31 Декември, 2021 10:05 6 322 18

Рецепта на деня: Бахур

  • бахур-
  • мезе-
  • какво да сготвя

Новогодишно мезе

Рецепта на деня: Бахур - 1
Снимкa: Shutterstock

Необходими продукти:

свински черва - за пълнене

свински бял дроб - 1 кг

свинско сърце - 1кг

свински далак - 1кг

мазно свинско месо - 400 г

праз - 4 - 5 стръка

ориз - 1 к.ч.

черен пипер

сол

бахар

Начин на приготвяне:

Сърцето, далакът и месото се сваряват и смилат с машинка за мелене на кайма през най-едрата решетка, пише gotvach.bg.

Празът се измива и нарязва на ситно, изсипва се в дълбок тиган с 1 к.ч. вода, добавя се оризът да се задушават до полуомекване.

Смесвате хубаво сместа от дреболии със сместа от ориз и праз. Овкусявате с подправките.

Свинските черва измивате много добре. С помощта на машинка за месо със специална приставка пълните червата със сместа.

Завързвате краищата на бахура и надупчвате леко с игла. Варите в бульона, в който сте варили дреболиите.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хммм

    15 0 Отговор
    Свинско и винско. Наздраве!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 поглед

    13 3 Отговор
    без сандов да се произнесе за въглеродния отпечатък ? не? първо сандов да изяде бахура и да го оцени.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Бай Ху (By Who)

    5 1 Отговор
    ЯШТЕ БАХУРА.
  • 6 Механик

    7 3 Отговор
    Еее, разеле!
    Най-после една нормална за нашите ширини рецепта.
    Един съвет от мен. Варете на много тих огън. Ако имате как да мерите тепературата във водата/бульона и тази в центъра на някой от колбасите, правете така:
    Поддържайте температура на бульона рамките на 84 и 91градуса. не допускайте да завира! Ако случайно заври, веднага долейте малко хладен/студен бульон. Температурата в средата на бахура трябва да достигне 68-72 градуса. Когато това стане, внимателно поставете колбасите в съд под течаща вода. Трябва да ги охладите възможно най-бързо. След това подсушете колбасите с чиста кърпа или домакинска хартия. Може и с тоалетна хартия, ама да не е ползвана. Осттавете ги да "обветрят" на хладно и приберете в хладилника/ фризера.
    Да ви е сладко и за много години.

    Коментиран от #16

  • 7 БаШар

    2 0 Отговор
    Бахур ли? Да ядат пасти тогава.
  • 8 луканков

    4 5 Отговор
    тва е храна за кучета, тип улични.

    Коментиран от #12, #13

  • 9 любител

    2 4 Отговор
    валентинке каква е тази селска дума бахур звучаща като --- по градски се казва бумбар.

    Коментиран от #14

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 хоу хоу хоу

    0 6 Отговор
    Бахура е без ориз и праз, това е бумбар.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Боян Конов

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "луканков":

    Ми едеш баура
  • 14 Алфа Вълкът

    6 0 Отговор

    До коментар #9 от "любител":

    Бумбар??? Големи селяни сте гражданите! Бахурът си е бахур, бумбара е агнешка рецепта, а кървавицата се прави с кръв, затова е кървавица!
  • 15 Мюмюн

    2 2 Отговор
    Оххааао котьо...ей туй ми е любимуту лакумство-бахура ут коледното прасе. Таквоз мезе изпива многу кила сонгурларски мискет туй пражоли локанки пъстърми...бегай отука. Саму бахурат управя нищата-ний ромити умиргами за негу и хич ни пуглеждами кам локанкити на комшиити дет висят на некви прати.....
  • 16 Алфа Вълкът

    3 1 Отговор

    До коментар #6 от "Механик":

    Какво им обясняваш, не виждал ли, че са градски превземки!
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 хикс+игрек+й

    2 0 Отговор
    и зелешко