Last news in Fakti

26 Април, 2022 11:35 5 912 6

Кои са гъбите на безсмъртието

  • гъби-
  • безсмъртие-
  • ползи за здравето-
  • рейши-
  • шейтаке

И какви са ползите им са здравето

Кои са гъбите на безсмъртието - 1
Снимкa: Shutterstock

Съществуват над 1,5 милиона вида гъби, но кралицата в източната култура е само една – рейши. Известни още като „гъбата на безсмъртието“, те представляват рядък вид, който расте в основата на широколистни дървета. Особено популярни в Япония и Китай, гъби рейши се използват за лек и облекчение на различни здравословни състояния повече от 2000 години.

Гъбата рейши (Ganoderma lucidum ) се използва в китайската народна медицина повече от 2000 г. Всъщност, името ѝ в превод означава буквално „свръхестествена гъба“. Фитохимикалите (като бета-глюканите), на които е богата, стимулират производството на антитела от имунната система и повишават естествените сили на организма. Китайците я наричат Линг Ши – гъбата на безсмъртието и я поставят на първо място по лечебни свойства, дори преди женшена! При какви заболявания можем да използваме рейши.

Гъбата рейши е природен адаптоген, богат на натурални антиоксиданти, биологично активни вещества, витамини, макро- и микроелементи. Притежава противотуморно, антиоксидантно, противовъзпалително, антибактериално, противовирусно, обезболяващо, спазмолитично, противоалергично, хепатопротекторно действие.

Рейши се препоръчва като ефективно натурално помощно средство за профилактично и комплексно лечение на следните заболявания:

Злокачествени и доброкачествени образувания.Противотуморният ефект на медицинските гъби се изследва активно през последните десетилетия. Уникалните свойства на рейши я правят практически универсална за противотуморна терапия. Може да се използва в комбинация с други гъби за по-добър ефект.

Официално е потвърдено положителното въздействие на рейши при следните видове рак:

  • Рак на простатата
  • Рак на хранопровода
  • Рак на белите дробове
  • Рак на панкреаса
  • Рак на мозъка
  • Рак на черния дроб
  • Рак на бъбреците
  • Рак на костите
  • Саркома

Сърдечно-съдови заболявания: атеросклероза, артериална хипертония, исхемична болест на сърцето, тромбози, тромбофлебит, облитериращ ендартериит, сърдечна недостатъчност, инфаркт, инсулт и др.

В гъбата рейши присъства комплекс от вещества (полизахариди, триптеноиди, нуклеотидът аденозин, фосфор, калций, калий, магнезий, германий, полиненаситени мастни киселини и др.), които регулират кръвното налягане, намаляват лошия холестерол в кръвта, препятстват тромбообразуването. Също така подобряват кислородното снабдяване на миокарда, възстановяват нормалния ритъм и сила на сърдечните съкращения.

Различни алергични заболявания. Прилагането на гъбата рейши предотвратява образуването на алергичен оток, а също така и спомага премахването на характерния за алергичния дерматит сърбеж и парене на кожата.

Вирусни заболявания – респираторни вирусни инфекции, херпес, вирусен стоматит и т.н.

Автоимунни заболявания – лупус (вълчанка), бронхиална астма, ревматоиден артрит, множествена склероза, склеродермия, атопичен дерматит.

Съдържащите се в гъбата рейши полизахарид ланостан и други природни имуномодулатори способстват удължаването периода на ремисия при автоимунните заболявания.

Болести на стомашно-чревния тракт – язва на дванадесетопръстника и стомаха, пранкреатит, гастрит, колит и др.

Латинското име на гъбата Майтаке е Grifla frondoza. В Япония най-известното име на гъбата идва от „май” – танц и „таке” – гъба, откъдето е и псевдонима ѝ „танцуващата гъба”. Има 2 легенди за това защо е била кръстена така. Първата разказва колко скъпа била гъбата и когато хората я намерили, започвали да танцуват от радост. В другата се споменава за мистичен ритуал с танц, който се изпълнявал при намирането ѝ. Ако не се изпълнил, гъбата губила своите качества

Майтаке е гъба, която произхожда от северните части на Япония. Тя има размери колкото баскетболна топка като понякога тежи до 25 кг и расте в основата на дъбовите дървета. В продължение на хилядолетия тази рядко срещана и вкусна гъба е била част само от японската народна медицина. Във феодалната епоха един килограм гъби майтаке се заменял за един килограм сребро. Тя все още е една от най-скъпите и ценни гъби

Проучванията се фокусират не само върху антитуморните ѝ свойства, но и върху действието на майтаке при високо кръвно налягане, диабет, висок холестерол, наднормено тегло, хепатит. Анти-СПИН въздействието ѝ е потвърдено от японския и американския Национални здравни институти през 1992 година.

Майтаке е и добър източник на витамин D. В гъбата се съдържа ергостерол – провитаминната форма на витамин D. Ергостеролът лесно се превръща във витамин D под действието на ултравиолетовите лъчи на слънцето.

D-фракцията от майтаке активира макрофагите, естествените клетки убийци и други Т-клетки, които атакуват туморните клетки.

Гъбите майтаке снижават инфекциозните заболявания, предотвратяват сърдечно-съдови заболявания, помагат за отстраняване на последствията от химиотерапия – косопад и гадене. Екстрактът от майтаке регулира артериалното налягане, нивото на захарта и холестерина в кръвта, блокира тумори и защитава от хепатит. Гъбите майтаке се препоръчват при онкозаболявания, нарушения на функциите на щитовидната и надбъбречните жлези. .

Майтаке не убива директно раковите клетки. Тя стимулира дейността на имунокомпетентните клетки и по този начин подпомага борбата им с раковите клетки (за разлика от химиотерапията, която убива директно раковите клетки). Изследванията показват, че майтаке намира много добро помощно приложение при химиотерапия, тъй помага за справяне със страничните ефекти от нея.

Според японския лекар Хироаки Нанба, който изследва гъбите с лечебно действие в продължение на 15 години, майтаке е гъбата с най-силно действие за инхибиране растежа на туморите. Неговите изследвания показват, че гъбата не само инхибира вече растящите тумори, но въздейства и за спиране развитието на вторични, в резултат от метастазиране на туморни клетки в лимфата и/или кръвта.

Изследванията показват, че D-фракцията от майтаке и таблетките от майтаке на прах са безопасни и не са токсични.

Пуешката опашка (Trametes versicolor), подобно на другите медицински гъби е почитана от традиционната китайска медицина от векове. Лечебните свойства на гъбата се свързват с укрепване защитните сили на организма и подобряване функцията на имунната система.
Антираковото действие на гъбата се дължи на два полизахарида, полизахарид-К (PSK) и полизахарид-пептид (PSP). В Япония PSK се предписва на пациенти с онкологични заболявания, както по време, така и след лъчева и химиотерапия. Биологичната стойност на гъбата и въздействието ѝ върху човешкия организъм се свързва главно с активирането на вродения и придобит имунитет.

Пуешката опашка е най-известна със своите свойства в борбата срещу рака. Едно изследване, публикувано през 2013г. в Международното списание за Молекулярна медицина, открива, че когато гъбата пуешка опашка се комбинира с гъбата рейши, може да предизвика клетъчна смърт на левкемичните клетки.

През 2009 г. Университетът на Западна Австралия извършва проучване, което показва, че жените, които ядат средно по 10 гр. гъби на ден, са имали 65% по-нисък риск от рак на гърдата.

Изследване, публикувано през 2008г. в научното списание „Nutrition and Cancer” показва, че съединенията в гъбите могат потенциално да намалят риска от рак на простатата, чрез инхибиране на ензима, който се счита, че причинява рак на простатата и доброкачественото ѝ уголемяване.

Друго изследване, публикувано в ISRN Oncology през 2012 г.,например, установява, че приемът на 9 гр. екстракт от пуешка опашка на ден, може да подобри имунния статус на пациентите с рак на гърдата.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мамул

    4 1 Отговор
    Psilocybe semilanceataе е гъбата на безсмъртието!

    Коментиран от #3

  • 2 Грульо

    7 0 Отговор
    Държавата какво чака, да купува от таз гъба и да раздава на народа и се решават здравните проблеми на всички веднъж за винаги. :D
  • 3 Анонимен

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "Мамул":

    Аз познавам и мухоморката Ядеш една и ставаш безсмъртен.
  • 4 Механик

    1 2 Отговор
    Един учен преди години е казал: "Ние ядем гъбите, а те изяждат нас."
    Който има глава ще разбере за какво иде реч.

    Коментиран от #5

  • 5 Не мисля

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "Механик":

    Има гъби , има и гъби . В природата има микро гъбични спори , които унищоват живи тъкани . Спор няма , че има и мноооого отровни такива . И от тях обаче се извличат вещества , които в минимални количества , помагат на организмите ни . Същото и с растенията , както и с някои видове животни , и риби .
  • 6 Будител

    1 1 Отговор
    Кирил петков да яде мухоморки