Last news in Fakti

19 Април, 2020 10:05 15 767 30

Рецепта на деня: Агнешка курбан чорба

  • курбан чорба-
  • агнешко-
  • супа-
  • месо-
  • какво да сготвя

Изключително популярна в българските традиции

Рецепта на деня: Агнешка курбан чорба - 1
Снимка: Shutterstock

Вижте как да приготвите това характерно за пролетната кухня ястие, което се прави за здраве, късмет и берекет и стопля всяка българска душа.

Необходими продукти:

1 кг агнешко месо

250 гр. агнешки дреболии

1 - 2 глави лук

3 - 4 люти чушки

70 гр. краве масло

1 яйце

1 връзка магданоз

сол на вкус

джоджен

брашно

олио

Начин на приготвяне:

Нарежете агнешкото на парченца, измийте и подсушете агнешките дреболии, след което накълцайте и тях.

В тенджера залейте месото и дреболиите с гореща вода и ги сложете да се варят. Периодично отстранявайте образувалата се пяна.

Накълцайте лука и лютите чушки на ситно и ги прибавете към супата.

В тиган сложете маслото и малко олио и запържете брашното до леко златисто. Прибавете малко от бульона, размийте го, след което прибавете към чорбата.

Долейте, ако е нужно, още гореща вода и оставете да се вари няколко минути.

Застройте курбан чорбата с разбитото яйце, което трябва да се пресече. Свалете от огъня, поръсете със ситно нарязаните джоджен и магданоз и поднесете.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 глоги

    8 1 Отговор
    Искам агнешка дроб-чорба!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 пенсионер

    13 3 Отговор
    аре пак скъпи манджи, мен ми стърже стомаха от това нискомаслено кисело мляко, направо ми потекаха ли.....

    Коментиран от #11

  • 7 Конфуций

    3 8 Отговор
    И днес ли трябваше да ползвате турски думи

    Коментиран от #18

  • 8 Жоро

    6 3 Отговор
    Важен е лукът и запръжката.
  • 9 Олелейййй

    10 6 Отговор
    С това месо от магазина....ще ядете подметки в горещ мазгьоч.
    И колко ври това месо ?
    Като ми пишете рецепти имайте ей тъй поне малко предвид и КАЧЕСТВОТО на бг.продукти.
    Щото колкото и да се повтаря ,,изберете българското" нито стандарта се качва,нито качеството в бг.

    Коментиран от #15, #19

  • 10 Ха ха ха ха ха ха

    6 2 Отговор

    До коментар #5 от "Ще повърна":

    Добре ли си ?
  • 11 И да не...

    10 0 Отговор

    До коментар #6 от "пенсионер":

    ...забравиш пак да гласуваш следващия път.
  • 12 Johansson

    8 6 Отговор
    Скоро и човешко ще ядем. Ще ставаме канибали.
  • 13 Гадост ще повърна

    5 11 Отговор
    По добре да си тегля въжето вместо да ям такава помия.

    Коментиран от #16

  • 14 Тоя

    10 6 Отговор
    мазния червен бъркоч с плуваща лой отгоре може да е всичко друго , но не и "курбан чорба" , която е бяла , застроена с яйце и с много ароматни зелени пролетни билки и тревици !
  • 15 Ха ха ха ха ха ха

    4 3 Отговор

    До коментар #9 от "Олелейййй":

    Минусчета от псевдопатриоти.
    Жегнал си ги с онова за българското.
    + от мен ;)
  • 16 ??????

    5 0 Отговор

    До коментар #13 от "Гадост ще повърна":

    Еми какво чакаш?
  • 17 Лора

    2 1 Отговор
    Аз я ям само с три листа и много от лойта!
  • 18 NikNay

    5 0 Отговор

    До коментар #7 от "Конфуций":

    Когато нямаш в езика си думи да нещо определено използваш популярни чуждици да това . . . А виж друг е момента когато някой почне да си кълчи езика с аналицизми за да покаже колко е ЕнтИлЕгнтен.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 ал бънди

    1 6 Отговор
    Венелинке, курбан виждала ли си?Ей тъй, поне на снимка.Туй дето си го ''сготвила'' не е никаква чорба, още по-малко пък курбан.А най-обикновена супа.И то доста погрешно направена.А това с ''пресеченото яйце'' е върхът на ''кулинарията''!Ще ядеш застройка на ''парцали''.

    Коментиран от #21

  • 21 Баба

    5 1 Отговор

    До коментар #20 от "ал бънди":

    Откъде да е виждала. Тя и мисирка не е виждала и сигурно си мисли, че е похвала.

    Коментиран от #28

  • 22 Йозеф

    8 2 Отговор
    У курбана нема карантия, прави се от агнешки врат! Брашно не се слага, вари се на огън, и кулинарията ви е като новините.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Хермафродит

    1 0 Отговор
    Листа ,нямат лой ,но пак гадост,а агнешките главички,са за баба гаже..!(Овнешка и стара грозна глава...!)
  • 26 Японеца

    2 0 Отговор
    Рецептата не става! Всичко е объркано!
  • 27 Възмутен готвач

    4 2 Отговор
    Курбан чорба със застройка и запържено брашно! Некадърници!
  • 28 Гражданчето

    0 2 Отговор

    До коментар #21 от "Баба":

    Абе ..мисирката не беше ли онова животно, дето яде мисир..А мисира кво беше-кукуруз или царевица...т.е -това животно би могло да се казва кукурязляк или царевичарка например
  • 29 Марчела

    0 0 Отговор
    Червен пипер има ли?!
  • 30 С.С

    2 1 Отговор
    Агнешката курбан-чорба може да бъде по-хубава,ако се направи с останалото печено агнешко от предния ден. Така бульона ще е по-вкусен и с аромат. Ако се сложи и малко ориз и пресен лющян (дивесил) и магданоз, да има отстрани топъл хляб и някаква студена бира.......