Last news in Fakti

3 Април, 2022 18:19 5 107 12

Най-доброто време да се яде кисело мляко

  • кисело мляко-
  • диета-
  • диетолози

Времето и количеството на киселите млечни продукти, които могат да бъдат полезни за организма, се определя и от това кога ги консумираме, разказва Андрей Бобровски, професор от Медицинския факултет на Санктпетербургския държавен университет

Най-доброто време да се яде кисело мляко - 1
Снимкa: Shutterstock

Според диетолози млечнокиселите продукти могат да се консумират и през нощта.

Времето и количеството на киселите млечни продукти, които могат да бъдат полезни за организма, се определя и от това кога ги консумираме, разказва Андрей Бобровски, професор от Медицинския факултет на Санктпетербургския държавен университет.

Млечните продукти съдържат ценни протеини, калций, който е от съществено значение за укрепването на костната тъкан, както и бифидобактерии, които нормализират функцията на червата, казва Бобровски.

"Най-голямото предимство на киселото мляко е, че то е доставчик на аминокиселини или протеини за организма, а те са градивните елементи на нашето тяло. Растящото и възстановяващо се тяло има особена нужда от тях. За разлика от прясното мляко киселото има голямо предимство - протеиновите му вериги са по-къси, така че се усвояват по-лесно и бързо", уточнява той.

Организмът може да си набави протеини от ферментиралите млечни продукти по всяко време, казва диетологът. Същото важи и за калция.

Но диетолозите все пак препоръчват да изберете определено време за консумация на кисело мляко: поне час и половина след хранене. В противен случай благоприятното въздействие на бифидобактериите върху храносмилателната система ще намалее.

"Млечнокиселите продукти нормализират чревната микрофлора благодарение на така наречените бифидобактерии, на които повечето от тях са доста богати. Те са известни и като пробиотици. За да извлечете максимална полза от бифидобактериите, е важно да консумирате млечни продукти на празен стомах", казва Бобровски.

Трябва да се има предвид, че естественият пробиотик трябва да се приема поне две седмици, за да се постигнат ползи за здравето, допълва той.
За разлика от прясното мляко, киселото може да се консумира и през нощта, казва диетологът. Въпреки това количеството му не трябва да надвишава препоръчителните дневни дози – около 400 грама, пише БГНЕС.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Онзи

    13 2 Отговор
    Киселото мляко е полезно ако е от незъмърсено прясно мляко. А в България киселото мляко масово го правят от вносно сухо мляко и палмово масло.
  • 2 МАЛКА пенсИЯ

    3 0 Отговор
    Когато,е ГОТОВО!
  • 3 ценител

    5 0 Отговор
    ако каката върви с млякото - по всяко време.
  • 4 Помак

    6 1 Отговор
    Хубаа ама не разбрав кога с яде туй мляко..колко чиса
  • 5 Уса

    8 0 Отговор
    Киселото мляко се заквасва с американските млечно кисели бактерии и българската не присъства в млякото а само на етикета.Затова в последно време много хора се оплакват от тежест в стомаха и подут корем след консумацията на кисело мляко от което преди не са имали проблеми.С американските бактерии то става по-стегнато а ако му добавите и сухо мляко и го задържите по дълго после премахнете цвика от повърхноста става толкова стегнато,че с една лъжица можете да задържите четвърт от кофичката във въздуха без да падне.Проблема е,че липсата на българската бактерия го прави само кисело,което е безполезно и дори не става кисело колкото и да чакате.Другите съставки са консервант и модифицирано нишесте

    Коментиран от #11

  • 6 Уса

    4 0 Отговор
    Единственото нишесте,което се усвоява на 100% от организма без да го натоварва е картофеното от цветни картофи(жълти и червени).Това нишесте не присъства в никоя готова храна,където масово се използва гмо соя,царевица и палмови масла
  • 7 Чук и Гек

    2 1 Отговор
    Ц 1 - ,,Но диетолозите все пак препоръчват да изберете определено време за консумация на кисело мляко: поне час и половина след хранене."

    Ц 2 - ,,За да извлечете максимална полза от бифидобактериите, е важно да консумирате млечни продукти на празен стомах", казва Бобровски"
  • 8 Анджело

    2 4 Отговор
    Най-хубаво е турското кисело мляко
  • 9 РЕАЛИСТ

    8 0 Отговор
    От родителите си знам, че са продавали кисело мляко на килограм в магазините. Режели са го с нож и да ти завивали парче. Сега това не е кисело мляко в България. В чужбина е по хубаво. Засрамете се.

    Коментиран от #10

  • 10 един от стадото

    2 1 Отговор

    До коментар #9 от "РЕАЛИСТ":

    пращан съм като малък да купувам насипно кисело мляко направо от извора. Живеехме на гърба на млекоцентралата във Варна, на мястото на сегашната Стоматология. С порцелановата купа. После стана в стъклени бурканчета и картонени капачки в новия млекозавод. Там вече и работех няколко години. Входящ контрол, лабораторен анализ после, на финала ДВСК- нема лабаво
  • 11 един от стадото

    4 0 Отговор

    До коментар #5 от "Уса":

    ползват се еврейските закваски на Данон. Еднократни. Като сухата мая. Не се поддържа вече оригиналната българска никъде. Може да направиш кисело мляко и на северния полюс, Ама..
  • 12 Не се

    1 2 Отговор
    храня със слуз и лепило. Това именно са млечните мръсотии.