Last news in Fakti

4 Април, 2022 00:30 4 885 11

Връзката между емоционалната и сексуалната интимност

  • секс-
  • интимност-
  • емоционалност

Обикновено хората свързват интимността със секса или физическата близост

Връзката между емоционалната и сексуалната интимност - 1
Снимкa: Shutterstock

Съществува силна връзка между емоционалната и сексуалната интимност, а двете пък са свързани с доверието между партньорите. За да имате отношенията, които наистина желаете, трябва да знаете какви са вашите нужди по отношение на интимността.

Кога за последно се почувствахте наистина свързани с партньора си? Интимността стои в основата на една здрава връзка, но не само сексуалната интимност, а и емоционалната такава. Каква е връзката между двете и какво трябва да знаете за тях?

Интимността надхвърля секса

Обикновено хората свързват интимността със секса или физическата близост, но реално те са само част от проявленията на интимността между двама души. Всъщност интимността е необятна и всеки човек има своя собствена дефиниция за нея. Най-добрият начин да опишете интимността, е да мислите за нея като за свързване. Ако искате да бъдете интимни по някакъв начин, вие трябва да се свържете с другия човек.

Има много видове интимност

Има различни варианти на интимността и всеки от тях е начин, по който може да се свържем с партньора си и да изградим доверие в отношенията си с него. Някои от видовете интимност са: емоционална интимност, сексуална или физическа интимност, кризисна интимност, комуникационна интимност, духовна интимност, интелектуална интимност, творческа интимност. Обикновено една двойка се съсредоточава върху няколко области на интимността, върху които изгражда отношенията си.

Има връзка между емоционалната интимност и сексуалната интимност

Два от най-мощните вида интимност са емоционалната и физическата интимност. Емоционалната интимност е способността да споделяте чувствата си. Да си емоционално интимен с друг човек означава да си уязвим. Способността за споделяне на емоциите, възгледите и чувствата си правят връзката по-здрава. Сексуалната интимност от своя страна представлява сексуално и емоционално свързване с партньора едновременно. Сексуалната интимност се подобрява, когато двама души открито могат да обсъждат своите нужди и желания, създавайки безопасно пространство, в което споделеното няма да се приеме с критика, а точно обратното – с разбиране. Установено е, че емоционалната интимност често подсилва сексуалната интимност.

Партньорите могат да имат различна представа за интимността

Макар двама човека да са във връзка, те могат да имат различни възприятия за това какво е интимност. До голяма степен личността на човек и неговите минали отношения формират представата му за интимност. Никой от партньорите не греши, но това формира различни интимни нужни. Когато всеки е готов да отговори на интимните нужни на другия, това показва любов и отдаденост.

Важно е да знаете собствените си нужди за емоционална и сексуална интимност

Вие самите трябва да бъдете наясно със себе си, за да може да дефинирате своите собствени нужди по отношение на емоционалната и сексуална интимност. Започнете, като напишете емоционалните си нужди. Помислете какви думи и действия използвате по отношение на партньора си, за да се почувствате емоционално свързани с тях. След това напишете вашите сексуални нужди и желания. Има ли нещо, което може да подобрите? След това в един откровен разговор споделете нещата, които сте разбрали за себе си. Хубаво е партньорът ви да направи същото. Не забравяйте, че каквито и нужди да споделите един с друг, не трябва да подхождате с отхвърляне.

Има връзка между доверието и интимността

Доверието (тоест да се чувствате в безопасност с партньора си, да сте спокойни, че се отнасят добре с вас, да спазват обещанията си и да се грижат за връзката) е тясно свързано с интимността. Когато свързването/интимността се подобри, доверието в една връзка също се подобрява. Всъщност доверието и интимността се движат заедно, така че когато при едното има спад, това влияе негативно и на другото. Когато двамата партньори си имат доверие, това със сигурност повишава емоционалната и сексуална интимност между тях, пише rozali.com.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Бай Кънчо Сиромаха

    11 2 Отговор
    Очакваме включването на корифеите в коментирането,а именно козлодуйския ценител на статии и рецепти,и видния казанлъшки романтик,естет и поет.

    Коментиран от #6

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 и двете са обвързани

    4 3 Отговор
    с финансовата зависимост на жените към парите
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Ехото...

    2 6 Отговор
    Ако има някаква връзка , между емоционалността , и сексуалността , то тя е обратнопропорционална !!! И в секса , и в живота , много емоционалните , не стават ! И за секса , и за живота , трябва да умреш да се контролираш ! Жените не искат емоционално да им разправяш какво ще им направиш , а да им го направиш без много приказки !!!

    Коментиран от #11

  • 11 Каун фрикасе

    3 0 Отговор

    До коментар #10 от "Ехото...":

    Жените обичат с ушите си, мъжете с очите си. ;)