5 Март, 2022 10:05 6 489 23

Рецепта на деня: Руски пелмени с кайма

  • пелмени-
  • кайма-
  • руска кухня-
  • какво да сготвя

По оригинална рецепта

Рецепта на деня: Руски пелмени с кайма - 1
Снимкa: Shutterstock

Необходими продукти:

За тестото:

  • 1 яйце
  • 200 мл вода
  • 700 - 800 г бяло брашно

За пълнежа:

  • 400 - 500 г кайма
  • лук
  • черен пипер
  • сол

Начин на приготвяне:

Разбиваме яйцето, добавяме водата и брашното. Омесваме тестото и го оставяме за 30 мин на стайна температура.

През това време овкусяваме каймата, като нарязваме лука на ситно и го прибавяме към нея заедно със солта и пипера.

Разделяме тестото на 4 части и го правим във формата на руло. Това руло го режем на колелца около 1-1.5 см и разточваме всяко колелце по отделно, докато получим кръгче с диаметър около 4-5 см.

Пълним разточените кръгчета с 1 пълна чаена лъжичка от каймата и прегъваме тестото на две - да се получи като полукръг (приготвянето е подобно на нашите бутерки).

Притискаме силно краищата отстрани и ги завиваме като кръгче (като на снимката) .

Подготвените вече пелмени се варят в солена вода, като се слагат не повече от 10 и се пускат в тенджерата едно по едно, за да не залепват.

Варят се, докато изплуват на повърхността - около 5 мин Поднасят се топли и се заливат със сметана.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иванушка

    25 14 Отговор
    Браво, най-сетне нещо руско за което все още не са се сетили да бъде санкционирано. До кога ли ? ))

    Коментиран от #17

  • 2 В. Баринов

    17 8 Отговор
    Продават се готови в Берьозка
  • 3 стария моряк

    14 14 Отговор
    На някои от корабите със смесени екипажи , на които съм бил руски или украински готвачи са правили от тази отврат! Все едно , че гълташ живи жаби! Руснаците и украинците ги пердашат като невидели. Ядат ги със сметана , майонеза или оцет! Направило ми е впечатление , че и руснаците и украинците похапват пица и паста с хляб!

    Коментиран от #5

  • 4 Предпочитам

    9 22 Отговор
    украински пелмени, те са по-стари като рецепта от руските. Както всичко руско и те са откраднати от чужбина !

    Коментиран от #6, #12

  • 5 Механик

    15 2 Отговор

    До коментар #3 от "стария моряк":

    Явно си ял нещо различно от пелмени или поне не е било направено както трябва.
    Да, пелмените не са върха на манджите. Да, това е варено тесто с месна плънка. Да това е ястите, което го ядат много други народи като Полша, Чехия, Италия, Франция, Литва, Латвия и пр. Има си местни имена. Италианците им казват равиоли, например.
    На мен пелмените ми харесват, но си е голяма врътня с тестото и най-вече с лепенето.
    Предимството е, че ако се направят много, могат да се замразят във фризер и после когато се върнеш иморен и не ти се готви, само за 5 мин. имаш готова питателна и топла храна.
    казано с две думи- друг да ги лепи, аз само да ги ям .

    Коментиран от #7, #8

  • 6 Механик

    14 1 Отговор

    До коментар #4 от "Предпочитам":

    Позволявам се да не се съглася с теб.
    В предния си коментар казах, че пелмени под различно име се ядат и в много други страни. Така че е много трудно да се каже на кого са.
    Руснаците твърдят, че сибирските пелмени са първоизточника. Италианците твърдят, че равиолите им са първи и т.н.
    А украинците се известни с други лакомства, като борш и мацик. Също много вкусни неща/
    И запомни от мен, човек поживял къде ли не и сред какви ли не! Никога на бъркай кухнята с политиката. На масата всички сме равни, всички сме хора.
  • 7 Иванушка

    5 3 Отговор

    До коментар #5 от "Механик":

    "...Да, това е варено тесто с месна плънка..." ще са страхотни ако се пекат или пържат вместо варят.
    Трябва да пробвам. Пелмени Иванушка )))

    Коментиран от #14

  • 8 един от многото

    9 7 Отговор

    До коментар #5 от "Механик":

    Въпрос на вкус , казал слонът и си заврял хобота на едно място!
  • 9 Дада

    6 4 Отговор
    Яжте си ги

    Коментиран от #22

  • 10 Ненчо

    8 10 Отговор
    Няма да ям руски ястия, да живее украинският качамак
  • 11 Първо питайте

    13 4 Отговор
    Първо питайте нашите евроатлантически партньори, разрешено ли ни е да правим и да ядем манджа с такова име.
  • 12 Анонимен

    11 1 Отговор

    До коментар #4 от "Предпочитам":

    И руската салата ли?
  • 13 Хаха

    4 7 Отговор
    Носете ги на агресора, че са умрели от глад.
  • 14 Хич

    3 8 Отговор

    До коментар #7 от "Иванушка":

    и не чакай. Минавай направо на русише храна. Слагай рубашката и ватенката и изкарвай москвича от двора.
  • 15 ddddd

    6 0 Отговор
    Рецепта за против covid19 няма ли да пишете
  • 16 Сенкевич

    2 0 Отговор
    Готовите пелмени залейте със сос тартар, леко охладете, налейте си самагонче и си пуснете Чейковски. Другото остава за Настя или Альона...
  • 17 Глупака

    4 6 Отговор

    До коментар #1 от "Иванушка":

    Е кво да правиш путинофилията трудно се лекува.
  • 18 WTF

    2 0 Отговор
    Това са си чисти полски пиероги и са мн вкусни!
  • 19 Руски борш по путински

    4 0 Отговор
    Сварявате 500 банкноти по 50 рубли в 2 литра подсолена вода и получавате повече калории, от колкото се съдържат в продуктите, които може да купите с тях
  • 20 лют пипер

    0 0 Отговор
    Какво има в този мацик? Някоя наказана руска синя котка ли? Нещо е като нашата пастърма-сушено свинско месо със сланинка.
  • 21 майстор

    0 0 Отговор
    Поднасят се топли и се заливат със сметана. Може и с доматен сос или с топло,овкусено краве масло. Пелмените с пилешко месо са хубаво ястие за биричка.
  • 22 ПРИПОМНЯНЕ

    0 1 Отговор

    До коментар #9 от "Дада":

    Сега е първата седмица на Велики Великденски Пости....През нея не се яде месо, а всичко друго може.
  • 23 ммм срюсский фарш

    0 0 Отговор
    це смакота 😚