Last news in Fakti

3 Юни, 2019 12:17 19 504 11

Ето защо не трябва да оставяте бутилка с вода в колата през лятото

  • вода-
  • кола-
  • шише-
  • бутилка-
  • пожар

Пластмасовото шише с вода може да предизвика пожар

Ето защо не трябва да оставяте бутилка с вода в колата през лятото - 1
Снимка: Shutterstock

Оставянето на пластмасови бутилки с вода под палещите лъчи на слънцето през лятото може да бъде опасно. Нагрятата пластмаса отделя вредни съединения като бисфенол и параксилол, които са производни на канцерогенния бензол и предизвикват дразнене на стомаха.

Автомобилистите обаче имат още една не по-маловажна причина да внимават за бутилки в купето на колата. При определени обстоятелства дори пластмасовото шише с вода може да предизвика пожар.

Заради формата и съдържанието си бутилката действа като леща, която фокусира слънчеви лъчи. През лятото температурата в купето се покачва до много високи градуси и понякога прогорената тапицерия е най-малката беда, която може да ви сполети, пише auto.blitz.bg.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мислещ

    43 4 Отговор
    Много близко до ума, всеки, който е оставял шише на жегата, не може да не е усетил странния химически вкус и особено мирис след това.
  • 2 Николай

    29 1 Отговор
    Газовите запалки също гърмят.
  • 3 Лора

    25 1 Отговор
    Пластмасата, по принцип си е вредна....!!!
  • 4 Бащицата

    11 0 Отговор
    Е защо не спрат производството на шишета и опаковки тогава

    Коментиран от #8

  • 5 Патриот

    7 3 Отговор
    Прави са от бутилката се концентрират лъчите в една точка. Първо се подпалва водата вътре, а после и цялата кола.

    Коментиран от #7

  • 6 Анонимен

    3 3 Отговор
    Пластмасовите изделия са много вредни и това го слушаме постоянно,те затова са предназначени за еднократна употреба,но ние българите от беднотия и пестеливост ги ползваме повече от веднъж,особено бутилките от Мин.вода и не мислим особено че ни вреди на здравето.
  • 7 Храбрия водач

    6 3 Отговор

    До коментар #5 от "Патриот":

    На мен трета кола ми изгоря, подпалила се от бутката с минерална вода :О)
  • 8 Селянин

    4 0 Отговор

    До коментар #4 от "Бащицата":

    Защото има предостатъчно хора, а пари нема действайте! Затова!
  • 9 Патриот

    2 1 Отговор
    Безспорно пластмасата е вредна. Мобилните телефони също са вредни, това е вредна лъчение. Сигналът не се предава току-така по въздуха има ли излъчване, което е не по-малко вредно. Електромобилите също са вредни - какво електромагнитно поле ще трябва да създаде двигателя за да задвижи 1тон машина или по нагорнище още повече. Това обаче не пречи те да ни се представят за "бъдещето на автомобилостроенето*. Управлението на страната от ГРОБ също е вредно, ама по телевизията друго казват.
    Като пристига бутилката от завода до потребителя е безопасна, а когато потребителя си сипва вода в същата бутилка е опасно.
    Аиде стига глупости, моля!!!
    Бутилката или и опасна от както се произведе, което е така или е тотално безопасна.
    Просто производителя не го интересува клиента, а само по-голямата печалба. За това се пускат само предимно пластмасови бутилки. За повече печалба без оглед здравето на клиента.

    Коментиран от #10

  • 10 Грух

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Патриот":

    Абсолютно си прав !
    Кой тапир ти е сложил минус, обаче ...
  • 11 1914

    0 0 Отговор
    Да бе и на мен. Шишето станало лупа и лъчите се концентрирали върху запалката която гръмна и запали седалката ама шишето се стопи водата изтече и загаси седалката, та се разминах ......хохаххахахах