Last news in Fakti

30 Юни, 2018 00:30 23 561 19

Любов без секс или секс без любов - възможно ли е това?

  • секс-
  • любов-
  • партньор-
  • връзка-
  • зигмунд фройд
Любов без секс или секс без любов - възможно ли е това? - 1
Снимка: Shutterstock

Любовта и сексът вървят винаги ръка за ръка и това е първото нещо, което изниква в съзнанието ви, чувайки въпроса възможна ли е любов без секс.

Връзката между любов и секс е безспорна, макар съвременният човек да приема, че поне в едната посока, те не вървят задължително заедно. През викторианската епоха, преди два века, пък хората приемали за напълно естествено съществуването на любов без секс. Съвременният човек пък е стигнал до разбирането на обратното явление – секс без любов. Любовта и сексът влияят на отношенията между мъжа и жената. Много години хората са се опитвали да си отговорят на въпросите: „Какво е любовта и какво сексът?“, „Къде е разликата между двете?“, „Възможно ли е едното да съществува без другото и какво би била любовта без да се консумира?“

Сексът е физическа и биологическа потребност на човека. Нейната цел всъщност е постигане на физическо успокоение. Сексуалната връзка между жената и мъжа не е универсална. Във всички времена човек се е нуждаел от секс, който не на последно място служи и за продължаване на рода. Сексуалната потребност наподобява глада. Тя изчезва веднага, след като човекът й се е насладил. Но след известен период от време възниква нова потребност и от секс, и от храна. Любовта и сексуалните отношения са две различни понятия, но са тясно свързани помежду си. Някои хора твърдят, че само сексуалните отношения могат да прераснат в любов, а други, че любовта е преднамерено сдържана сексуалност.

Битува още едно убеждение: „Сексуалните отношения са част от любовта“.

Сексът – това всъщност е любовта

Тази гледна точка свидетелства за това, че сексуалният контакт лежи в основата на всички любовни връзки, разбирайте, че любовта е продукт на всички сексуални връзки.

Любовта – преднамерено сдържана сексуалност

Автор на тези думи е Зигмунд Фройд. Той е сравнявал любовта и сексуалните отношения между партньорите. Фройд е разглеждал любовта в качеството на сексуални отношения, към които се стремят хората, и се е ръководил от сексуалното желание на един човек към друг, пише rozali.com. Някога свързването на любовта и секса се е смятало за богохулство, тъй като любовта е била определяна като божествена, а сексът – като животинска страст.

Сексуалните отношения са част от любовта

Тази гледна точка се основава на описанията на любовта и секса и разглежда половото влечение като един от главните аспекти на любовта. Трите най-силни чувства при голямата любов са:

• силна привързаност към личността, която обичаме;
• скръб, когато настъпи краят на любовта;
• щастие при възраждането й, независимо дали със същия или друг партньор.

Има ли любов без секс?

Сексът взема участие в управлението на човешките мисли и чувства. Сексуалното влечение е важен инструмент на любовта на партньорите. Затова днес изглежда несериозно да се отрича, че сексуалното желание е част от любовта. Това обаче не означава, че то преобладава. Не сексуалното влечение води към влюбване, а влюбването води към сексуални отношения.

70% от участниците в проведена анкета на възраст от 20 до 45 години определят секса за главен фактор при срещите на мъжете и жените, а 65% като главен в семейния живот. Средно 36% нямат партньори. Само 14% не се занимават със секс поради морални или религиозни причини.

Специалистите днес са убедени, че въздържанието е вредно за здравето, а липсата на полов партньор влияе негативно и на физическото здраве.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Не е така

    23 1 Отговор
    Любвта в статията май трябва да се разглежда като страст и телесни чувства. Доста изкривено понятие на понятието"любов"л
  • 2 848

    35 20 Отговор
    Нямаш ли ПАРИ - няма ни любов, ни секс! За да имаш хубаво тяло се иска да имаш пари и да го поддържаш, че да се продадеш на някого или някоя, дето имат повече пари - това е рецептата!

    Коментиран от #10

  • 3 ванката

    19 7 Отговор
    любовта е много рядко срещано явление и трае кратко но секса е ежедневие и тряае много години едва ли някога може да стене дума за връзка между секс и секс със любимия човек ... любов без секс е 50% любов а секс без любов си е секс...
  • 4 БайТози

    22 1 Отговор
    Има ли любов без секс?Има Вени.Обичам те, пък не правим секс.

    Коментиран от #8

  • 5 бат венчо

    9 2 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Любов без секс или секс без любов - възможно ли е това? - да,важното е да си в секса.
  • 6 Компетентен

    6 4 Отговор
    Всичко е ПАРИ приятелю , за съжаление !
  • 7 Вики

    16 7 Отговор
    Трябва да има тръпка, за да правиш секс. Дали тази тръпка ще я наречем любов, привличане,влюбване,магия не знам, но секс без любов си е първично. Дори и животните, преди да го правят, първо разчитат на обонянието си. А, ние сме хора и сме надарени със сърце,разум и интуиция

    Коментиран от #11, #16

  • 8 баба

    3 3 Отговор

    До коментар #4 от "БайТози":

    "Мъжът се привързва към утробата, която владее."- Шекспир. Юначе, автора на статията може да има мустаци по-големи от моите, въпреки лъскавата снимка.
  • 9 Morgoth

    5 7 Отговор
    Обичаш ли майка си? Обичаш ли децата си? Обичаш ли приятелите си? Може да има любов без секс, но за целта обществото ни трябва да е по-различно. Сегашното моногамно семейство предполага, че жена ти е и твоят сексуален партньор. Ако бяхме организирани по друг начин, например да живеем с човек с който си пасваме като интереси, но да си осигуряваме секса извън семейството, тогава любовта нямаше да се свързва със секса. В момента обаче всички ние сме израсли с убеждението, че трябва да живеем и да направим семейство със сексуалният си партньор, така че любовта без секс си остава единствено на теория.
  • 10 Morgoth

    11 3 Отговор

    До коментар #2 от "848":

    Много си далеч от истината. Първо любовта няма нищо общо с пресметливото събиране с някой богат, който очакваш да ти осигури добър живот. И второ хубаво тяло може да се поддържа и без пари, стига да имаш подходящите гени и спорта да ти доставя удоволствие. Дори е по-лесно да изглеждаш добре, ако си беден, защото си подложен на по-малко кулинарни изкушения.
  • 11 Morgoth

    6 3 Отговор

    До коментар #7 от "Вики":

    Вики би могло да е и мъжко и женско име, но предполагам, че си жена. При вас може би е по-различно, но да ти кажа мъжката гледна точка. Представи си една много красива и много глупава жена. Чувството ми към нея най-вероятно ще бъде не любов, а презрение (особено ако е страстна почитателка на чалгата). Това по никакъв начин няма да бъде причина да пропусна секса с нея. И няма да го правя с отвращение, а с кеф. Поне за мъжете секса е точно това - чисто животински инстинкт за продължаване на рода. Да го правиш с любимият човек е просто допълнителна екстра.
  • 12 Чурулик чурулик

    5 5 Отговор
    Като вида големи цици и искам да си източа пишката връз тех и да ги мачкам тва искам па ка искате го разбираите
  • 13 Гост

    3 1 Отговор
    Не не е възможно!
  • 14 гост

    7 2 Отговор
    Секс без любов, е за тези ,които не могат без секс!Това е на първо място в живота за тях!Реших ,да не бъда груб!
  • 15 ежко бежко

    2 1 Отговор
    През викторианската епоха, те са били ,още по шавливи от сега,като се правели на доста целомъдрени!
  • 16 Lady

    3 0 Отговор

    До коментар #7 от "Вики":

    Вики, подкрепям те напълно. Единственият сериозен, истински и смислен коментар.
  • 17 Leila

    3 0 Отговор
    Сексът без любов е като да ядеш сладолед без захар, топи се , но не е сладък...
    Сексът без любов е чисто и просто физическа гимнастика за тялото и нищо повече .
    Потиш се , тренираш, но душата и сърцето остават празни , неудовлетворени...
    Сексът с любов е нещо друго ....
    Пожелавам го на всички !!!!
  • 18 Leila

    1 0 Отговор
    Сексът без любов е като да ядеш сладолед без захар, топи се , но не е сладък...
    Сексът без любов е чисто и просто физическа гимнастика за тялото и нищо повече .
    Потиш се , тренираш, но душата и сърцето остават празни , неудовлетворени...
    Сексът с любов е нещо друго ....
    Пожелавам го на всички !!!!
  • 19 Джовани

    2 1 Отговор
    Любовта се ражда от сексът. Ако и двамата партньори си пасват сексуално тогава се ражда голяма любов но ако сексуално не си пасват там никога няма да има любов.