, но има мъничка хитринка: не е нужно да изпивате цялата тази вода, когато можете да я изядете. Приблизително 20% от дневния прием на вода идва от храните, особено плодовете и зеленчуците.

Все пак не трябва да забравяме, че пиенето на вода си остава важна част от нашето ежедневие, особено по време на жегите, които вече идват към нас.

Но да се върнем на храните, които също помагат за нашата хидратация. Има храни, чието съдържание на вода достига до 90%. Вижте някои от тях:

Диня

Този плод се състои от 92% вода, което го прави перфектното средство за хидратация. Освен това, този червен плод е чудесен източник на калий — електролит от съществено значение за хидратацията, който помага за предотвратяване на мускулни спазми.

Репички

Тези освежаващи кореноплодни зеленчуци трябва да заемат основно място във вашата пролетна диета. Те съдържат 95,3% вода и са чудесен антиоксидант. Хрупкавата им текстура ги прави перфектното допълнение към една здравословна лятна салата от зеле или маруля.

Целина

Твърдението, че целината има отрицателно количество калории не е съвсем вярно, но е доста близо до истината. Тя има високо съдържание на вода — цели 95.4%. Подобно на всички храни, които са с високо съдържание на вода, целината има много малко калории — само 6 на стрък.

Салата айсберг

Айсбергът губи битката със спанака и кейла по отношение на хранителните стойности, но е идеалният източник на вода и фибри. В нея има 95,6% вода. На купа салта има само 10 калории и 1 грам фибри.

Краставици

Този зеленчук съдържа голямо количество витамини С и А и е всеизвестен факт, че е с най-голямо съдържание на вода — 96,7%. Една краставица има само 47 калории и спомага за добрия и свеж вид на кожата, както едновременно с това подсилва имунитета.

Зелени чушки

Водното съдържание в този зеленчук е 93.9%. Макар чушките с друг цвят, също да са чудесен източник на вода (червените и жълтите имат 92% вода в себе си), зелените застават на чело на класацията.

Ягоди

Освен че имат голямо съдържание на вода — 90%, ягодите са богати на витамин С, който повишава имунитета. В купичка ягоди има само 47 калории и 3 гр фибри, което ги прави перфектната закуска. Освен това те понижават кръвната захар.

Спанак

Макар Айсбергът да е с най-високо съдържание на вода сред зелените листни зеленчуци, спанакът също може да се похвали като чудесно средство за хидратация, със своите 91,4% водно съдържание. Суровият спанак всъщност е доста вкусен, противно на повечето очаквания, така че салата от спанак или добавка към сандвича ви, са чудесна идея.

Грейпфрут

Този сочен и леко горчив цитрусов плот съдържа 90,5% вода. Освен това той може да ви помогне да намалите нивата на холестерол и да свиете талията си.

Домати

Последни, но не и по важност останаха доматите. Те имат изключително високо водно съдържание — 95% и освен това, са богати на ликопен, който помага на сърцето ви да работи добре.

Изяж си водата. 10 храни, които ще ви хидратират


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА