Last news in Fakti

24 Март, 2024 07:52 1 953 13

Хората, които практикуват фастинг, са с 91% по-висок шанс да починат от сърдечно заболяване

  • фастинг-
  • диета-
  • режим на хранене-
  • сърдечно-съдови заболявания-
  • риск

Проучване показва, че не се знае какви могат да бъдат ефектите от прилагането на този режим за дълъг период от време

Хората, които практикуват фастинг, са с 91% по-висок шанс да починат от сърдечно заболяване - 1
Снимкa: Shutterstock

Хората, които практикуват периодично гладуване са много по-склонни да страдат от сърдечно-съдови заболявания. Това показва последното проучване на Американската сърдечна асоциация, пише Newsweek, цитиран от varna24.bg. То е било проведено между 18 – 21 март в Чикаго.

Тези, които се хранят само в рамките на 8 часа от деня, са с 91% по-висок шанс да починат от сърдечно заболяване, отколкото тези, които следват нормална диета.

Резултатът е неочакван, тъй като предишни изследвания са показвали точно обратния ефект - фастингът подобрява сърдечното налягане, кръвната глюкоза и нивата на холестерол.

Какво представлява фастингът?

Периодичното гладуване е метод на хранене, при който на определни периоди човек гладува, а през други се храни. Има няколко начина да се прилага, като най-разпространеният е методът 16/8 – 16 часа фастинг и 8 часа хранене.

Другата схема на хранене е 5:2 – 5 дни се храните нормално и ограничавате на калориите до 500-600 за два непоследователни дни.

Какво казват експертите?

"Ограничаването на храната до прозорец от 8 часа получи доста голяма популярност през последните години, като начин за загуба на тегло и подобряване на здравето. Въпреки това обаче последното проучване показва, че не се знае какви могат да бъдат ефектите от прилагането му за дълъг период от време“, каза авторът на проучването Виктор Жонг.

Изследването е проведено сред 20 000 възрастни в цялата страна. Резултатите от него показват, че хората, спазващи диета на принципа 16/8, са изложени на 91% по-висок риск от това да починат от сърдечно-съдово заболяване.

Проучването показва още, че хората, хранещи се в прозорец от 8 до 10 часа на ден, имат 66% по-висок шанс да загинат от сърдечен удар, а също така, че фастингът не води до намаляването на риска от фатален край заради заболяване.

Учените са открили още, че хората със сърдечни заболявания или рак имат много по-голям шанс да починат заради сърдечна криза, отколкото онези, които се хранят в прозореца от над 16 часа на ден. Точно обратното - много по-вероятно е това да не се случи.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 557828955

    12 2 Отговор
    Манипулативно проучване, което не доказва твърдението си. Самият изследовател пише не е сигурно, че води до смърт.. Пародия
  • 2 Тц, тц, тц

    5 2 Отговор
    Първоначално го прочетох "фистинг" и бая се зачудих!!!🤔
  • 3 Тези

    7 0 Отговор
    Които практикуват фистинг , тренират сърдечният ритъм , и всичко им работи като часовник !
  • 4 "фастинг"????

    6 1 Отговор
    Това мисирки събиращи фасове ли са? Или Прости същества не знаещи езика си???
  • 5 Коко

    11 1 Отговор
    Пълни глупости.Точно обратното е.Но има някой който не иска здрави хора.А най голям шанс да умреш без време има ако отидеш на доктор.
  • 6 А ония

    11 0 Отговор
    Които практикуват плюскинг? Те с какъв процент са?
  • 7 Змдкдк

    9 0 Отговор
    За хора със съществуващи проблеми може и да има риск, но има нещо друго... В гладуването пари няма. Фастингът не може да продава продукти и следователно определени групи предпочитат той да не е популярен. За тях е по-добре да си купуваш лекарства.
  • 8 Kубето

    7 0 Отговор
    Доста куцо написана статия..
  • 9 Мисирков

    8 0 Отговор
    Четете глупостите и вярвайте.Хонорар ми плащат да драскам.
  • 10 Сандо

    5 1 Отговор
    Лечебното гладуване е най-добрият лекар.И най-евтиният!Затова и от десетилетия фармацевтичната индустрия води люта битка с него.Както и при всички неща и в него има правила,които макар и прости,трябва да се спазват.Аз наскоро приключих с 25-дневното си гладуване /само на вода/ и както обикновено след дълго гладуване се чувствам прекрасно.За разлика от наборите си.
  • 11 Боко Праните Гащи

    1 2 Отговор
    Аз на Българите им правя фистинг с 200
  • 12 Роза

    2 0 Отговор
    Човек трябва да знае реакциите на собствения си организъм.Лично на мен краткото периодично гладуване ми действа добре,но за друг може да не е така.До сега,слава Богу,не съм имала сърдечни проблеми ,електрокардиограмите са в ред.Статията вероятно е писана с някаква цел.
  • 13 Селянин

    1 0 Отговор
    Едва ли има по голяма мафия от фарма мафията. Естествено е да пишат такива статиии. Никой няма интерес от здрави и независими от лекарствата хора. Никой няма интерес да се лекуват неличими болести само с глад, вместо да се дават шест цифрени суми за вливане на отрова. Гладуването работи. Знаете ли коя е третата причина за смърт в щатите? Съвременната медицина е.