Last news in Fakti

10 Юли, 2023 08:18 1 314 9

Парижани отново ще могат да плуват в Сена

  • париж-
  • сена-
  • плуват

Това е отдавнашно желание на жителите на Париж

Парижани отново ще могат да плуват в Сена - 1
Снимкa: Shutterstock

Жителите на Париж и туристите ще могат да плуват в река Сена отново от 2025 г. за първи път от повече от 100 години, съобщи кметът Ан Идалго, предаде БТА.

Тя назова трите места, които ще бъдат отворени за обществеността, водния център, който вече частично се използва, както и още две централни места за плуване, недалеч от Айфеловата кула.

Зоните за плуване ще бъдат маркирани с шамандури и достъпни чрез кей. Ще бъдат осигурени съблекални и душове, съобщиха от градските власти.

Възможността отново да плуват в Сена е отдавнашно желание на парижани.

Плуването в реката е официално забранено през 1923 г. поради лошото качество на водата, но все още се практикува до началото на 60-те години на миналия век.

Сега проектът получи тласък от Олимпийските игри през 2024 г., които ще се проведат в Париж. Някои от състезанията по плуване ще се проведат в Сена.

В момента се полагат големи усилия за подобряване на качеството на водата. Градът твърди, че вече е инвестирал до 1,4 млрд. евро, за да направи Сена по-чиста за по-голямата част от Париж.

"Това е отдавнашна мечта и тя е на път най-накрая да се превърне в реалност", обяви френската столица. "Безопасното къпане в Сена ще бъде възможно."


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хмм

    5 2 Отговор
    Там е опасно,че има доста хищни акули,а е пълно с подводни течения.
  • 2 цербер

    5 1 Отговор
    Жителите на Париж и туристите в града ще могат да плуват в река Сена отново през 2025-та г. за първи път от повече от 100 години.- съобщи кметицата Ан Идалго.- предаде БТА.
  • 3 Бахари Захаров

    6 1 Отговор
    Направиха го заради новите лилави инженери, които се множат всеки ден, защото няма къде да се къпят и Париж е заприличал на кочина.
  • 4 Бахари Захаров

    5 1 Отговор
    Сена ми е Ганг.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 да допълня

    1 1 Отговор

    До коментар #5 от "Хаберий":

    Това е вярно, но с изброените имена списъка далеч не се изчерпва. Те са не само във Франция, но и по цяла, Европа, голяма част от Азия и северна Африка. Няма да ни стигне нито време, нито мястото да ги изброим.

    Коментиран от #7, #8

  • 7 Хаберий

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "да допълня":

    Разбира се. Писани са и тук във Факти, но някой трябва да чете.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 ИВАН

    0 0 Отговор
    А в Черно море възможно ли е плуването сред химия, радиация и болестотворни бактерии - Каховка къде се изля ?