Last news in Fakti

15 Януари, 2022 08:42 1 642 9

Жените по-трудно отказват цигарите

  • жени-
  • тютюнопушене-
  • цигари-
  • отказване от цигарите

Досега малко неща бяха известни за различията при половете в ранните най-етапи на отказването от тютюнопушенето

Жените по-трудно отказват цигарите - 1

Жените по-трудно се отказват от тютюнопушенето в сравнение с мъжете, като първият ден без цигара е най-голямото предизвикателство за дамите, сочат данни от изследване на специалисти от Училището по обществено здраве "Мейлман" към Колумбийския университет, цитирани от електронното издание "Юрикалърт".

Проучването е направено в 12 държави с ниски и средни доходи на населението, в които живеят около 60 процента от пушачите в света, пише dariknews.bg.

Първият ден е един от най-критичните показатели за дългосрочно спиране на тютюнопушенето и затова резултатите са изключително важни, обясняват американските специалисти.

Проучването показва също, че по-големите предупредителни етикети за вредите от цигарите върху кутиите намаляват шансове за еднодневно връщане към порока при жените.

"Успешното преминаване на първия ден без запалване на цигара е един от най-важните индикатори за продължително спиране на тютюнопушенето. Малко обаче се знае защо този период е по-голямо предизвикателство за жените, отколкото за мъжете", казва доктор Жоао Маурисио Кащалдели-Мая, който е водещ автор на проучването. Предполага се, че това може да се дължи на т.нар. синдром на отнемането, който обичайно се появява в първия ден и е посочван като основна причина от пушачите да се върнат към навика си, особено от жените. Те съобщават за повече симптоми на синдрома в сравнение с мъжете, показват наблюденията на учените.

Дамите също така по-трудно успяват да се откажат от тютюнопушенето за дълъг период от време. Различни са и причините, които стоят зад решенията на представителите на двата пола да изоставят или пък да се върнат към вредния навик, сочи проучването. Жените, например, са по-склонни отново да запалят цигара заради желание да свалят килограми. Здравословни проблеми също могат да ги стимулират да се опитат да откажат тютюнопушенето, докато при мъжете по-рядко се наблюдава това. Бременността също е силен мотив при жените да спрат цигарите.

Досега малко неща бяха известни за различията при половете в ранните най-етапи на отказването от тютюнопушенето, особено при жителите на държави с ниски и средни доходи, отбелязват изследователите.

Те са разгледали данните от Глобалното изследване на тютюнопушенето при възрастни (2008-2012 г.), като подробно са анализирали резултатите от Бангладеш, Бразилия, Китай, Египет, Индия, Индонезия, Мексико, Русия, Тайланд, Турция , Украйна и Виетнам, които съобщават за пушачи, направили един или повече опити да откажат цигарите в рамките на дванадесет месеца. Окончателните анализи се основават на обща извадка от 16 576 души.

Признанията за нарушаване на решението за спирането на цигарите в първите дни варират от 3 процента до 14 процента. Различни са показателите при жените, които съобщават за поне един опит за отказване - от малко над един процент в Египет до 43 процента в Бразилия.

Оказва се, че предупредителните етикети върху кутиите с цигари въздействат по-силно на жените. Доказано е, че предупрежденията за здравните рискове върху опаковките ефективно намаляват тютюнопушенето, като насърчават по-доброто разбиране за негативните последици от цигарите.

Данните от изследването са публикувани в изданието "Адиктив бихейвиърс".


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ехото...

    8 0 Отговор
    Жените по трудно отказват всички пороци !
  • 2 ГЕНАДИ ОТ КАЗАНЛЪК

    3 1 Отговор
    моята веска па пуши на гл.редактор цигарката
  • 3 кастроли

    9 1 Отговор
    Жените по-трудно отказват цигарите и вече пушат много повече от мъжете. А това за женската кожа е изключително вредно,защото тютюневият дим изсушава кожата на лицето на жената и бръчките чукат на вратата,образно казано. Да оставим лошия дъх,съсипаните зъби и затлачените белодробни пътища.
  • 4 🇧🇬БАЙ Х@Й‼

    1 0 Отговор
    "Проучването е направено в 12 държави с ниски и средни доходи на населението, в които живеят около 60 процента от пушачите в света, пише ..." 🤔🤔🤔 - значи останалите 40% от пушачите в целия Свят живеят в над 180 държави 🤔🤔🤔

    Коментиран от #7

  • 5 Фройд

    3 0 Отговор
    Орална фаза на либидото
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 И какво странно има?

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "🇧🇬БАЙ Х@Й‼":

    То може проучването да обхване и само 3 държави и там да живеят 70% от всички пушачи по света.
    Имам предвид Индия, Китай и Япония, нпаример.

    Апропо, винаги съм се чудел, защо азиатците пушат като комини, но здравният им статус е перфектен?
    А също и защо нашите дофтори не се учат от азиатските?

    Коментиран от #8

  • 8 Перфектен е

    1 1 Отговор

    До коментар #7 от "И какво странно има?":

    Ама само в главата Ви. Средната продължителност на живота в Китай е 2 месеца повече от България
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.