Last news in Fakti

5 Септември, 2023 12:53 2 450 8

Грешно ли е родителите да целуват децата си по устата?

  • деца-
  • родители-
  • целувка по устата

Няма универсален отговор на този въпрос

Грешно ли е родителите да целуват децата си по устата? - 1
Снимкa: Shutterstock

Въпросът дали е правилно да се целува дете по устните е тема, която предизвиква сериозни дебати и различни мнения в различните култури и контексти. Актът на целуване е натоварен с културно, семейно и лично значение, което прави отговора сложен и субективен.

В много култури целувката по устните е обичайна проява на привързаност между членовете на семейството, включително родителите и техните деца. Тя символизира топлина, интимност и любов. Въпреки това, тъй като обществените норми се развиват, а разговорите за съгласието и границите придобиват все по-голямо значение, някои хора твърдят, че целувката по устните на дете може да не е подходяща при определени обстоятелства. Уместността на това действие може да зависи от различни фактори, като например културната среда, семейните практики и нивото на комфорт на детето.

Някои експерти предлагат родителите да дадат приоритет на комфорта и самостоятелността на детето си. Важно е да се наблюдават и уважават сигналите на детето - ако то изглежда неудобно или изразява желание за физически граници, тези желания трябва да бъдат признати. Никога не целувайте детето си по устата

Контекстът е от съществено значение при разглеждането на този въпрос. Бързата, невинна целувка между родител и малко дете може да има различен оттенък от продължителната или романтична целувка. Лицата, полагащи грижи, трябва да имат предвид посланието, което предават чрез физическата обич, и да се уверят, че то съответства на емоционалните нужди и разбиране на детето. Когато децата пораснат, те могат естествено да развият чувство за лично пространство и граници.

Някои твърдят, че зачитането на тези граници помага на децата да развият здравословно разбиране за съгласие и уважение към собственото си тяло. Според това мнение обучението на децата за съгласие може да включва да им се позволи да определят нивото на физическа обич, което им е удобно.

Обратно, поддръжниците на целуването по устните в семействата твърдят, че актът е естествен израз на любов и не бива да се анализира прекалено. Те подчертават, че е важно да се прави разлика между невинна семейна обич и неподходящо поведение.

В крайна сметка няма универсален отговор на въпроса дали целуването на дете по устните е правилно или не. Ключът се крие в откритата комуникация, взаимното уважение и чувствителността към индивидуалните предпочитания. Настойниците трябва да вземат предвид културните норми, личните убеждения и развиващите се дискусии относно съгласието, докато вземат своите решения относно тази интимна форма на обич. От първостепенно значение са благополучието, комфортът и емоционалната сигурност на детето, които винаги трябва да ръководят действията и решенията на лицата, отговорни за грижите за него, пише Actualno.com.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мани мани

    11 3 Отговор
    освен да му вкарате някое папиломче, друо ня стане
  • 2 Право на мнение!

    19 2 Отговор
    Целувката в устата не е за децата! Децата се целуват по челото или бузката. В устата има сексуален отенък и е вулгарно голям човек да целува дете в устата, както направи Далай Лама и предизвика скандал. Това е педофилия.

    Коментиран от #7

  • 3 Размисли

    18 0 Отговор
    Децата нямят силно развита имунна система като възрастните и целувката в устата им не е препоръчителна!
  • 4 Нелина

    17 2 Отговор
    Не, на целувката по устните на детето!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 абе,

    14 0 Отговор
    В материалчето са засегнати всякви глупости но не и най-важното,че е нехигиенично възрастен да целува дете по устните.Мъжете с бради,намацотените кифли с надути джуки изобщо не мислят за това.Десата не са домашни любимци нито играчки.
  • 7 Идън

    8 0 Отговор

    До коментар #2 от "Право на мнение!":

    Само по косичката и то докато самото дете ви позволява.Около 10- тата година децата вече не обичат да ги целуват- това ги дразни и ги кара да се чувстват деца,а те вече се смятат за по- големи. Разбира се,че е грешно възрастните да целуват децата по устата .
  • 8 Гост

    3 4 Отговор
    По новите западни ценности и според конвенцията, най-модерно е татковците да побутват кълките на щерките.