Last news in Fakti

20 Ноември, 2018 14:54 10 340 6

Махнете тези предмети от дома си, защото...

  • опасни-
  • здраве-
  • предмети-
  • заболявания-
  • рак-
  • канцерогенни вещества-
  • химически съединения-
  • предмети

Понякога наглед безобидни вещи могат да се окажат много опасни за здравето ни

Махнете тези предмети от дома си, защото... - 1
Снимки: shutterstock

Добре познатата на всички поговорка „моят дом е моята крепост“, може би невинаги е съвсем вярна. Причината за това се крие в малки, наглед обикновени и безобидни предмети, които държим край нас. Често пъти, дори и в изолирана опаковка, тези неща могат да бъдат опасни за нашето здраве и за това на останалите обитатели на жилището.

Вижте списък от 4 неща, които могат да са причина за появата на сериозни заболявания или да повишат риска за развитието им. В конкретния случай става дума за болестта рак.

Свещи

Махнете тези предмети от дома си, защото...

Според едно проучване, 40% от свещите съдържат опасно количество олово. Американско изследване, проведено от екип на университета в Южна Каролина, обяснява канцерогенното действие на парафиновите и ароматните свещи с факта, че запалени, те не достигат достатъчно висока температура при горене. По този начин тежките молекули, съдържащи се в парафина, не могат да бъдат унищожени. При ароматните свещи пък е отчетено отделяне на летливи химикали във въздуха, които в повечето случаи са канцерогенни.
Ето защо, ако сте страстен любител на романтиката и не можете без свещи, е препоръчително да смените парафиновите и ароматните свещи с такива, направени от естествен восък.

Художествени материали

Махнете тези предмети от дома си, защото...

Дори и в тези привидно безвредни неща могат да се задържат опасни канцерогени. Например, в състава на перманентните маркери има вещества, които причиняват алергии и рак. Сред най-опасните материали, които може би имате в дома си, ако сте творческа натура, са: епоксидната смола, акрилните бои, разтворителите, лепила и други.

Шампоани

Махнете тези предмети от дома си, защото...

Следващият път, когато избирате шампоан в магазина, внимателно прочетете какво съдържа. Много шампоани, сапуни и лосиони съдържат съмнителни съставки, вредни за здравето. В състава на някои от тях дори са включени токсични химикали. Сред опасните вещества, за които трябва да следите, когато избирате продукти за измиване на косата са: Етанол, Метилен хлорид, Диетиламин, Пропилен гликол, Натриев лаурил сулфат, Бензалдехид, Бензилов ацетат и др. Понякога производителите замаскират някои от опасните съставки с други техни наименования или с формулите им, ето защо е по-добре да използвате био заместители, направени от естествени съставки. А защо да не опитате да си направите шампоан и сами.

Ароматизатори

Махнете тези предмети от дома си, защото...

В повечето ароматизатори се съдържат канцерогенни вещества. Проучванията показват, че те могат да причинят или влошат белодробни заболявания, особено астма. Сменете обичайните освежители за въздух с конвенционалните етерични масла. Те миришат не по-лошо и са далеч по-безопасни.

Махнете тези предмети от дома си, защото...


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 kick

    46 3 Отговор
    За жените нищо не се споменава!

    Коментиран от #3

  • 2 Гад

    18 3 Отговор
    Малоумна статия. Етанол и пропилен гликол били опасни. Ще се пръсна от смях.
  • 3 Иво

    3 2 Отговор

    До коментар #1 от "kick":

    Ем кат му туриш една капачка на маркера и си готов за зимен сън....
  • 4 гощо

    10 1 Отговор
    Махаш жената и всякакви свещи,шампоани,ароматизатори изчезват.
  • 5 боцмана

    6 0 Отговор
    Ако махна голямата , дебела свещ , жената ще ме убие.
  • 6 експерта

    2 0 Отговор
    СЕКС КУКЛАТА ОТАВНА СЪМ Я МАХНАЛ ,ЗАКЛЮЧИХ Я У КИЛЕРА,ХАХАХАХА