Last news in Fakti

14 Септември, 2023 16:32 1 793 7

Как се раждат най-популярните по цял свят суеверия?

  • суеверие-
  • суеверия-
  • произход-
  • вярване

Как животът в миналото е оформил вярванията тогава

Как се раждат най-популярните по цял свят суеверия? - 1
Снимка: Shutterstock

Съществуват толкова много странни суеверия в различните култури и държави по цял свят. По дефиниция суеверието е ирационално вярване, произтичащо от невежество или страх, или вяра в свръхестествена причинно-следствена връзка, пише GlasNews.bg.

Въпреки че суеверията не се основават на природни събития или причина, много разумни интелигентни хора все още участват в техните ритуали. Понякога те са станали толкова обичайни или вкоренени в културата, че хората дори не осъзнават дребните глупави неща, които правят.

Много хора все още чукат на дърво, за да се спасят от евентуално нещастно събитие.

Много суеверия произлизат от една и съща човешка черта, която ни кара да вярваме в чудовища и призраци. Когато мозъкът ни не може да обясни нещо, ние си измисляме фиксации. Всъщност суеверията понякога могат да работят, защото вярата в нещо може да подобри изпълнението на дадена задача. Нека да разгледаме някои от най-популярните суеверия и какво провокира създаването им.

Счупеното огледало носи нещастие…

Според народните предания счупването на огледало е сигурен начин да се обречете на седем години лош късмет. Суеверието изглежда произтича от вярването, че огледалата не просто отразяват вашия образ; те пазят частици от душата ти.

Това вярване е карало хората в старите времена да покриват огледала в къщата, когато някой умре, за да не бъде душата му затворена вътре.

Да чукна на дърво…

Тази фраза е почти като словесен талисман, предназначен да предпазва от лош късмет след изкушаване на съдбата: „Счупването на огледалото не ми донесе никакви проблеми, да чукна на дърво“.

Фиксацията върху чукането на дърво може да идва от стари митове за добрите духове в дърветата или от асоциация с християнския кръст. Подобни фрази изобилстват на множество езици, което предполага, че желанието да не се разстройва една злобна вселена или висша сила е много често срещано.

"Стискай палци!"

Тези, които желаят да имат късмет, често кръстосват един пръст върху друг, жест, за който се твърди, че датира от ранното християнство. Историята разказва, че двама души са кръстосвали показалци, когато си пожелават добрини, символ на подкрепа от приятел към човека, който проявява желание за успех като знак на благодарност.

Традицията постепенно се превръща в нещо различно, което повечето хора правят ежедневно. Достатъчно просто да кажете „стискайте палци“, за да прехвърлите посланието към уж незнайни висши сили.

Не отваряй чадър на закрито!

Не само защото ще избодете окото на някого, а защото е послание за лош късмет. Предполага се, че отварянето на чадър на закрито носи лош късмет, въпреки че произходът на това вярване е мътен. Има много легенди, от историята за древна римлянка, която случайно отворила чадъра си мигове преди къщата ѝ да се срути, до историята за британски принц, който приел гостуващ крал с разтворен чадър и починал в рамките на месеци.

Не преминавайте под стълба!

Всъщност, това суеверие е доста практично. Една теория твърди, че това суеверие произтича от християнската вяра в Светата Троица: тъй като стълба, облегната на стена, образува триъгълник, а „счупването“ на този триъгълник е богохулство.

От друга страна, друга популярна теория е, че страхът от преминаване под стълба е свързан с нейната прилика със средновековна бесилка. Елементарното обяснението е за безопасността на първо място.

Късметът на начинаещия…

Често срещано е оправданието на някой заклет комарджия, който току-що е загубил игра от новак, промърмори - Това е „късметът на начинаещия“. Подобно на много суеверия, вярата в късмета на начинаещия може да възникне поради пристрастност към потвърждението.

Пристрастието към потвърждение е психологически феномен, при който хората са по-склонни да си спомнят събития, които отговарят на техния мироглед.

Ако вярвате, че ще спечелите, защото сте начинаещ, е по-вероятно да си спомните всички случаи, в които сте били прави - и да забравите моментите, в които сте се оказали в ролята на губещите.

Начинаещите може да излязат напред в някои случаи, защото новакът е по-малко стресиран от победата. В края на краищата твърде много тревожност може да попречи на представянето. Или може да е просто статистическа случайност, особено при хазартни игри, базирани на късмет.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пич

    5 2 Отговор
    Суеверията се раждат от незнание , страх , подчинение на авторитети ( жреци и шамани ) , слабо образование , и може би - суета !!!
  • 2 Това

    1 4 Отговор
    Често не са суеверия, а дългогодишни наблюдения ! Счупено огледало значи тотална промяна във вас и заобикалящия ви до момента свят. Счупена чаша - ще се разделите с някой от обкръжението ви (не е задължително трагичен край, но и това е възможно). Счупена чиния - вземане на пари и приключване на съвместни дела. За сега толкова.
  • 3 Това

    1 2 Отговор
    Още - ако разпилеете монети, чакат ви непредвидени разходи, като обикновено стойността и броят на монетите показват големината на разходите в умален мащаб.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Вечерна котка

    2 0 Отговор
    За огледалото е вярно, ако ви счупят страничното, може да катастрфирате.
  • 7 Идън

    1 0 Отговор
    Някои суеверия се предават от поколение на поколение- други си измисляме сами, а някои вече са невъзможни- докосването на коминочистач за добро.И да- суеверията са за добро и за лошо. Чукането на дърво е за предпазване - да не чуе Дявол и да развали доброто и хубавото.Това чукане е възпято още в диско ерата-LIONS SHARE -,, Knock on Wood,, - нова версия.Четирилистната детелина и подковата - ле тящият щъркел видян за първи път през пролетта.Счупеното носи щастие и затова в някои страни нарочно чупят чинии и чаши.. Не е добре да се използват пукнати и олющени такива- това е застой и те трябва да се чупят.