Картофите имат ясно изразен собствен вкус, но всякакви допълнителни ароматни продукти се отразяват чудесно на популярния зеленчук.
Необходими продукти:
1 кг картофи, нарязани на фини кръгчета
100 мл бяло вино
500 мл пилешки бульон
5 стръка розмарин
2 с. л. зехтин
2 глави лук, нарязан на фини полумесеци
50 г масло
сол и шарен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Виното и бульонът се смесват, слагат се на силен огън да заврат и се оставят да врат, докато се редуцират с една трета. Слагат се стръковете розмарин, оставят се да постоят 20 минути и се изваждат.
Зехтинът се сгорещява и в него се слага лукът. Разбърква се на умерен огън 15 минути, докато омекне много добре.
Дъното на тавичка се намазва с масло и отгоре се подреждат ред картофи, слага се ред лук, поръсва се със сол и пипер и така се правят няколко слоя, докато свършат продуктите. Завършва се с картофи и бучици масло.
Заливат се с редуцирания бульон, покриват се с лист хартия за печене и се пекат 50 минути в загрята фурна на 170° С. Намазват се с четка с масло и се запичат под загрят грил още 10 – 15 минути, докато се зачервят.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Гост
16:13 05.06.2020
2 Стас
16:21 05.06.2020