ФАКТИ.БГ

Уникално пророчество на Атанас Буров

Умните хора са в банките, глупаците – в политиката, заявил известният банкер и политик от миналото

Публикувана: 28 Април, 2020 15:47
50 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 11599
Уникално пророчество на Атанас Буров
Снимка Архив: БГНЕС
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 4.5 от 62 гласа.

Атанас Буров е една от най-любопитните личности в политическия и обществен живот на Третото българско царство. Роден на 30 януари 1875 година в Горна Оряховица, Буров оставя трайна следа в нашата история като виден индустриалец, политик и държавник. След 9 септември 1944 г. е в опозиция, но комунистическата власт го осъжда на 20 години лишаване от свобода.

Умира през 1954 г. в Пазарджишкия затвор, а гробът му е неизвестен и до днес. Преди смъртта му журналистът Михаил Топалов (псевдоним на Михо Памукчиев) взима пространно интервю от него. То е публикувано за първи път във в. „168 часа“ през 1990 г.

Поради непреходното историческо значение на казаното от Атанас Буров от вестник „Труд“ публикуваха отново интервюто.

Бит стражар, бит любовник, бит политик, не ми давай за пример!

– Господин Буров, аз говорих с генерал Недев, той каза, че в България никога не е имало независими хора и че за служба и пари те са готови на всичко, особено ако е в името на децата им. Как да разбираме това?
– Недев е глупак. Той е солдафон. Беше министър на войната в 1938 – 1940 година, нали? Какво разбира той от политика и от финанси. Нищо. Зет му е търговец на тютюн в Пловдив. Баща му – Димитър Недев, работеше в Търновската метрополия през 1893 година, когато Стамболов арестува там и изгони владиката Климент, Василя Друмев, и го интернира в Тетевенско, село Гложене – в Гложенския манастир. Знам рода му – папищаши са.

Попски чеда. А от поп акъл и от циганин кисело мляко не се взема. Но ако ти падне попска щерка или попадия… Генерал Недев бе военен министър през 1939-1940 година. Произведе избори, докара XXV Обикновено народно събрание, свърши работата на цар Борис и на професор Богдан Филов, докара им точно такова народно събрание, каквото те искаха и му биха дузпата. Плюха му под опашката и… вън… Изгониха него, изгониха и Георги Кьосеиванов, който се надяваше – той да състави отново кабинет. Но не би. Та, бит стражар, бит любовник, бит политик, не ми давай за пример.

И жена, дето дава без пари, естествено. Защото жена, която не получи нещо под възглавницата, на ръка или едни златни обеци, защо ще дава? Всяка жена дава, но зависи на кого. Дава на този, който дава. Ще носите. Ще давате. Ще продадете калпака на баща си и ще плащате в брой. С пари или с подаръци – но ще се плаща. Докато вие не се научите да гледате на всяко нещо като на стока за продан – господин Памукчиев – няма да се оправите.

Жената се изкарва на пазар, за да се продава – защо са тези прозрачни полички, тези изопнати дупета – нали са за продан. Но леко завоалирани, приятно украсени… Жената е сто пъти по-умна от мъжа, защото изкарва стоката си на продан и казва – ето я, вземай я, но плащай достойно.

– Дават и без пари…
– Не… дават калтачките. Дава изметът… Дава глупачката. Умна, красива жена, но истински красива, не дава.

– Дава.
– Не. Да спрем. Тук няма да се разберем. Не знам вашия курс, г-н Памукчиев, но вие явно не сте чели Фройд, не познавате „Половия въпрос“ от Август Форел и законите на живота. Те са много ясни и категорични. Умният владее глупавия. Умните живеят от глупавите – а глупавите – от работа.

Жените живеят от мъжете. Мъжете живеят за пари, за име, за слава, и за жените… Аз познавам гениални жени – Султана, г-жа Кацарова, „Мамичка“, съдържателка на три кабарета и пет бара в София, в това число и „Етоал“ на улица „Малко Търново“, госпожа Винарова, госпожа Мара Белчева, госпожа Кина Петева-Филова, но не познавам гениален мъж…

– Иван Вазов?
– Бе талантлив, но не гениален.

– Вчера казахте, че е гениален.
– Като поет, да, но не като мъж, като финансист, като българин.

– Има ли разлика в гениите?
– Разбира се. Кръстьо Кьорпенчев, любовникът на Тинка Краева, от село Люляково, Касъмско, бе гениален чифликчия и търговец. Този човек, иначе, като събеседник, бе слаб. Скучен. България има гений на художниците – Никола Михайлов, гений на скулптурата – Иван Лазаров, гений на военната картина – Димитър Гюдженов, гений на музиката обаче нямаме. Бедни сме. Най-богатата на гласове страна няма гений на операта, на оперетата, на песента. Нямаме нашия Пертиле, Карузо, Бениамино Джили (запява „Мама сантанта Феличе“)

Снимка Архив: БГНЕС

Уникално пророчество на Атанас Буров


– Г-н Буров, Димо Казасов казват, че бил голям певец. Вярно ли е?
– Истина е. Той има вълшебен глас, но си остана Димчо Фарисейчето, Димчо Двуличието. И него прибрахте във вашата банда, майката ви мръсна. Пак ни изиграхте с него, който ви вършее сега хармана в пропагандата.

– Поучихме се от вас.
– Как от нас?

– Вие го взехте за министър на 9 юни, ние го взехме на 9 септември.
– Да, така е. Учите се от нас, от Сговора. Сговорът също бе коалиция, както сега вашата. Но ние поставихме начело един учен професор, а вие един недоучен офицер – Кимон Георгиев.

– Той е гений в политиката и умен човек, г-н Буров.
– Умните хора са в банките. Глупците – в политиката. Който е умен – той печели пари настрана и мълчи. Глупаците плещят и се излагат.

– Вие сте против ораторите?
– Против бездарните оратори. А такива са те сега. Слушам ги по радиото.

– Как ви се вижда Никола Сакаров като оратор?
– Умен е, но говори много бързо. И това убива чара му. За да те слушат, говори бавно. Премисляй всяка дума. Не бързай. И пущай шеги, закачки, вицове, анекдоти – за да те запомнят с нещо хората. Оратор, който не владее хумора не е оратор – и затова аз слагам по-нагоре от мене, като оратор, Георги Кирков-Майстора.

Той владееше великолепно оръжието на хумора, той бе незаменим опонент. Вие, комунистите, сега-засега нямате нито един оратор като него – духовит, забавен, весел, сладкодумен. Ораторството е велика сила, която вие не притежавате и ще съжалявате за това.

Аз мога да ви организирам една школа за оратори.

Снимка Архив:БГНЕС 1929 г. / На снимката са: финансовият министър Владимир Моллов, Атанас Буров, министър-председателят Андрея Ляпчев, Негово величество цар Борис Трети, професор Александър Цанков и др.

Уникално пророчество на Атанас Буров

– Как ще стане това?
– Съвсем просто – с изпит. Ще прослушвам ораторите ви, хората ви.

– Къде?
– По митинги, по събрания.

– Но те няма да се разберат там, трябва да живеете с тях.
– Нее. Който разбира от музика и комар да му бръмне, разбира, но който не разбира и зурли и тъпани да му бият, пак нищо няма да разбере. Всичко е въпрос на ухо, на ум, на нагласа, на организация. За мене има пет велики изкуства на света: Ораторството, Поезията, Писателството, Дипломацията, Банкерството.

– Банкерството не е изкуство.
– Това е най-висшето изкуство.

– То не ражда гении.
– То ражда супергении. Рокфелер, Дюпон, Форд… това са гении.

– Но ние сме свикнали да чуваме за други гении.
– Вие, младите, сега признавате един гений, един бог, един кумир – вашия бог Сталин. Вие друг бог, друг гений не признавате. Но този ви кумир няма банки, няма пари, няма капитали, следователно той не е гений. Гений в България е бил Евлогий Георгиев – събрал капитал два милиарда златни франка в Румъния и в Турската империя.

Аз съм стар човек, господин Памукчиев, вие сте младеж. Аз сега в този ден съм, кажи го, на 70 години, яде ми се още хубавичко, пие ми се хубавичко, такова ми се тесничко, спи ми се на мекичко и няма да доживея времето, когато ти на моите години ще копаеш в село и ще спиш на рогозка.

– Защо?
– Защото ще се намножите толкова много на тази планета, че няма да остане за вас ни лук, ни чушчица, ни зеленце, ни хляб. И ще трябва да копаете със зъби и с нокти майката земя и да се прехранвате от нея. Защото само тя ще се смили над вас и ще ви подаде своята майчина гръд.

Помнете ми думата, на 70 години вие ще питате де серат гладните, защото вие ще сте гладни и жадни. Земята е само майка – родна майка. Тя дава своята майчина гръд на този, който я обича, който седи на нея и я обработва с ръцете си. София в 1880 година е имала 20 хиляди жители, в 1887 година – 30 хиляди, в началото на този век – 60 хиляди, в 1910 година – бе 100 хиляди, в 1920 година -154 хиляди. А в 1926 година, когато аз за пръв път в живота си станах министър на външните работи, тя бе 213 хиляди – за 46 години тя порасна десет пъти…

След 46-50 години тя ще стане милион. Кой ще ви храни вас, дембели такива, кой ще ви пои, кой ще ви носи, кой ще ви мъкне – селянинът. Селянинът си е таковал майката – храни само този, който му плаща в брой, АКО Е НА ЗЕМЯТА СИ.

Снимка Архив: /БГНЕС / На снимката са Атанас Буров и министър-председателят Андрей Ляпчев

Уникално пророчество на Атанас Буров

– А къде ще отиде?
– Ако го натикате в колхозите си, ще иде в града. Като в Русия.

– Ще си остане там.
– Ако ви остави оня, дето ви държи в ръката си.

– Кой е той?
– Грузинецът с мустака.

– Откъде смятате, че той ни командва?
– Това е закон на живота – всяка малка държава да се залепи о някоя голяма, хем да я брани, хем и да u яде каймака. Ние сме малка страна и винаги сме се държали на някого за пеша или за мустака. През 1915 година се хванахме за мустака на кайзера Вилхем, в 1919 година Стамболийски се хвана за мустака на Франция, цар Борис се хвана през 1941 година за мустачките на Хитлера, а сега вие, комунистите, се хванахте за мустака на чичко си Сталин.

Той ще ви го отпере един грузински, четириръбест, та ще го запомните. Ще ви насади колхозите, ще натика селяните вътре и ще ви такова майката ви… Сто пъти към го казвал и го казвам – селянинът е инат човек. Той работи само на своето.

Поставете оценка на статията:
Оценка 4.5 от 62 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
1
Този коментар е премахнат от модератор.
Ръмпези
2 Отговор
ЧИСТОСЪРДЕЧЕН И ПРЯМ...АЗ УВАЖАВАМ ТАКЪВ ТИП ХОРА..ДАЖЕ СЪМ ИМАЛ ПРИЯТЕЛИ, КОИТО НЕ СА МЕЖДУ ЖИВИТЕ ТАКЪВ ТИП ХОРА...УДОВОЛСТВИЕ Е ДА СИ НА МАСА С ТЯХ...НЯМА КАК ДА ГО ОБЯСНЯ..ТРЯБВА ДА СЕ ИЗПИТА....

Оценка:
-10 +94

Дельо хайдутин
3 Отговор
Селяните им върнаха земите, а те ги продадоха и си купиха апартаменти.

Коментиран от #12, #17, #32


Оценка:
-10 +69

Добре , ама
4 Отговор
Като е толкова умен и хитър , защо не е избягал на Запад , като много по-глупави , а е изгнил в най-гадният затвор в България ?!

Коментиран от #33, #34, #37, #42


Оценка:
-52 +20

гост
5 Отговор
Ат.Буров,голям хитрец на своето време.

Коментиран от #7, #29


Оценка:
-8 +43

6
Този коментар е премахнат от модератор.
Пиниза
7 Отговор

До коментар #5 от "гост":


...и на старини си намери майстора.

Оценка:
-12 +21

Боклука
8 Отговор
Банкер и индустриалец , кой знае на колко нещастни хорица е взел последните пари .

Оценка:
-27 +34

Pompev 🇧🇬✔️
9 Отговор
Казват, че това интервю е писано от някой, а не от Буров.Буров е говорил на вие със жена си, и този стил е много различен от неговия

Коментиран от #14, #16, #39, #46


Оценка:
-6 +43

10
Този коментар е премахнат от модератор.
Айхман
11 Отговор
Тоя е бил банкер колкото аз съм марсианец.Брат му Иван Буров е имал банка.След смъртта му през 1939г.,банката се поема от Атанас Буров и през 1843г., фалира.Парите които е имал,са от политиката. До 1944г., е бил депутат или някакъв министър.

Коментиран от #43


Оценка:
-20 +30

Pompev 🇧🇬
12 Отговор

До коментар #3 от "Дельо хайдутин":


Да,аз направих така

Оценка:
-4 +6

Шумци
13 Отговор
Добре ги е насрал комунистите.

Коментиран от #19, #21


Оценка:
-13 +11

✔️Pompev ®️
14 Отговор

До коментар #9 от "Pompev 🇧🇬✔️":


Аз съм чел книгата,пълна е със сексизми,типични за работническо-комунистическите прослойки

Оценка:
-5 +7

бушприт
15 Отговор
Всяка жена дава, но зависи на кого. Дава на този, който дава. Ще носите. Ще давате. Жeнaтa ce изкaрвa нa пaзaр, зa дa ce прoдaвa – зaщo ca тeзи прoзрaчни пoлички, тeзи изoпнaти дупeтa – нaли ca зa прoдaн. Нo лeкo зaвoaлирaни, приятнo укрaceни… Жeнaтa e cтo пъти пo-умнa oт мъжa, зaщoтo изкaрвa cтoкaтa cи нa прoдaн и кaзвa – eтo я, взeмaй я, нo плaщaй дocтoйнo. ПРАВ Е БИЛ Г-Н БУРОВ,СЪГЛАСЕН СЪМ С НЕГО. ПРАВО Е КАЗАЛ. И ДНЕС Е ТАКА,НИЩО В ТОЗИ АСПЕКТ-ЖЕНСКИЯ,НЕ СЕ Е ПРОМЕНИЛО.САМО ТЕХНОЛОГИИТЕ СА СЕ РАЗВИЛИ ДО ХИАЛУРОН ,СИЛИКОН И ФОТОШОП.

Оценка:
-3 +36

Помнящ
16 Отговор

До коментар #9 от "Pompev 🇧🇬✔️":


Ами през 1990 година , вестник 168 часа беше първият " жълт " вестник , нещо средно между Уикенд и Чук-Чук .

Оценка:
-4 +17

Хаджи хаджи Българин
17 Отговор

До коментар #3 от "Дельо хайдутин":


С тази подробност, че ги продадоха на турски фирми!

Оценка:
-2 +10

Баба казваше :
18 Отговор
Умният може да разбере глупавия , но глупавият не може да разбере умния !

Оценка:
-3 +40

ХА ХА
19 Отговор

До коментар #13 от "Шумци":


А пък те направо го наакали .

Оценка:
-1 +3

Играч
20 Отговор
Ау,ау,ау.Американците слагат такива дяволи на ръководни постове и за това са най-добре.Брутален.

Оценка:
-0 +12

Дано
21 Отговор

До коментар #13 от "Шумци":


Съдбата на сегашните " Буровци" е същата като неговата ! Амин !

Оценка:
-1 +9

Сатаната
22 Отговор
Всичко което ще се прочете в коментарите ще остане тук, днес и сега и ще бъде забравено. Това име обаче ще остане в историята на България, редом с имената на най-великите българи. П.п. НАЙ-ВЕЛИКИТЕ.

Коментиран от #23


Оценка:
-10 +13

Въпросче
23 Отговор

До коментар #22 от "Сатаната":


И какво "Велико" е направил , освен , че е забогатял и завършил живота си в пандиза ?

Коментиран от #25, #36


Оценка:
-14 +14

Дидо
24 Отговор
Много пъти съм чел за Атанас Буров и винаги съм му се възхищавал на това което казва... Този човек е надживял времето в което е живял .... останал е недоразбран и комунистите са му съсипали живота и империята която почти е успял да изгради ..!!!

Оценка:
-8 +14

Сатаната
25 Отговор

До коментар #23 от "Въпросче":


Просто е първо четеш, после пишеш, не като Бойко, моля те.

Оценка:
-2 +8

26
Този коментар е премахнат от модератор.
27
Този коментар е премахнат от модератор.
То е ясно
28 Отговор
Пиение ядение и фургон с разпоретени.Те тва е истината.

Оценка:
-6 +10

Човек от народа
29 Отговор

До коментар #5 от "гост":


Най-великият българин на своето време е Буров!!

Оценка:
-7 +15

Българан Историк
30 Отговор
Да беше така сладкодумен и ни обясни защо Народният съд не го разстреля и с какво се откупи от руснаците. То голяма откупване да умреш изгнил в затвора. Все нещо са му обещали лъжците.

Коментиран от #31


Оценка:
-6 +12

мръсни шумкари
31 Отговор

До коментар #30 от "Българан Историк":


Какъв народен съд бе, комунист мръсен. Банда престъпници! Крадци, мошеници, мизерници.

Оценка:
-6 +13

Димитър
32 Отговор

До коментар #3 от "Дельо хайдутин":


Върнаха земята не на селяни а на техни наследници години след като те са забравили какво да правят с нея и след като с години са им вменявани грешни ценности

Оценка:
-2 +28

33
Този коментар е премахнат от модератор.
34
Този коментар е премахнат от модератор.
35
Този коментар е премахнат от модератор.
Отговорче
36 Отговор

До коментар #23 от "Въпросче":


Ако не можеш да сложиш част от света в джоба си за какъв дявол ти е главата

Оценка:
-2 +8

Пиниза
37 Отговор

До коментар #4 от "Добре , ама":


Хитрата сврака и с двата крака.Мислел си е завалията,че пинизите му ще минават и при комунистите.Да ама не.

Оценка:
-6 +8

Истината
38 Отговор
Памуков е агент на ДС и е записвал Буров в Пазарджишкия затвор. Висока степен на достоверност, няма що! Също като със записаните пророчества на Ванга! Но простия народ кълве на такива "спомени".

Оценка:
-3 +14

Явно нищо не разбираш
39 Отговор

До коментар #9 от "Pompev 🇧🇬✔️":


Или не познаваш хора като Буров! Да, с жена си и когато трябва, той е нил много галантен! Но точно такива хора са супер разврагни в секса!

Оценка:
-4 +4

40
Този коментар е премахнат от модератор.
Deja vu mon amie
41 Отговор
Много ми е просташки стила му. ..Ако изобщо е истинско това интервю...явно в нашата скъпа родина е имало афинитет към простаците от време оно, особено ако са имали пари.

Коментиран от #44


Оценка:
-5 +7

сталин
42 Отговор

До коментар #4 от "Добре , ама":


защото има и такива хора които не искат да бягат.мъже-чувал ли си за такива?

Оценка:
-3 +3

хитлер
43 Отговор

До коментар #11 от "Айхман":


банка е имал и е бил банкер,втория най богат в бг.малко се образовайте а после давайте мнение.

Оценка:
-2 +5

Анонимен
44 Отговор

До коментар #41 от "Deja vu mon amie":


Интервютата са истински и преди близо 30 г ги публикуваха в 168 часа.Запомнил съм съвсем малко.

Оценка:
-1 +3

Буров
45 Отговор
"Има четири неща, господин Памукчиев, които са свети за всеки българин. И ако видиш някой, че ги засяга, че ги обижда, убий го – грях няма.
- Кои са те?
- Аз ги казах вече... Първо майката, второ родината, трето армията, българската армия, и четвърто Русия. Без Русия ние сме роби. Турция ни има зъб и ще ни изяде. Защото и петата й колона работи тихо, подмолно и ни минира отвътре. Ето защо казвам – който не обича Русия - независимо какво управление има тя – той е враг на България. А който говори лошо за войската ни – заслужава удар в тила и смърт... Армията е гаранция за живота на народа ни. Няма
значение какво знаме развява – червено или зелено, трикольор или оранжево знаме – но щом е армия, тя е светиня, като майката, като родината."

Оценка:
-5 +10

Един блокиран от дирниците
46 Отговор

До коментар #9 от "Pompev 🇧🇬✔️":


Не си ли бил войник ? Когато истинските мъже си говорят за жени използват такива изрази...

Оценка:
-0 +5

Някой си
47 Отговор
Уважаеми коментатори, ще ви кажа, че тук сте най-стойносните! Мисля така защото тази статия ще се прочете от интелигентни хора, поздравления! Сега искам да акцентирам върху изречението на г-н Буров, че малките държави се хващали за големите или за мустака или за пеша. И посочва мустачковците за чиито Мустаков сме се били хващали. Обаче новите владетели нямат мустаци!? Е ,питам се тогава ,за къде сме се хванали, и какво ще излезе от тази работа... Дали мислим еднакво?

Оценка:
-2 +11

Мисля бавно
48 Отговор
Буров е бил безспорно голям банкер и политически играч, милеел е за страната, но в това интервю, не знам доколко достоверно, се усеща вулгарен материализъм. Не всичко е стока, има неща, на които не може да се постави цена.

Оценка:
-1 +7

SDS
49 Отговор
Aз cъм cтaр чoвeк, гocпoдин Пaмукчиeв, виe cтe млaдeж. Aз ceгa в тoзи дeн cъм, кaжи гo, нa 70 гoдини, ядe ми ce oщe хубaвичкo, пиe ми ce хубaвичкo,( тaкoвa ми ce тecничкo), cпи ми ce нa мeкичкo и нямa дa дoживeя врeмeтo, кoгaтo ти нa мoитe гoдини щe кoпaeш в ceлo и щe cпиш нa рoгoзкa.

Оценка:
-0 +3

умно село
50 Отговор
С днешна дата нито умни сред банкерите , нито сред политиците у нас.
Алчността за повече пари и имоти е в надпревара и при двете съсловия.

Оценка:
-0 +1

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.


Ловци на бисери
Йосиф Сталин
Резолюция на Бащата на народите през юни 1941 година по повод предупрежденията на разузнаването, че се очаква Германия да нападне Съветския съюз:
Другарю Меркулов. Можете да изпратите вашия "източник" от щаба на германската авиация да си е.е майката. Това не е "източник", а дезинформатор."

Още бисери
ТОП 5