Last news in Fakti

23 Януари, 2024 09:19 1 175 8

Разликата в продължителността на живота при мъжете и жените намалява

  • разлика-
  • продължителност на живота-
  • възраст

Темпът на увеличаване на дълголетието сред жените се е забавил

Разликата в продължителността на живота при мъжете и жените намалява - 1
Снимкa: Shutterstock
Разликата между продължителността на живота на мъжете и жените намалява. Това доказва проучване на група учени, ръководени от Дейвид Атанс, професор по икономика и управление на бизнеса в университета в испанския глад Алкала, съобщава Live Science, цитиран от dariknews.bg.

Проучването е проведено в над 190 държави. През 1990 г. средната продължителност на живота на жените е била 77,17 години, а при мъжете 72,23 години. През 2010 г. тази очаквана продължителност на живота нарасна до 83,10 за жените и 78,37 за мъжете. Така разликата в очакваната продължителност на живота е намаляла леко, с около 0,2 години. Изследователите смятат, че темпът на увеличаване на дълголетието сред жените се е забавил. В същото време средната продължителност на живота в световен мащаб през 2030 г. ще бъде 86,54 години.

„Това проучване съответства на епидемиологичните тенденции, които предполагат, че продължителността на живота се увеличава в световен мащаб и разликата между половете намалява с течение на времето“, каза д-р Брандън Янг, лекар в Университета на Калифорния и преподавател в Медицинския факултет на Сан Франциско. Миналата година Янг публикува доклад за разликата между половете в очакваната продължителност на живота в САЩ и противно на глобалните данни, разликата изглежда се разширява в рамките на страната.

Разликата между продължителността на живота на американските мъже и жени се е увеличила от 4,8 години през 2010 г. на 5,8 години през 2021 г. Въпреки тези тенденции средната продължителност на живота на жените все още е по-дълга от мъжете. „И прогнозите показват, че е напълно възможно тази разлика, дори и да намалее, да продължи и в бъдеще“, каза Атанс.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хахаха

    3 3 Отговор
    Докато жените тормозят мъжете , за да им скъсят живота , те тормозят и себе си ! А още по зле е , че една бримка на чорапите може да ги изкара от равновесие ! И после - алфидерзен , адио !

    Коментиран от #6

  • 2 Нури

    2 0 Отговор
    Факторите са Много и Индивидуални
  • 3 щамов работник

    1 1 Отговор
    Фактурите също са индивидуални. Издават ги на пазара. След мене търчи една от маалата и вика:-Фактури,фактури!

    Коментиран от #4

  • 4 Така ли...

    1 2 Отговор

    До коментар #3 от "щамов работник":

    Аз като видях една такава какви движения прави с ръката , помислих че бие ЧКИи ! Дадох и 20 лв. , и ми удари една!
  • 5 Aлфа Bълкът

    1 2 Отговор
    Равните права до това водят. Скоро ще живеем колкото жените.
  • 6 аЛфидерзен!?

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Хахаха":

    Ти от коя паланка си, бе бате?
  • 7 Самоусигуряващ

    2 0 Отговор
    И за какво е статията че ще ни пенЦионирате на 75 ли? Или на 80 да внася е Осигуровки докато сме живи и да работим с памперси

    Коментиран от #8

  • 8 ганю

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Самоусигуряващ":

    като не могат да бачкат и да цакат мафията ги убива
    f.u.c.k.i.n.g world with f.u.c.k.i.n.g peaple