1 Юни, 2021 08:29 7 640 7

Кой има имен ден днес

  • имен ден-
  • празник-
  • св. йеремия

И какви са обредите и традициите на днешния ден

Кой има имен ден днес - 1
Снимкa: Shutterstock

На този ден християнската църква чества юдейския пророк св. Йеремия, страстен изобличител на пороците на сънародниците си и прорицател.

Той предсказва, че Йерусалим ще бъде завладян от Навуходоносор, а народът му ще бъде разпилян по света, за да изстрада в робство своите грехове.

Негово е и предсказанието, че Бог ще изпрати своя син и наследник на Земята.

Обреди и традиции

Някога обаче се вярвало, че на първи май излизал царят на змиите. Йеремия, Ерминден, Ирма, Ерминьото се знаел като празника на змиите.

Всички го отбелязвали, за да не бъдат ухапани от змия. Бъдещите майки особено много са почитали този ден, за да се предпазят от ирминясване.

Така наричали неведомите болести, причинени от зли очи и сили. Палели се огньове, дрънчели са с тенекии, изричали са заклинания: „Бягайте змии и гущери, че е заран Йеремия, ще ви връзва с въжета, ще ви стяга с ремъци!”

Правели жените венчета от вратига и ги слагали по портите да пази дома от злото. Момите и момците се надпреварвали кой ще събере повече див чесън, заради магическата му сила.

Подницата е глинен съд за печене на хляб. На този ден се извършва обредно приготвяне на такива съдове. Жените се пременявали с нови дрехи, накичвали се със специална трева-лепка.

С пръсти копаели глинеста почва. Смесвали я с кълчища, козина и плява. Месели всичко това с крака и пеели песни. Всеки трябвало поне малко да се изцапа с тази смес, за да не го хапе змия през годината.

Най-старата жена изработвала нечетен брой подници. Вярвало се, че тези съдове прихващали магическа сила. Утринната росица се събирала в чашка и се пиело за здраве.

По някои краища на България събирали вече цъфнали билки и цветя, слагали ги във вода. С тази вода си миели косите, за да се предпазят от главоболие през годината.

На други места по страната ни ритуално крадели слама от съседни дворове. Открадната слама се разпръсвала тайно по дома, за да изгони бълхите.

На този ден се правели и прогнози за времето на януари, февруари, март и април от следващата година. Ако на Йеремия вали дъжд, тези месеци ще са снежни, а ако е мъгливо през летните месеци хората очаквали градушки.

Българските ни предци са намирали чудни начини да почитат най-тъжния пророк. Нека този светец ни пази не само от змиите, а и от хората със змии вместо сърца.

На този ден имен ден празнуват: Майя, Мая, Еpмeнa, Еpмeлинa, Еpмeнкo, Тамара


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Навуходоносор

    2 0 Отговор
    не беше ли корабът на Морфей от матрицата?
  • 2 Вени, да ти.....!

    1 1 Отговор
    АХ ТИ ПАЛАВНИЦЕ! БНЕС ИМЕН СЕН ИМА НОВУХОДОНОСОР, ИЛИ КАКТО ДЕЧИЦАТА СЕ ОБРЪЩАТ КЪМ СВОЕТО ДРУГАРЧЕ: "ЕЙ, НОВОХУХУ, ДАЙ НЯКОЙ ЛЕВ, ДА КУПИМ БИРА!"
  • 3 Не беше ли на МТДП?

    4 0 Отговор
    Май да....... днес е 1 юни или 8 март, никакво значение, слагам медико едеал и да не личи, че съм стар...... и тъмносин....!
  • 4 Православен

    2 6 Отговор
    На този ден, православните христиенки почитат по следния начин. Подмиват се със светена вода за полово дълголетие и вагинална свежест в прослава на православните. Момчета си топят в светото кандило да им порасне половия член. Отиват се у Филибето, там православните христиенки си хвърлят старите пожълтели кюлоти, и пръцкат пред дядо ви Николайчо.После отиват у Троянския манастир, играе се голо хоро със монахините Кичка,Филка, Палома, Вика
  • 5 Петър

    1 2 Отговор
    Честит имен ден на кюстендилската слива. Да ни дарява все така с любов,пък ние можем да й отвърнем накрая с "народна любов"...

    Коментиран от #6

  • 6 Православен

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "Петър":

    Амин! Дай боже още може . Да не забравиш чедо ,на тоя празник какво се прави .
  • 7 Гост

    1 1 Отговор
    "....че на първи май" ----- Май или Юни? Като не проверявате новините и фактите, поне календара не гледате ли?