Last news in Fakti

31 Март, 2023 14:58 1 454 6

Ползите от стопяването на коремните мазнини

  • мазнини-
  • ползи-
  • коремни мазнини-
  • отслабване-
  • сваляне на килограми

Ако свалите значителната част от коремните мазнини, ще подобрите шансовете си за дълъг и качествен живот

Ползите от стопяването на коремните мазнини - 1
Снимка: Shutterstock

Знаете ли, че според редица световни проучвания, излишните мастни натрупвания в областта на корема водят до сериозни увреждания и заболявания. Те увеличават риска от артрит, както и влошаване на неговите симптоми, повишават риска от рак на дебелото черво и панкреаса. Независимо дали трупате тегло предимно на корема, голямата обиколка на талията е показател, че тази висцерална мазнина не е само под кожата (подкожна мазнина), но че е дълбоко в тялото ви, пише az-jenata.bg.

Висцералните мазнини не са от типа мазнини, които можете да хванете с пръстите си. Те се намират под коремната стена, обвивайки жизненоважни органи и предизвикващи редица възпаления в тялото. Ето защо е важно да се отървем от голямото коремче.

Какво се променя, когато тези мазнини се топят, благодарение на здравословен режим на хранене и редовна физическа активност?

По-добър контрол върху кръвната захар

Излишните мазнини в областта на талията допринасят за увеличаване на инсулиновата резистентност. Когато губим тази висцерална мазнина, инсулиновата резистентност намалява, което позволява да поддържаме по-здравословни нива на глюкозата в кръвта, но и на хормона инсулин. Според западни проучвания, елиминирането само на 5% от излишните телесни мазнини е достатъчно, за да получим подобряване на стойностите.

Намалява се рискът от диабет

Поддържането на здравословни граници на кръвната захар също намалява риска от развитието на диабет, което е доказано в изследвания, че е свързано с коремните мазнини. Тази редукция подобрява и функцията на бета клетките, които са клетките намиращи се в панкреаса, синтезиращи инсулин, споделя д-р Али Уебстър, доктор по медицина, асоцииран директор на Nutrition Communications at the International Food Information Council Foundation.

По-здрав черен дроб

Коремните мазнини оказват влияние върху начина, по който функционира черният дроб, вашата естествена „детокс“ система в тялото. Висцералните мазнини увреждат тялото чрез липотоксичност, споделят специалисти. В този процес метаболитните странични продукти от висцералните мастни клетки се освобождават директно в кръвния поток, а черният дроб и другите органи не са в състояние да натрупват големи количества свободни мастни киселини.

Специалистите добавят, че твърде голямото натрупване на мастни киселини в черния дроб може да причини неалкохолно мастно чернодробно заболяване. Ето защо поддържането на здравословно тегло е един от най-добрите начини за намаляване на риска от чернодробни заболявания.

Баланс на кръвното налягане и намаляване на риска от сърдечни заболявания

Още една полза за здравето от топенето на излишните коремни мазнини е, че западни учени са установили, че дори 5% загуба на тегло намалява риска от сърдечносъдови заболявания и подобрява общата метаболитна функция. Отслабването може и да понижи кръвното налягане. Излишната мастна тъкан натоварва работата на органите в тялото, включително сърцето.

Ще подобрите качеството на съня си

Знаете ли, че затлъстяването и наднорменото тегло също са свързани със сериозното състояние наречено сънна апнея, при което меките тъкани на гърлото се затварят и възпрепятстват дишането. От друга страна, отслабването може да намали хъркането и сънната апнея, подобрявайки като цяло качеството на съня, смятат специалисти.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иван

    2 2 Отговор
    То пенсионерите в България какво повече да топят?
  • 2 Вазле

    1 1 Отговор
    Робота на кабала за дигитален контрол ме заплашва , че ще дойде в германия и ще ми направи цвайцун цвацик исцфайнцване в устата

    Коментиран от #3

  • 3 Ще родиш

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Вазле":

    Някой робот значи
  • 4 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    3 1 Отговор
    Вие добре ми сте??????Явно ,не!!!Каква е тази мания да нямате грам Сланина!Самият организъм си създава резерви и депа!Те е казано,че трябва да станете Сумисти,но мазнинка си трябва и за мозъка,а и за премеждия....при ,които може да се наложи да погладувате и без мазнинка ще изчезнете!Хубаво е да сте по слаби за сърдечно съдова система,ама то вашто не е за здраве,а за показност,а това не е здраве!!!!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Дядо

    1 1 Отговор
    Глупости на тъкалета