Last news in Fakti

24 Юли, 2020 10:05 3 958 5

Рецепта на деня: Здравословна закуска

  • закуска-
  • овесени ядки-
  • плодове-
  • чия-
  • какво да сготвя

Овесена каша с плодове

Рецепта на деня: Здравословна закуска - 1
Снимка: Shutterstock

Овесената каша е едно от най-здравословните предложения за закуска. Независимо дали я похапвате сутрин или следобед, между основните хранения, тя може да ви засити и зареди с фибри, необходими за храносмилателната система, пише Tialoto.bg.

Веществата в овесените ядки укрепват имунната система, намаляват нивата на лошия холестерол в кръвта и се грижат за здравето на червата и стомаха. Те поддържат баланса на кръвната захар и са много по-полезни от другите зърнени закуски.

Макар и овесените ядки да съдържат глутен, който мнозина избягват в днешно време заради различни заболявания, той е в минимално количество и се усвоява по-лесно от хората, които имат непоносимост към него.

Много хора избират да попарят малко овесени ядки за своя сутрешен старт, като ги овкусят с малко мед. Ето една подобна рецепта, която включва и плодове, с което ще поглезите сетивата си и ще се заредите с енергия.

Необходимите продукти:

6-7 лъжици овесени ядки
3-4 фурми
половин банан
1 средно голяма ябълка
орехи
бадеми
1 супена лъжица чия
мед (за овкусяване по избор)

Начин на приготвяне:

Взимате купичка и вътре изсипвате няколко лъжици фино смлени овесени ядки. След което ги попарвате с вряла вода, която трябва да е поне един пръст над тях. Поставяте отгоре една чиния и след около 10 минути ще видите как културата е набъбнала. Разбърквате добре и получавате лепкава смес.

Почиствате фурмите от костилките и ги смилате в блендер. Те са доста сладки и могат да заместят меда (ако желаете може и да добавите малко от него за повече сладост). После добавяте ядките и плодовете, нарязани на ситно.

Плодовата смес се добавя към овесената каша и всичко се разбърква. Накрая се добавя чията, която от предния ден сте поставили в 2-3 супени лъжици вода, за да се желира.

Накрая може да украсите закуската си с кръгчета банан и малко ядки.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 259

    2 3 Отговор
    Овес да ядат конете!
    Изобщо, вие сериозно ли препоръчвате сутрин на гладно да се ядат ядки?
    Точно след година ще сте поне с гастрит, ако не и язва.
    Ядките са груба и много трудносмилаема храна. За да ги обработи организма се отделя страшно много стомашен сок, а той е киселина.
    Ако вЕрвате на такива "гуро-рецепти", не маски ще носите, ами и противогази ще ви наденат!
  • 2 Лора

    2 1 Отговор
    Обожавам я и всички токсини отиват някъде ,,далече,,.. !

    Коментиран от #3, #4

  • 3 Е да някои

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "Лора":

    Цял живот слагат маски ,но нема файда,,простотията,,не ходи по гората!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Явно пиеш живак,пробвай миша отрова

    2 1 Отговор

    До коментар #4 от "Johansson":

    Но не ти помага ,тва с отровите познават всичките им последствия е за тези ,от маалата,дето се са флюбенив братовчеди...!