Last news in Fakti

5 Април, 2018 13:50 2 869 0

Кулинарно вдъхновение от Южна Африка

  • сиба-
  • шеф готвач-
  • южна африка-
  • кулинария-
  • готвене-
  • рецепти

Сиба e звездният шеф готвач на Южна Африка 

Кулинарно вдъхновение от Южна Африка - 1

Знаменитият южноафрикански шеф готвач - суперзвездата Сиба Мтонгана - се завръща с нов сезон по Food Network - "Трапезата на Сиба: Просто великолепно! “.

Кулинарно вдъхновение от Южна Африка

Къде се крие тайната на Сиба? Тя добавя във всяко ястие своя нетрадиционна подправка.Това е „уау факторът“, както тя я нарича.

„Обичам да готвя лесни за приготвяне африкански ястия, но със страхотен ефект.“

Казват, че и самата тя притежава този „уау фактор“. Нейната енергия е заразителна. Само за няколко години кулинарното й шоу се превърна в хит и се излъчва в 128 страни, като в Полша и Русия води рейтинговите класации.

През 2017 г. Сиба покани на своята трапеза, не само най-близките си хора. Тя отвори собствен ресторант, защото това е била отдавнашна нейна мечта.

Кулинарно вдъхновение от Южна Африка

„Обичам да си поставям цели - пет-десетгодишни. За 2015 г. целта беше кулинарна книга. Вече е на пазара. 2017 г. реших, че ще е годината на ресторанта. И той отвори врати.“

Време е за нови планове!

Кулинарно вдъхновение от Южна Африка

Но преди това ето какво споделя звездата в кухнята Сиба:

С кои думи би описала своите ястия?

Прости и лесни. Аз използвам продукти, които лесно може да намерите във всеки супермаркет. Другото условие е да са сезонни и местно производство.

Кое е любимото ти ястие, когато беше малка?

Казва се мфино - това е задушен лук, зелена чушка и спанак с царевично брашно. Мама ни го приготвяше за училище. Това ми напомня за дома.

Кои са любимите ти моменти, свързани с кулинарията?

Когато представях рецептите си в Лондон, Белгия, Португалия и Дубай, беше страхотно изживяване. Бях и в Русия на фестивала „Вкусът на Москва“.

Кулинарно вдъхновение от Южна Африка

Имаш ли си готварско мото?

Пробвай рецептите отново и отново, докато не си 100% сигурна.

А в живота?

Дай всичко от себе си, останалото остави на Господ.

Коя кухня обичаш?

На първо място – азиатската, а след това френската.

Има ли хора, които се страхуват да те поканят на вечеря?

Има хора, които са малко притеснени, когато съм в списъка с гостите. Но аз не мисля, че това би трябвало да ги притеснява. Аз съм строга само тогава, когато съм жури на някой конкурс.

Ако можеш да избираш, коя суперсила би искала да притежаваш?

Да контролирам времето. Да го забавям, забързвам или да го връщам, особено когато съм със сина си и гледаме Дисни Джуниър.

Кой би бил мечтаният ти гост?

Опра Уинфри. Следя кариерата й от години.

И в менюто ще има....?

Ще бъде брънч. Ще сервирам домашно мюсли с кисело мляко и нар, много зеленчуци, козе сирене и яйца на очи. За десерт – бисквити флорентини и мини чийзкейк.

Твоето вкусно прегрешение?

Хляб и сладолед!

Петте неща, които винаги имаш в кухнята?

Мляко, сирене, масло, чоризо и босилково песто.

Какъв съвет би дала на домакините?

Да готвят на бавен огън. Става по-вкусно. И още – винаги да опитват, докато не се получи перфектното ястие.

А кой е най-добрият съвет, който ти получи?

Майка ми ме научи, че образованието е ключът. И още – прави това, което обичаш и никога няма да имаш чувството, че това е работа.

Какъв съвет би дала на тези, които посрещат много гости?

Когато очаквате много гости, направете такова меню, в което повечето работа по приготвянето може да се направи предварително. Уверете се, че ястията са лесни, но вкусни и представителни. Този сезон аз приготвям леки салати с пресни и с гриловани плодове или зеленчуци.

Какво би предложила като тристепенно меню на влюбена двойка?

За начало – ордьовър от морски дарове. Те са страхотен афродизиак. Личното ми предпочитание са скаридите и мидите, сервирани с дресинг от нар. За основно – сьомга с гриловани зеленчуци и пресни картофи. Десертът трябва да е шоколадов - шоколад с ядки и малини.

Коя е любимата ти напитка в топлите летни дни?

Прясно изцеден зелен сок с джинджифил и лимон или сорбе от личи.

А когато си почиваш вкъщи?

Специалист съм по безалкохолните коктейли. Обичам напитки на основата на ройбос и добавям от моите любими вкусове.

Какво обичаш да приготвяш за семейството ти?

Обичам да приготвям морска храна. Дори децата ми много обичат скариди и калмари. Сега дори пастата приготвям с тях.

Петте най- важни урока в живота на Сиба:

1. Слушай майка си, защото знае най-добре. С всяка изминала година все повече се убеждавам в това.

2. Подготвяй се добре за момента, независимо дали си в кухнята, в дома или в училище.

3. Смей се много. Не се вземай насериозно. Животът може да е предизвикателство и лесно може да попаднеш в клопка, ако около теб е хаос. Аз съм се фокусирала в това да превърна моето пътешествие на живота в забавление. Животът е твърде кратък, за да се фокусираш само върху едно нещо.

4. Понякога трябва да жертваме нещо в настоящето, за да получим награда по-късно. Не всичко в живота е забавно и лесно, но ако работиш здраво, когато ти е трудно, то светлината в тунела ще свети по-ярко, отколкото си очаквал.

5. Заобикаляй се с правилните хора - тези, които те вдъхновяват, мотивират и подкрепят твоето пътуване живот.

Сиба ви кани на "Трапезата на Сиба: Просто великолепно!“ по телевизия Food Network всеки четвъртък от 22 часа.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА