Last news in Fakti

7 Юни, 2019 13:09 7 231 23

Тъмнокож герой от Чернобил е жив и здрав и днес

  • игор хиряк-
  • тъмнокож-
  • чернобил-
  • авария-
  • сериал

Игор Хиряк разказа как животът му се е променил след ужаса в Припят

Интересът към този неизвестен досега герой бе предизвикан от хитовия сериал "Чернобил", съобщава Рен ТВ, цитирана от информационните агенции, и бе разбунен от критиката на британската сценаристка Карла Мери, че в сериала липсват тъмнокожи. В отговор ѝ напомниха факта, че действието се развива в СССР и никакви тъмнокожи ликвидатори тогава не е имало.

Оказва се обаче, че такъв човек е имало - това е Игор Хиряк. По време на редовната си служба в армията през 1985 г. Игор влиза в част № 75110, чиито войници са участвали в отстраняването на последиците от аварията в Чернобил в периода от април 1986 г. до ноември 1990 г.

На 26 април 1986 г. военната част била изпратена в Чернобил да занесе понтонен мост през Припят, по който местните жители били евакуирани.

Полкът изпълнил задачата, след което на Хиряк била връчена специална грамота за благодарност.

Сега той е на 52 години. работи като шофьор в завод в Череповец, Вологодска област, Русия, отглежда кокошки в свободното си време и се радва на живота. За отбелязване е, че Хиряк не знае нищо за произхода на цвета на кожата си.

"Първият ми братовчед е бял. Той показва наши снимки на колегите си, но никой не вярва, че сме роднини. Възможно е да приличам на прадядо си, виждал съм го на снимки", спомня си ликвидаторът. Хиряк разказва, че е бил в Припят около година с прекъсвания. Първата му командировка там продължила 2,5 месеца, а след това е работил по ликвидирането на последствията от страшната авария само през уикендите.

"Сега е трудно да се каже дали радиацията повлия на здравето ми. Вече отмина повече от половината ми живот и наистина не зная по-добре или по-лошо щеше да ми бъде, ако не бях преминал през това изпитание", споделя Хиряк. Но допълва, че след Чернобил дълго време е бил под постоянен лекарски контрол.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Townboy

    38 2 Отговор
    Черен гологан не се губи.
  • 2 Баба Вуна

    28 2 Отговор
    Вени, изчерпиха ли се сексуалните фантазии и съвети?
  • 3 Лицемерие

    24 6 Отговор
    и как изведнъж чернобил стана толкова известен.. пусни сериал след като свърши гейм аф тронс да се премести племето и пасмина от безмозъчни залепени за телефоните си същества и вече ВСЕКИ Е ЕКСПЕРТ ПО ЧЕРНОБИЛ.. ваща вяра лицемерна

    Коментиран от #13

  • 4 1986

    18 3 Отговор
    Да е жив и здрав човека. Иначе за Чернобил ми е супер странно как изведнъж придоби огромна популярност, до преди 10 години нямаше почти никаква информация по темата, около 5 научнопопулярни филми няколко статии и 1 или мисля 2 книги. Появи се и игра с няколко продължения, но пак нямаше тази популярност която е в момента, чак се комерсиализира, но няма лошо за да се види какво е било и какви са били болните амбиции на група хора с огромно невежество.

    Коментиран от #14

  • 5 Църна Маца

    13 3 Отговор
    Църно не го Лови Радиацията!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Много запазен

    9 1 Отговор
    Как добре се е запазил, направо консервиран боеца. Жив и здрав черен руснак. Обаче, това потвърждава колко по-корави са чернокожите от белите. Те затова са ги ползвали на плантациите навремето, бял човек не би изкарал и месец! Е, черните ще бъдат мнозинство заедно с азиатците след 100 години, искаме или не. Африка е 1,4 млрд в момента и се увеличава.
  • 8 8763900

    5 1 Отговор
    Аз имам дете от чернокожа. Детето е по-скоро черно. Гена им е много по силен от на белите.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Ехо _о

    9 0 Отговор
    Разбрахме за дядо,за братчеда че са бели.Ама тоз герой има ли си мама ,тате?То от там идва тъмната боя.Жервен агнец е бил.Ама оцелял.Жив и здрав да е.
  • 11 Дриско

    3 2 Отговор
    Майка му се казва Наташа с Централна ядка, наречена черна дупка и е глътнала една звезда джудже и те така се е появил този палавник. А това, че е по-тъмен на цвят е от температурата, която се е развила докато са правели любов мама и тате...
  • 12 Превод

    3 4 Отговор
    Чернобил не е нищо повече от рутинна експлозия на реактор. Видите ли това е долна нападка против другарите. Боеца ликвидатор минал през аварията не докоснат. От радиацията. Браво а аз пък съм седнал да се тръшкам че на 16г 1.5 - 2месеца след аварията ме пратиха на военно обучение над Костенец. 20 дни лази в тревата пии чиста изворна вода и дишай радиационен прах. Е втората смяна я спряха. А се говореше че другарите не яли зеленчуци и не пили вода. Дааа но на 16 г можеше. Набор 69г.Та другаря с лицемерието и въобще шибаната статия........

    Коментиран от #16

  • 13 Чернобил

    5 3 Отговор

    До коментар #3 от "Лицемерие":

    Твойта вяра рубладжийска трол радиоационен
  • 14 Невежа

    5 3 Отговор

    До коментар #4 от "1986":

    Да си чувал, има Интернет. Ти и за гладомор не си чувал? А за избиването на българите завърнали се от ссср 44г и избити давени в морето 50 и някоя година въобще. А бе много са невежи били русофобите.

    Коментиран от #19

  • 15 Г.З.

    6 0 Отговор
    Черен е от графита в теактора.
  • 16 Боеца

    5 2 Отговор

    До коментар #12 от "Превод":

    Ти тъп ли си ве? Само за 24 часа от избухването е изхвърлил толкова радиация, колкото 400 бомби в Хирошима. А е пушил радиация 2 седмици докато го изгасят. Това ако е най-обикновенна авария ти си мега малоумна маймуна. Това е колосална авария, без прецедентна в човешката история тъпако, след нея раково болните от цял свят са се увеличили с 80%.

    Коментиран от #18

  • 17 Бонго е това...!

    1 2 Отговор
    Оживял за съжаление...!
  • 18 Превод

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "Боеца":

    Сарказам,по принцип сме на едно мнение но четеш през ред. Но не обичам да съм длъжник. Та тъпако ако ти чул за чернобил аз съм го преживял. И идиот недоклатен бъди по обран Вее.
  • 19 1986

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "Невежа":

    Явно си с богата обща култура, браво! Като ти чета репликата имам чувството че си надрусан/а или пиян/а и въобще не ме ме интересува в какъв филм си и какви комплекси избиваш! Да не ме кефят СССР какво са сътворили с Чернобил, самият генезис че са пуснали в експлоатация реактор който не е бил изпитан е показно какви капацитети са били, да не говорим за не поемането на отговорност, можело е да се спасят много невинни жертви дори тук в България. А относно нещата за който питаш и явно имаш изготвена експертиза, въобще нямам нито интерес нито мнение, не съм енциклопедия нито имам намерение и капацитет да покривам всяка тема. BTW нито съм русофоб, нито американофоб или американофил.
  • 20 Хайл

    6 0 Отговор
    Критиците протестирали че нямало чернокожи...негър ескимос искат ли да видят? Тотално изместване на белия човек от живота се очертава...

    Коментиран от #21, #22

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Иванов

    4 0 Отговор

    До коментар #20 от "Хайл":

    Такава е днешната толерастка мода- Исус да е черен, крал Артур, Шерлок Холмс и т. нататък. Ако пък са и гейове, още по- добре!
  • 23 онзи

    5 0 Отговор
    Изводът е че черните радиация не ги лови. За тях трябва да се измислят други бомби.