Last news in Fakti

7 Октомври, 2020 08:41 4 206 13

Вижте кои мъже са именици днес

  • имен ден-
  • именици-
  • сергей-
  • сергий и вакх

Имен ден празнуват всички, които носят имената Сергей, Сергий и Серьожа.

Вижте кои мъже са именици днес - 1
Снимка: Shutterstock

Днес Православната църква почита Светите Сергий и Вакх, които били знатни военноначалници и сановници в двора на император Максимиан, който ги ценял заради тяхната мъдрост и храбростта им в боевете. Този, който желаел да измоли нещо от императора, се обръщал първо за ходатайство към Сергий и Вакх, известни като хора най-близки на владетеля и почитани от всички.

Максимиан обаче предприел жестоко гонение срещу християните. Когато узнал, че и неговите любими сановници са християни, били много учуден и огорчен. Затова отначало им предложил нечувани нови почести и облаги, за да се отрекат от вярата си. След като те отказали, били подложени на мъчения.

Вакх умрял по време на инквизициите, а Сергий продължил смирено да понася наказанието си. Накрая бил осъден на смърт чрез посичане. Това станало през 295 г.

Имен ден празнуват всички, които носят имената Сергей, Сергий и Серьожа.

Името Сергей е с латински произход и означава „слуга“, а също така и „уважаван“. На латински изглежда като: Sergius (Сергериус).

Според именолозите Сергей е много състрадателен човек още от малък, а мъжете с това име винаги се стремят да спазват обещанията си. Сергей може отлично да се контролира, като не показва кога е обиден, мъжете с това име могат да работят в сферата на журналистиката и медицината.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сър-Гей Джендеров

    4 0 Отговор
    А мене що ме няма?

    Коментиран от #9

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Вечно флюбения Вурал

    1 1 Отговор
    Кога има имен ден...!?
  • 4 въпросче

    3 0 Отговор
    Sergius (Сергериус) НЕЩО МАЙ,А?! СЕГРЕГАРИУС ЗАЩО НЕ Е?
  • 5 АЙ СТИГА БЕ

    0 2 Отговор
    НЕ СМЕ ПОТУРЧЕНИ АМИ ПОРУСНАЧЕНИ!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    3 0 Отговор
    ЧИД господа именяци
  • 8 Данчето

    1 0 Отговор
    Не издържаха нервите на патриархалните фашоидни и ме изтриха , защото съм жена и казвам истината, а истината е нечувана болка

    Коментиран от #10

  • 9 ВМОРО

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Сър-Гей Джендеров":

    Щото си евреин, а празникът е християнски.
  • 10 Какво и казала?

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Данчето":

    Ти знаеш ли защо е измислена патриархията? За да може децата, да имат баща, който да ги гледа. А жената също да има мъж до нея. Иначе, ако жената прави секс безразборно с един мъж и забременее, а той избяга? Какво правим? Тя ще е самотна майка и ще трябва да проституира. Според теб, какво може да работи една жена без ток?
    Нищо, всяка работа става хамалогия, а една жена не може да а работи.

    Коментиран от #11

  • 11 Глупости

    0 1 Отговор

    До коментар #10 от "Какво и казала?":

    Това въобще не е свързано и няма общо с това дето си измислил , става въпрос за допълнително насърчаване и показност на мъжкото надмощие над жената, а това е равносилно на насилие , и ако трябва да бъдем още по-обективни ,,Бог,, е жена, казва се Гея- богинята майка, но ,,силните,, мъже не могат да преглътнат подобен факт и за това са се впримчили в чуждопоклонничество, за да демонстрират на воля надмощието си

    Коментиран от #12

  • 12 От де да знам.

    0 1 Отговор

    До коментар #11 от "Глупости":

    Нали за това те питам какво си казала? Аз просто ти обяснявам, защо патриархията съществува. Бог е фантасмагория и е каквото искаш, така че да, щом искаш да е жена, нека да е. Ама хубава жена ли е? Става ли за... Ха-ха.
    Ти имаш комплекс за малоценност към мъжете.

    Коментиран от #13

  • 13 Данчето

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "От де да знам.":

    не позна, гневът ми е насочен срещу църквата, а тия дето най-много бих оплюла, не мога да нарека мъже, а и не приличат много, така че.......