Last news in Fakti

7 Юни, 2019 11:15 3 127 3

Лесен начин да преборите лошия холестерол

  • доматен сок-
  • холестерол-
  • кръвно налягане-
  • полза-
  • здраве

Оказва се, че доматеният сок е много полезен за понижаване на кръвното налягане

Лесен начин да преборите лошия холестерол - 1
Снимка: Shutterstock

Според наскоро проведено от учени от Токийския университет изследване доматеният сок способства за понижаването на кръвното налягане, пише dir.bg.

Този продукт помага за понижаването на нивата на липопротеините с ниска плътност в кръвта, които се свързват с "лошия холестерол".

Лесен начин да преборите лошия холестерол
Снимка: Shutterstock

В изследването участвали 184 мъже и 297 жени на средна възраст 58 години. В продължение на една година те консумирали толкова доматен сок, колкото пожелаят. Употребата на напитката довела до намаляване на кръвното налягане на 94 участници с хипертония. Систоличното им налягане спаднало от 141 на 137 милиметра живачен стълб, а диастоличното - от 83 на 80.

Нивото на холестерола, свързано с липопротеините с ниска плътност, при 125 участници се понижило средно от 155 на 149,9 милиграма на децилитър. Ползата от доматения сок не се влияела от пола и от възрастта на участниците.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пелтекът мишка...

    6 1 Отговор
    Холестеролът много важен показател за здравето на човек, но той не ме притеснява, други фактори има, които са доста за изхвърляне, като някои ракови клетки са...! Да ме пази Бог....!
  • 2 Синдикат на Ало Измамниците

    4 0 Отговор
    И малко водка...
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.