2 4184

Рецепта на деня: Лесен десерт с остатъците от великденския козунак

  • десерт-
  • тирамису-
  • остатъци-
  • козунак-
  • какво да сготвя

Подобен на тирамису, поднесено в чаша

Рецепта на деня: Лесен десерт с остатъците от великденския козунак - 1
Снимкa: Shutterstock

Необходими продукти:

  • няколко парчета козунак или кекс
  • 250 г маскарпоне
  • 2 белтъка
  • 4 жълтъка
  • 60 г + 80 г захар
  • 1/2 ч.л. канела – по желание
  • 300 мл кафе
  • 70 мл коняк или друг алкохол

Начин на приготвяне:

Остатъците от козунака се изрязват в кръгла форма. Пригответе кафето и го оставете да се охлади. Разбийте с помощта на миксер жълтъците и захарта, докато станат пухкави. След това може да добавите маскарпонето и отново разбийте. По желание може да добавите малко канела. Отделно се разбиват белтъците с 80 г захар.

Когато станат леко пухкави се комбинират внимателно със сместа с маскарпоне. За разбъркване ползвайте шпатула. Към кафето добавете коняк на вкус. Сложете едно парче козунак на дъното на подходяща чаша или купичка и го напоете с кафе. Отгоре сложете от крема. След това сложете втория ред козунак, отново го напоете с кафе и сложете крем.

За финал може да поръсите с натурално какао, сушени плодове или шоколад. Хубаво е десертът да престои в хладилник за около 1 час или малко повече, пише Az-jenata.bg.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 7 гласа.

Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Ехо,

    1 0 Отговор
    ако до днес някой все още има остатъци от козунак - в кошчето. Статията не е актуална.
  • 3 попара

    0 0 Отговор
    Няколко парчета козунак или кекс,ама мнооого КЕКС след 70 мл. коняк или друг алкохол.
  • 4 Динко

    0 0 Отговор
    Защо не изчакайте още 1-2 месеца да минат преди да я пуснете :) По-добре пренапишете статията за агнешко.