Last news in Fakti

1 Октомври, 2021 10:05 2 698 2

Рецепта на деня: Тарталети с яйчен крем

  • тарталети-
  • яйчен крем-
  • десерт-
  • какво да сготвя

Десерт от португалската кухня

Рецепта на деня: Тарталети с яйчен крем - 1
Снимкa: Shutterstock

Необходими продукти за 30 тарталети:

За бутер тестото:

150 грама безсолено масло, меко;

1¾ чаши бяло/универсално брашно,

⅔ чаша вода;

¼ чаена лъжичка сол.

За пълнежа:

1 чаша захар;

⅔ чаша вода;

1 пръчка канела;

1 чаша и 6 супени лъжици, пълномаслено мляко;

½ чаша универсално брашно;

6 жълтъка;

смляна канела, за поръсване.

Начин на приготвяне:

Направете бутер тестото като в малка купа разбиете маслото (с миксер) до консистенция на заквасена сметана и добавите брашното, водата и солта. Смесете на ниска скорост, като остъргвате купата от време на време, докато сместа се събере и стане лепкава консистенция.

Прехвърлете я върху добре набрашнена работна повърхност и я оформете в правоъгълник. С помощта на набрашнена точилка разточете тестото в правоъгълник с дебелина 1-2 см. Покрийте със стреч фолио и оставете да почине 15 минути.

Махнете фолиото и разточете тестото във форма на квадрат, поръсете с още брашно, ако е необходимо. Разстелете една трета от маслото върху тестото. Запечатайте и потупвайте тестото с точилката, прегънете тестото като пощенски плик. После отново разточете тестото в друг квадрат. Разстелете другата половина от останалото масло върху тестото. Потупайте тестото с точилката. След това навийте кората на руло .

Разпределете останалото масло по рулото. Накрая пак разточете тестото и го увийте в найлоново фолио. Приберете го в хладилник до много твърдо състояние, поне 2 часа, за предпочитане за една нощ.

Направете пълнежа: Загрейте фурната до 180 °. В средна тенджера комбинирайте захарта, водата и пръчката канела на силен огън. Оставете да заври и гответе за 1 минута, след това свалете от котлона и оставете да се охлади.

На леко набрашнена повърхност разстелете тестото и си нарежете равномерни квадратни филийки. Поставете всяка филийка във форма за мъфин или за тарталета като притискате с палец, така че тестото да е равномерно по дъното и страните на кухината и да се простирате на около 1 см над ръба на формите. Повторете с останалото тесто. Приберете в хладилник, докато стегне, 10 минути.

Междувременно в малка тенджера загрейте 1 чаша и 1 супена лъжица мляко на умерен огън, докато започнат да се образуват мехурчета за 4 - 5 минути. В голяма купа разбийте брашното с останалите 5 супени лъжици мляко. Продължете да разбивате, като добавяте горещото мляко бавно. Изхвърлете пръчката канела от захарния сироп и разбийте сиропа в млечната смес. Гответе на слаб огън, като бъркате непрекъснато, докато се сгъсти (10 до 12 минути).

Добавете жълтъците към сместа и бъркайте докато се комбинират добре, след което прецедете през сито с фина мрежа. Изсипете 1½ супени лъжици от топлия пълнеж във всяка формичка.

Печете, докато тарталетите не станат златисто кафяви и хрупкави. Сервирайте ги леко охладени, пише Tialoto.bg.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Наску диаманда

    1 4 Отговор
    Много шекер. има, язък....!

    Коментиран от #2

  • 2 Начи диабетно болни

    2 2 Отговор

    До коментар #1 от "Наску диаманда":

    Обаче казват, знаеш ли кво те чака.... о боже, да бъдеш с такава дърта си е голем,, фкус,, отсекъде...яла, пукала цел живот, а сега яж г.....с кола...!