Last news in Fakti

4 Декември, 2022 17:18 1 593 8

Историческа корона на британския монарх ще бъде пригодена за крал Чарлз III (СНИМКА)

  • крал чарлз трети-
  • историческа корона-
  • тауър-
  • коронация

Коронацията на монарха ще е през май догодина

Историческа корона на британския монарх ще бъде пригодена за крал Чарлз III (СНИМКА) - 1
Снимка: БГНЕС

Историческата корона на св. Едуард, която се използва при церемониите по коронация на монарсите в Англия повече от 350 години, е изнесена от лондонския Тауър, за да бъде пригодена за коронацията на крал Чарлз Трети през месец май следващата година, съобщиха световните осведомителни агенции, позовавайки се на Бъкингамския дворец.

Короната, която е част от кралските скъпоценности, изложени в Тауър, се използва от коронацията на крал Чарлз Втори през 1661 г., когато монархията е възстановена след десетгодишното управление на Оливър Кромуел.

Короната на св.Едуард заменя средновековна корона от 11-и век, от управлението на Едуард Изповедник, която е претопена през 1649 г.

Крал Чарлз Трети ще се възкачи на престола с короната на св. Едуард на тържествена церемония в Уестминстърскто абатство на 6 май 2023 г. На службата той ще носи и имперската държавна корона.

Короната на Свети Едуард e със солидна златна рамка, инкрустирана с рубини, аметисти, сапфири, гранати, топази и турмалини. По примера на средновековната ѝ предшественичка, върху нея има четири кръста и четири лилии. Короната е довършена с кадифе и хермелинова лента. Тя е изобразена върху кралския герб, логото на Кралските пощи и армейските пагони.

Коронацията на крал Чарлз Трети ще следва церемониите от последните столетия в британската монархия, но се очаква да бъде по-кратка и да продължи около час. Кралицата-консорт Камила също ще бъде коронована заедно с крал Чарлз Трети. Очаква се гостите да бъдат около две хиляди души.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Байденко

    7 2 Отговор
    За първи път в историята Великобритания ще има две кралици една след друга.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Завирайте

    4 0 Отговор
    Му я така бе
  • 5 Мюмюн (Майкал)

    6 1 Отговор
    Язък за хайванчето хермелин-тичало по поляните вав Сибир, хапвало си туй унуй, киризило ко има, ко няма, а накрая некви ловци са го фанали, изкор.ми.ли, од.ра.ли, раз.фа.со.фали и айде козината за таз корона.
  • 6 Бойко Разбойко

    3 1 Отговор
    Голяма куха тиква има.Да разширят короната.
  • 7 Рошко

    4 1 Отговор
    А за камилата нова юзда, да ви помоля като я ни пльюквате тука слагайте нещо на лицето и че не ми се ходи на врачка да ми бае
  • 8 Бай Петко

    2 1 Отговор
    На коя глава ще си я слага мумията-плъх?