16 Януари, 2022 09:42 4 395 9

Почина известен италиански моден дизайнер

  • почина-
  • дизайнер-
  • нино черути

На 91-годишна възраст си отиде Нино Черути

Почина известен италиански моден дизайнер - 1
Снимкa: Shutterstock

Нино Черути, едно от най-известните имена в италианската мода, почина на 91-годишна възраст.

Той е починал в болницата Верчели в северозападния регион на Пиемонт, където е бил приет за операция на тазобедрената става, съобщи италианският всекидневник Corriere della Sera, цитиран от БГНЕС.

Черути беше един от водещите дизайнери на мъжка мода през 20-ти век. Роден в Биела, той наследява семейния бизнес на много млада възраст. Започва да управлява модната марка през 1950 г., когато е само на 20 години.

Черути става известен, след като през 1957 г. представя първата си мъжка модна линия Hitman. През 1967 г. в Париж е открит първия бутик Cerruti 1881. В продължение на десетилетия от кариерата си той лансира млади дизайнери сред които е бил и Джорджо Армани.

„Много съм тъжен да науча за смъртта на Нино Черути. Въпреки че с годините контактите ни избледняха, винаги съм го смятал за един от хората, които са имали истинско и положително влияние върху живота ми", заяви Армани, научавайки за кончината на своя някогашен ментор. "От него научих не само за вкуса към облеклото, но и важността на цялостната визия. Като стилист и като предприемач. Синьор Нино имаше остър поглед, истинско любопитство, способността да се осмелява. Неговият нежен начин да бъде авторитетен и дори авторитарен ще липсва", допълни Джорджо Армани.

В родният град на Черути Биела е обявен траур, пише БГНЕС.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мир на праха му!

    7 2 Отговор
    Черути създаде сърахотни линии и наистина беше моден гуру. Вече няма такива.

    Коментиран от #3

  • 2 Бог да го прости

    4 9 Отговор
    Той беше прочут със своята неизвестност

    Коментиран от #4

  • 3 Сто процента

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "Мир на праха му!":

    Сто процента сте прав !!!!
  • 4 Невежеството е

    8 3 Отговор

    До коментар #2 от "Бог да го прости":

    Най-голямото невежество е да отблъснеш нещо, което въобще не познаваш. — Хорас Джексън Браун
  • 5 Rock

    6 0 Отговор
    Харесвам дамския парфюм Cerruti 1881 - това е нещо различно. Създава усещането за елегантност , класа, женственост.
  • 6 Елена

    3 0 Отговор
    Бог да го прости! Освен мъжките тоалети, той създаде и прекрасен дамски парфюмНино Черути, който аз винаги от години имам. Аз ще го помня най- вече с това.
  • 7 Gucci x Balenciaga

    0 3 Отговор
    Нино Черути, едно от най-известните имена в италианската мода😂😉Голяма част от италианците не са чували за него за световно ниво пък хич.Известен в Италия като Арда Русе в България, имаше едни дрехи на конвейр се купуваха от Илиенци и на битака,пазара ,някоя сергия толкова му е славата на чичкото. Лека му пръст

    Коментиран от #8

  • 8 Komapak

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Gucci x Balenciaga":

    Като никога съм съгласен с теб. От италианците съм почитател на Валентино.

    Коментиран от #9

  • 9 Gucci x Balenciaga

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Komapak":

    Нино Черути няма нищо общо с Valentino но така или иначе и Valentino е много скучна марка известна но 🥴 нямам дреха на тази марка не ме кефи .Никой не те кара да си съгласен със мен конкуренцията и вкусовете на хората са различни, всеки сам решава за коя марка да си дава парите ,не бъркам в твоят джоб за шопинг