Last news in Fakti

6 Декември, 2012 17:28 2 175 0

Дихателен тест диагностицира рак

  • тест-
  • рак

Италиански учени от Бари са разработили дихателен тест, чрез който с точност до 76% може да се определи дали човек е болен от рак на червата, съобщи Би Би Си. Резултатите от изследванията са публикувани в The British Journal of Surgery.

Тестът анализира веществата, свързани с туморната активност, в издишания въздух.  Той обаче няма скоро да бъде достъпен по аптеките, а евентуално само в болнични условия.


Медици разработват такива тестове и за редица други заболявания като няколко вида рак, туберкулоза и диабет.

Сегашните тестове за рак на червата търсят кръв в екскрементите, но много малка част от хората с подобни симптоми са болни от рак, така че те преминават през ненужни и инвазивни изследвания.

Новият тест се основава на това, че биологията на туморите води до производство на специфични "променливи органични съединения", които не се появяват при здравите. Малка част от тези химикали се отлага в дъха на пациентите и ранни изследвания показват, че дори кучета могат да ги надушат.

Екипът от болницата в Бари под ръководството на д-р Донато Алтомаре е сравнил дъха на 37 пациенти, за които се знае, че страдат от рак на червата, и контролна група от 41 пациенти, за които се предполага, че са били здрави.

Първоначалните тестове са идентифицирали рака в групата на болните с 85% точност, но в комбинация с други изследвания общият процент е паднал до 76%. Въпреки това специалистите са обнадеждени от резултатите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА