9 Май, 2022 09:49 6 243 7

Колко ще ни струва пазар в Сърбия и море в Гърция

  • пазар-
  • море-
  • цени-
  • гърция-
  • сърбия

Ето какви са цените

Колко ще ни струва пазар в Сърбия и море в Гърция - 1
Снимкa: Shutterstock

Само на 90 километра от центъра на София, в съседна Сърбия, се намира един от най-посещаваните пазари за прясна домашна продукция, а именно този в Пирот. Дизелът и бензинът вече надхвърлиха 3 лева. Това означава, че пътят от 180 км в двете посоки струва около 35 лева.

На сергиите в Пирот могат да се открият всички необходими хранителни продукти. Нова тв се среща с Мити, която продава своята продукция вече 30 години. Тя казва, че голяма част от клиентите са българи.

"Купуват предимно зеленчуци. Някои неща наистина са по-евтини", споделя тя.

Наташа е един от редовните клиенти на пазара.

"Всичко е прясно. В Пирот се произвеждат много неща. Кашкавалът и сиренето са 3 пъти по-евтини от България", казва тя. Проверката показа, че 1 кг ориз в Пирот струва 2,50 лева. В София цената е около 3 лева.

Ето какви са цените и в Гърция. В южната ни съседка на места храната е 3 пъти по-скъпа в сравнение с България. Търговците обясняват, че причината е скокът в цените на горивата заради войната в Украйна.

В Аспровалта фрапе, вода и шезлонг струват 8 лв. Каква е ситуацията в супермакретите в града? Брашното в един такъв магазин струва малко над 1 евро, солта е близо 75 цента, а захарта струва 1 евро и 30 цента.

Много българи пазаруват и в Румъния. Хората , които живеят в Русе предпочитат да купуват от съседния румънски град Гюргево. Разходът за гориво, за да се стигне до там е под 10 лева, но предизвикателството при това пътуване е тежкотоварният трафик около ГККП "Дунав мост".

За моста се плаща такса - 4 лева от българска страна и 15 леи или 6 лева - от румънска. Пазарът в Гюргево се намира почти в центъра на града. Гъмжи от хора и коли, а паркирането в района е безплатно. Тържището е с открита и закрита част. Повечето от щандовете предлагат фермерска продукция директно от производителя. Това привлича купувачите от Русе. Михаела и приятелките ѝ, които редовно пазаруват от Гюргево.

"Харесва ни това, че е в непосредствена близост до Русе. Месото е прясно и вкусно. Цените са горе-долу като в България", сподели Роска Николаева.

Русенецът Росен има щанд на пазара. Той прави сметка кои продукти са по изгодни за българските купувачи. Свинското месо е на почти същите цени, като в България, но агнешкото е доста по-евтино. Олиото се продава под 4 лв. за литър, но яйцата, особено тези от домашни кокошки, са по скъпи- една леа или 40 стотинки за брой.

Търговците на гюргевския пазар също отчитат ползата от българските си клиенти. Хвалят се, че при тях всичко е местно производство. Въпреки разходите за гориво и таксата за "Дунав мост", купувайки необходимите продукти за седмица от Гюргево, едно домакинство от Русе може да спести 10 лева.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 За благополучието на България

    0 6 Отговор
    Тези и северняците никаква Европа, че да си пазаруваме на далавера!

    Коментиран от #2

  • 2 честен ционист

    7 19 Отговор

    До коментар #1 от "За благополучието на България":

    Само Ганчо може да слуша сръбска музика и пълни чуждия БВП и даже да е горд със себе си.
  • 3 ПП и Коалиция

    33 5 Отговор
    Не е необходимо да пишете за това , всички добре знаят , че и в Сърбия , и в Гърция , и в Македония и в Турция (особено в Турция) ВСИЧКО е много по евтино отколкото в България. Ама - там не управляват ПП и Крадльолиция , нали ?!
  • 4 разбрал

    14 18 Отговор
    Ми,не знам-преди две,три години-гражданите на гореизброените ни съседски държави идваха да пазаруват в България,защото е по евтино,а сега? Какво се промени? Ааа,тогава ГЕРБ бяха на власт,сега са Кирчо и Кокорчо /и съдружници/,разбрахме!
  • 5 Иван

    14 13 Отговор
    Нито в Сърбия отиваме,нито в Гърция, всеки българин знае, че най изгодно и дружелюбно е в Турция. И за Пазар и за Море,най добре в Турция.
  • 6 ПП - Продължаваме Прайда

    11 8 Отговор
    "Ако не ви харесва (в България), станете и напуснете. Вратата (на гейта) е там"! Киро хАрвардското менте
  • 7 Ел Греко

    2 0 Отговор
    Χαχαχαχαχα..πετενο απο γελια!!!!