Last news in Fakti

20 Септември, 2017 05:45 22 964 4

5 храни и напитки, които убиват тестостерона

  • храни-
  • напитки-
  • тестостерон-
  • мъже-
  • либидо-
  • убиват

Тестостеронът играе ключова роля не само за половата мощ, но и за здравето и доброто физическо състояние

Повече се говори за това какво повишава нивото на тестостерона и много рядко за онова, кое го потиска и намалява. Тестостеронът често е използван като синоним на мъжествеността. Това е хормонът, който не просто се грижи за потентността, но отговаря и за повечето качества, които един мъж трябва да притежава - като сила, мощ, издръжливост, окосмяване по тялото, плътност на гласа и т.н.

Но както има храни, които помагат на мъжествеността да се прояви по-ясно, има и такива, които буквално унищожават мъжкия хормон и е добре да бъдат избягвани.

Вижте 5 от най-безмилостните убийци на тестостерон:

Алкохол
Дори и смятана за безобидна бира влияе върху понижаването на мъжкия хормон и любителите на бира, рано или късно се сблъскват с това. Ако за вас е важно да поддържате високи нива на тестостерон, просто ограничете максимално и разредете приема на алкохол, в това число бира и спиртни напитки. Алкохолът спира и растежа и развитието на мускулите и влияе негативно върху изграждането на мускулна маса. За това са виновни същите ендорфини, които се отделят по време на консумация на алкохол и които ви карат да се чувствате добре. Те са отговорни, обаче, и за влошаване нивата на тестостерон. Алкохолът намалява метаболизма, натоварва черния дроб и в крайна сметка води до трупане на излишни мазнини, особено ако пиенето на алкохол е съчетано с обилно хапване.

Соеви продукти
За съжаление, почти всички изследвания, свързани с влиянието на соята върху здравето на мъжете, стигат до извода, че тя намалява броя на сперматозоидите и нивата на тестостерон. Скорошно изследване от щатския университет в Колорадо обвърза консумацията на соя с образуването на високи количества съединения в червата наречени „икуол“ (equol), които буквално спират производството на тестостерон.

Безалкохолни напитки и сладкиши
Тук може спокойно да включим сладките изделия, понички и всякакви сладки неща, но засега най-опасни остават газираните, безалкохолни и сладки напитки. Университетът в Оксфорд прави следния експеримент: 75 мъже получават 75 г чиста захар и след преглед установяват, че всички те имат спад в количеството произведен тестостерон с 25 % .
При положение, че в кутийка кола има около 39 г рафинирана захар, виждате колко лесно може да се достигнат въпросните 75 г и да се стигне до спад в нивата на мъжкия хормон с 25 %.

Тестени закуски
Мекички, палачинки, банички, кроасани… вкусни, но точно те са врагове на тестостерона! Основно заради съдържанието на трансмазнини и захар. Заменете ги с овесени ядки, семена, плодове, пълнозърнест сандвич или пица от пълнозърнесто тесто. А когато много ви се дояде палачинка, пригответе вкъщи с пълнозърнести брашна и чисти мазнини.

Ленено семе
Да, много полезен източник на омега 3 мастни киселини, но са богати и на съединението, наречено „лигнани“. Точно то редуцира нивата на тестостерона, затова го заменете с конопено семе или сусамово!


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Да бе...да

    42 12 Отговор
    Това за алкохола не е вярно-от личен опит ви го казвам. На кило домашарка всички съсетки стават абитуренки..а на кило и половина даже жената започва да ми харесва-след 30 години брак...и го отнася яко-като че ли сме пак на студенска бригада...Та оставете тия учени и слушайте тялото си-то ви подсказва най-вярно..
  • 2 mf2

    25 6 Отговор
    Леле, добре че пия като продънен и яко мачкам сладко и тестяно.
    И безалкохолно пийвам... та явно затова жената все още, макар и трудно, ми удържа на темпото.
    Явно трябва обаче да започна да консумирам и лен + соя...
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.