Last news in Fakti

21 Май, 2012 18:56 1 402 2

Мъж се оплака от дискриминация при лечение на съпругата му

  • мъж-
  • се оплака-
  • дискриминация-
  • лечение-
  • онкоболна-
  • съпруга

Министърът на здравеопазването чрез бездействие осъществил тормоз по признак увреждане спрямо лицата с онкологични заболявания. Това становище изразиха от Комисията за защита от дискриминация след като разгледаха жалба, в която жител на Велико Търново се оплаква от начина, по който е лекувана приживе починалата му съпруга, съобщи Дарик радио. Според подателя на искането до комисията, онкоболните в страната са разделени на две групи, защото са третирани различно в зависимост от използваната спрямо тях апаратура. Сред основните аргументи на ищеца са, че при постъпване в лечебно заведение във Велико Търново никой не е уведомил него и съпругата му за евентуалните усложнения, които могат да възникнат, в следствие на лечение с уред за лъчетерапия, произведен през 1960 г.

45-годишната съпруга на Трифон Колев постъпва в „Комплексен онкологичен център Велико Търново”. При приемането в лечебното заведение никой не дава информация за състоянието на апарата, с който ще бъдат извършвани процедурите. По-късно жалбоподателят Колев разбира, че апаратът е в употреба от 1960 г.

Позовавайки се на изказвания на специалисти, Трифон Колев твърди, че въпросният апарат е изключително стар, амортизиран и нанася повече вреди, отколкото помага. Според бившата шефка на НЗОК Нели Нешева обаче дали тези твърдения са верни, или не, със сигурност е много трудно да се докаже. По думите й пациентката е можело да бъде откарана в столицата, за да се лекува на по-съвременни уреди, но там пък тя трябвало много да чака. „Нещата са доста по-сложни и ако ме питате държавата е виновна, но какво от това”, коментира тя.

След смъртта на съпругата, като една от причините се посочва рак на дебелото черво, обясни Колев. В решението си от комисията са наложили на здравния министър да предприеме мерки, чрез които да се осигури навременно и качествено лечение на онкоболните. Експертите са изпратили и препоръка до Министерския съвет, в която предлагат да се одобри и внесе в Народното събрание законопроект, който да утвърди правото раковоболните да бъдат по-добре информирани при осъществяването на медицинските услуги.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Керанка

    0 0 Отговор
    за леки коли на дупедатите има пари. а за онкоболните няма. Няма за слепите. няма... няма... няма... Сега вместо вносни лекарства на " редовите" дават от местно производство, а за по -така от вносните за процедурите при вливките. Такива безобразия се творят в Старо-Загорската болница. Никакъв ред, никаква организация. А болните чакат и охкат.

    Коментиран от #2

  • 2 The Bear

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Керанка":

    @1 - Безобразия се творят навсякъде у нас, но ако започна да споделям какво знам, няма да ми стигне нито времето нито мястото, а и после отново ще се чудя такъв ли съм мазохист и тъпак, че още стоя в България!?!?! Явно нищо не можем да променим - територията ни наречена Държава за благозвучие, се управлява от няколко групировки и скрита несменяема олигархична група с членство по наследство - всички експлоатиращи по най-жесток и безогледен начин обикновения човек..... Това което се е случило според статията - то е просто едно следствие от управлението на страната ни през последните 70 години.... Няма изход, освен ликвидиране на сегашната политическа класа и потомците й, ликвидиране на олигарсите и потомците им, ликвидиране на всички живеещи за сметка на другите (включително тъмния етнос) - жестоко, зверско - но необходимо за спасението на останалите..... Иначе - сбогом...