Last news in Fakti

27 Юли, 2020 16:05 5 318 2

Рецепта за вечеря: Панирано пиле в сладко-кисел сос

  • пиле-
  • панирано-
  • сладко-кисел-
  • китайска кухня-
  • какво да сготвя

Класика от китайската кухня

Рецепта за вечеря: Панирано пиле в сладко-кисел сос - 1
Снимка: Shutterstock

Изключително известен в цял свят е сладко-киселият китайски сос. Най-популярните ястия с този сос в различните региони на Китай са със свинско, скариди, пиле, свински ребърца и риба. Най-често той се състои от оризов оцет, кетчуп и захар. Ето как да си приготвите всеизвестното пиле в сладко-кисел сос.

Необходими продукти:

600 г пилешко филе

1 ч.л. чесън на прах

1 ч.л. сол

1 с.л. бяло вино

3 с.л. вода

1 ч.л. бял пипер (млян)

За панировката:

1 яйцe

1 ч.л. чесън на прах

1 ч.л. сол

10 г бакпулвер

60 г нишесте

50 мл вода (студена)

110 г брашно

3 с.л. олио

За соса:

8 с.л. кетчуп

4 с.л. оцет (оризов или ябълков)

4 с.л. захар

2 с.л. мед

1 ч.л. сол

4 с.л. вода

И още:

олио (за маслена баня)

Начин на приготвяне:

Пилешкото филе се разрязва по дължина на три ленти и след това всяка на кубчета с приблизителна големина 2 см. Слага се в купичка заедно с прахообразен чесън, сол, бял пипер, виното и водата, разбърква се и се покрива с опаковъчно фолио. Прибира се в хладилник за 1 час да се маринова.

През това време се приготвя панировката, като в друга купа се разбива яйцето със сол, чесън на прах и бакпулвера, добавя се нишестето и водата, разбърква се отново и накрая се прибавя и брашното. Бърка се до хомогенна гъста смес, след което се добавя олиото, отново се разбърква до получаване на гъста каша.

Подготвя се и сладко-киселия сос като в купа се смесват всички продукти и се оставя настрана.

Месото се изважда от хладилника, за това време трябва да е поело цялата течност. Слагат се парчетата в панировката и хубаво с ръце се размесва, така че всяко кубче месо да е покрито с панировка.

В дълбок тиган се загрява олио на котлона на най-висока степен за пържене на маслена баня. Мазнината трябва да е силно загрята, след което котлонът се намалява на средна температура и, с помощта на дървена клечка или шишче, се взимат късчетата месо и се пускат в тигана едно по едно, като се действа максимално бързо.

Когато всичките са сложени в тигана, се пържат 2 минути, като междувременно се обръщат. Трябва да получат бледожълт цвят, при което се изкарват, отцеждат се върху домакинска хартия, изчаква се 20 секунди.

Котлонът се загрява отново на максимум и се връщат отново в мазнината. Пържат се още 3 минути до получаване на златисто-кафяв цвят, изваждат се пак върху домакинска хартия.

Мазнината се отстранява от тигана и в него се слага подготвеният сос. Изчаква се 1 мин. да се поизпари течността и, след като започнат да се образуват мехурчета, се добавят в тигана и вече панираните късчета. Разбъркват се, така че да се покрият хубаво със соса, и се изваждат в чиния. Може да се поднесат с ориз.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Жизел-Златина

    1 1 Отговор
    Паниран кашкавал аба не с кори от баница, а както си трябва
  • 2 Лилафка

    0 2 Отговор
    Я не си оставям зелето с ,,котешките ,,косми и малко помия за тонус....!