10 Октомври, 2017 05:46 3 530 0

6 храни, които да хапнем след тренировка

  • храни-
  • тренировка-
  • сила-
  • енергия-
  • здравословно-
  • хранене-
  • полезно

Важно е не само да тренираме, а и да се храним правилно след това

6 храни, които да хапнем след тренировка - 1
Снимка: shutterstock

Тренировките и здравословното хранене вървят ръка за ръка ако искаме да имаме стройна фигура и да се отървем от излишните килограми.

Някои знаят, но други — не, че когато тренираме, не трябва да ограничаваме драстично храната, която ядем. Опитите ни да се въздържаме от всякаква калорична храна, често пъти ни забавя по пътя към целта, вместо да ни помогне да стигнем по-лесно и бързо.

Трябва да не забравяме, че след тренировка е нужно да се заредим организма си с наистина полезна и укрепваща храна.

В рамките на 45 минути след тренировка тялото усвоява въглехидрати и протеини. Поради тази причина е много важно с какво се захранва организма след правенето на упражнения, тичане или фитнес.

Вижте няколко от най-добрите храни за прием след тренировка. А количеството, което ще консумирате зависи от резултатите, към които се стремите:

Пълнозърнест сандвич
Пълнозърнестите храни са заредени с полезни въглехидрати и фибри. Семената и ядките са добра добавка и към салати и месо. Те спомагат за добрата обмяна на веществата и засищат организма за по-дълго време.

Спанак
Спанакът е силно концентриран на хранителни вещества, витамини и минерали. Освен това е богат на витамин С и фолиева киселина. Най-важното е, че не съдържа мазнини, които могат да навредят на фигурата ви.

Плодове
За плодовете няма ограничение. Можете да ядете каквито поискате и колкото поискате. Най-добре е обаче, да заложите на сезонните, защото съдържат повече полезни вещества и витамини отколкото онези, отглежданои насила в парници. Плодовете съдържат лесно смилаеми въглехидрати, които действат добре на умореното тяло и на мускулите.

Яйца
Можете да хапвате яйца в какъвто вид ви харесва най-много — бъркани, на очи или сварени. Те са с високо съдържание на протеин и хранителни вещества. А ако искате да се заредите с още повече полезни вещества, вземете си пъдпъдъчи яйца.

Кисело мляко
Истинското кисело мляко е страхотен източник на протеин и много добър пробиотик, който запазва функциите на стомашно-чревната флора. Освен това млякото помага и в борбата с мускулните болки и спазмите.

Хумус
Хумусът е изключително популярна храна в Близкия изток. Тази разядка зарежда организма с нужната енергия за деня, заради минералите, витамините и протеините в нея.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА