Last news in Fakti

26 Януари, 2024 17:15 1 260 5

Учени: Кивито подобрява психичното здраве

  • киви-
  • психично здраве-
  • настроение-
  • бързо действие

Този плод се е доказал като мощно средство за подобряване на настроението, а ново изследване показа, че въздействието му може да бъде доста бързо

Учени: Кивито подобрява психичното здраве - 1
Снимка: Shutterstock

Кивито може бързо да подобри психичното здраве, твърдят новозеландски учени, цитирани от електронното издание МедикалЕкспрес.

Този плод се е доказал като мощно средство за подобряване на настроението, а ново изследване на специалисти от новозеландския университет "Отаго" показа, че въздействието му може да бъде доста бързо.

Резултатите от проучването, публикувано в изданието British Journal of Nutrition, показват, че кивито подобрява жизнеността и настроението само за четири дни.

Проф. Тамлин Конър, който е съавтор на изследването, казва, че според данните плодът е достъпен начин за поддържане на добро психическо състояние на хората.

"Чудесно е да знаят, че малка реорганизация на хранителния режим като добавяне на киви може да промени начина, по който се чувстват всеки ден", отбелязва той, предава БТА.

Приемът на витамин С се свързва с подобряване на настроението, жизнеността, благополучието и по-ниска степен на депресия. Недостигът му в голяма степен се свързва с по-висока степен на депресия и когнитивни увреждания.

Въпреки това професор Конър казва, че в ограничен брой изследвания е оценено колко бързо настъпва подобрение на настроението след въвеждането на добавки с витамин С или пълноценни хранителни източници.

Целта на изследователите е да запълнят тази празнина с осемседмична диета на 155 възрастни, при които е регистрирано ниско съдържание на витамин С.

Участниците приемат ежедневно добавка с витамин С, плацебо или по два плода киви. След това информират за своята жизненост, настроение, качество на съня, физическа активност, като попълват специални анкети за смартфон.

Изследователите установяват, че приемът на киви подобрява тонуса и настроението на участниците в рамките на четири дни, като пикът е около 14-16 дни. Витамин С, от друга страна, незначително подобрява настроението до 12-ия ден, отбелязват учените.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Рекламка

    7 0 Отговор
    Явно има голям внос на киви и сега трябва да се продава това кисело плодче.

    Коментиран от #5

  • 2 Варненски Моряк

    4 1 Отговор
    В по големи количества даже е вредно!за добро психично Здраве г-це Найденова.......? Ди требе бурна Любов:)

    Коментиран от #3

  • 3 ми намери си друг моряк

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Варненски Моряк":

    юнга
  • 4 бай Даньо

    2 0 Отговор
    ЩО БЕ, увеличават му цената на килограм, или се застоя по магазините
  • 5 БРАВО

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Рекламка":

    Без да чета коментарите, и бай Даньо е написал подобно