Last news in Fakti

7 Октомври, 2018 20:19 2 410 19

Иисус лекувал с канабис?

  • иисус-
  • канабис-
  • марихуана-
  • теория

Според някои учени в рецептата за маслото за миропомазване на Иисус има канабис

Иисус лекувал с канабис? - 1
Снимка: Shutterstock

Това, дали Иисус и неговите апостоли са използвали масло от канабис, за да лекуват и миропомазват, е една доста спорна теория, която обаче редица експерти поддържат.

Дейвид Биненсток, автор и главен редактор на нюйоркското списание „High Times“ е един от тях. Той смята, че канабисът е бил много разпространен преди 2000 години и че растението се е използвало с лечебни цели в Средния Изток, пише vest.bg.

“Няма разлика между маслото от канабис, което се използва днес и по времето на Иисус – просто канабисът се превръща в масло и се абсорбира през кожата”, споделя Биненсток в интервю за „Дейли Стар Онлайн“.

Учените посочват текст от Библията, донякъде подкрепящ теорията.

Те смятат, че рецептата за маслото за миропомазване на Иисус в Изход 30:22-25 съдържа канабис:

„Вземете следните подправки: 500 шекела смирна, половината на това благоухайна канела, 250 шекела „q’aneh-bosm“, 500 шекела касия… и зехтин. Направете от всичко това свещено масло за миропомазване, ухайна смесица… Това ще бъде свещеното масло за миропомазване“.

В този откъс се споменава мистериозната билка „q’aneh-bosm“, днес по-позната като „keneh-bosm“, за която някои учени всъщност смятат, че е канабис.

Крис Бенетт, историк и автор на редица книги, свъзрани с канабиса, също смята, че в Библията се споменава това растение и дори посочва, че „ако канабисът е една от основните съставки на маслото за миропомазване на Иисус и прави християните християни, то преследването на тези, които използват канабис е антихристко“.

Според него думата „keneh-bosm“ идва от „kan“, означаваща „коноп“ или „хашиш“ и “bosom” означаваща ароматен и да се превежда като „блатен аир“(тръстика, използвана с лечебни цели) е грешка в превода.

Теорията, че “keneh-bosm” в Новия завет всъщност означава канабис, има и много противници. Литън Джон Мъсълман, професор по ботаника към Университета Олд Доминиън в Норфолк, Вирджиния, също смята, че думата означава блатен аир, познат още и като акорус.

Мъсълман твърди и че това съвсем пасва на описаното в библия растение, заради лечебните му свойства.

„Акорусът е бил много важен за аюрведическата медицина и е с доказана ефикасност. В Шри Ланка например той може да бъде намерен във всяка аптека и дори в градините на хората. Северноамериканските видове пък са от изключителна важност за индианците“, разяснява той.

Дали Иисус е използвал канабис, или не, остава мистерия, докато не се появят доказателства, че “keneh-bosm“ е това, за което много хора го смятат.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 среднощен

    15 2 Отговор
    Дали не бъркате Иисус Навин с Иисус Христос..!? Я пак проверете, че е важно!?
  • 2 Студент

    15 14 Отговор
    Естествено че марихуаната е билката на боговете , всички са пушили и Исус и Мохамед и Буда и Мойсей и
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 среднощен

    14 0 Отговор
    Книга - Изх. /30:22/ ..."Говори още Господ на Моисея и каза..."; Изобщо, знаете ли Моисей колко години преди Христос е живял...!?? Защо пишете глупости..!!? Развращаването на човека е един от най-тежките грехове..!?

    Коментиран от #12, #14, #18

  • 5 Кръст

    9 1 Отговор
    Да! И е мачкал с БМВ-то паркирани коли в Кичука. Ейй най важната новина не казахте: Ийсус е слушал чалга. Нали, Валя? Валя днес има почивен ден.

    Коментиран от #7

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Валя

    3 5 Отговор

    До коментар #5 от "Кръст":

    Мнението ми за чалгата е изключително негативно , тя е олицетворение на чужда култура, сещате се чия . и сега за Исус-човечеството много обича опианението , дали ще е с алкохол,трева,наркотици или както аз я наричам ,,сляпа вяра,, си е едно и също психологическо състояние . факт е че марихуаната е известна от праисторията така че не се съмнявам да са я свивали и римляните
  • 8 Валя

    2 5 Отговор
    Дори не бих се усъмнила и първият автор на библията или корана да е бил под влияние

    Коментиран от #10

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 среднощен

    4 0 Отговор

    До коментар #8 от "Валя":

    Вале, авторите на Библията са много...!? Писали са в продължение на стотици години...!?
  • 11 Batushka

    4 3 Отговор
    И гъби и гъби.....после шизофрения разтрояване на личността...тия библии не се правят на бистра глава....
  • 12 Иииии

    2 1 Отговор

    До коментар #4 от "среднощен":

    Какво общо има цитатът?
    Нали не бъркаш Иисус и Господ.
    Светата Троица!
    Отца и Сина и Светия Дух
    Амин!

    Коментиран от #16

  • 13 Sky-blue

    4 0 Отговор
    Поредния болен американски духло търсещ сензация който говори против бог ще бъде наказан. Анатема на неверниците
  • 14 Баш Майсторът

    1 1 Отговор

    До коментар #4 от "среднощен":

    А,ти къде видя да пише Иисус,правиш ли разлика,между "господ и неговият син".

    Коментиран от #15

  • 15 среднощен

    2 0 Отговор

    До коментар #14 от "Баш Майсторът":

    "Те смятат, че рецептата за маслото за миропомазване на Иисус в Изход 30:22-25 съдържа канабис": Цитатът е от статията по-горе!? В книга Изход е описано излизането на евреите от робството в Египет!? Това се случва стотици години преди идването на Господ Иисус Христос на земята...!!! В тази книга е описано и странстването на евреите в пустинята. Влизането им в Палестина /обетованата земя/ става под водачеството на Иисус Навин...!!!
  • 16 среднощен

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Иииии":

    Погледни постването ми под N: 15..!
  • 17 Усмивката

    0 0 Отговор
    Доколкото ми е известно канабисът не възкресява хора. Св. Лазар ,когото Иисус възкресява пред очите на много хора е жив пример .А не илюзия.Ето историята...„.Иисус Христос възкръснал Лазар на четвъртия ден след смъртта му. Лазар пристига в Кипър от Йерусалим, където бил ръкоположен от апостол Варнава като епископ на град Китион, сега известен като Ларнака.
    След чудотворното му възкресение, светеца е живял още 30 години, като през това време той проповядва християнството на острова. Легендата разказва, че църквата е построена на мястото на неговия гроб”...Мощите на Свети Лазар са поставени на почетно място пред олтара
  • 18 Петър Петров

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "среднощен":

    Библията/5869:1258741/ ..."Поради що се срамиш да пушиш тревица, поради що не си признаеш в обществото, че си наркозависим, пък ще видим тогава МАМА И ТАТЕ дали те обичат. Но смелостта не е родена в теб защото си наркозависим, слаб и поддатлив към дрогата. Гспод ще прости на всички"
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.