Last news in Fakti

19 Септември, 2012 20:02 6 082 2

Затвориха завод за пилешко месо

  • пилешко-
  • месо-
  • завод-
  • затвориха

Агенцията по безопасност на храните постави под възбрана цялата продукция на завода за пилешко месо „Пименс“ в Стражица заради бума от салмонелоза във Варна, съобщи Нова телевизия. Пробите са доказали наличие на салмонела тип С в над половин тон пилешко в склад в морския град, от който зареждат детските кухни и търговската мрежа.

Според националния епидемиолог д-р Ангел Кунчев има 45 доказани случаи, но пикът на епидемията е отминал.

В момента се установява каква част от заразеното месо вече е по рафтовете в магазините. Пробите в завода-производител засега са чисти. Предполага се, че заразяването е вторично и само на определена партида.

В готовата храна от детските кухни салмонела няма, а пилешкото не било опасно за употреба, но само след добра термична обработка, съобщават от Агенцията за безопасност на храните.

Засега няма случаи на заразени в други градове на страната, въпреки че фирмата доставя пилешко навсякъде.

Наказани за разпространението нямало да има, тъй като, според европейските регламенти, наказуемо било само наличието на салмонела тип С в готови продукти, каквото не е доказано.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 iliqn

    1 1 Отговор
    Okei
  • 2 iliqn

    0 3 Отговор
    Bqldariq e mizerna