14 Юли, 2024 17:13 2 424 10

4 лоши домакински навика източват цяло състояние от бюджета ви

  • разхищение-
  • спестявания-
  • спестяване-
  • вода-
  • електричество-
  • пари-
  • комунални услуги-
  • разходи

Как да сложим край на прахосването на пари и енергия у дома

4 лоши домакински навика източват цяло състояние от бюджета ви - 1
Снимка: Shutterstock

От няколко години насам цените растат осезаемо, а това ни кара да затягаме кесията и да преосмислим добре бюджета си. Въпреки че в светлината на прожекторите често попадат големи разходи като наем и комунални услуги, по-малките, на пръв поглед безобидни неща, които правим всеки ден в домовете си, могат да струват малко състояние.

За щастие Матю Гилман, експерт по парите от SMB Compass, разкри четири лоши навика в дома, които увеличават финансовите ни неволи:

Разхищение на топла вода

Един от най-лесните начини да губим пари у дома е като използваме топла вода, без реално да се нуждаем от нея. Всяка капка увеличава сметката за енергия, така че внимателното ѝ използване може да ви спести няколко лева всеки месец.

“Не е необходимо да пълните чайника докрай само за една чаша чай, нито да варите огромна тенджера с вода на котлона, за да приготвите няколко зеленчука", обяснява Матю.

"Банята е още по-голям виновник за разхищенията. Оставянето на горещия кран да тече, докато се миете или бръснете, е, ами, пари в канала."

Неизползване на съдомиялната и пералнята по ефективен начин

Съдомиялните и пералните машини могат да бъдат безшумни източващи на портфейла ви, ако не се използват правилно. Стремежът към пълно зареждане винаги, когато е възможно, ще ви помогне да увеличите ефективността на водата и енергията.

“Да ги използвате наполовина празни е все едно да плащате за цял оркестър, когато имате нужда само от един цигулар,” казва Матю. Той също така споделя няколко най-добри съвета за максимално използване на тези уреди: “Избягвайте предварителното изплакване на съдовете – доброто остъргване и бързото избърсване с кърпа е достатъчно за повечето мръсотии."

Изберете правилната настройка на температурата на водата за миялната машина в зависимост от нивото на замърсяване. Горещата вода може да ви се струва задоволителна, но за леко замърсени дрехи по-хладната настройка върши чудесна работа.

Оставяне на електрониката да се зарежда твърде дълго и в режим на готовност

Въпреки че енергията, използвана от едно зарядно устройство, може да изглежда незначителна, въздействието с течение на времето се натрупва. Това става още по-осезаемо, когато вземем предвид нарастващия брой електронни устройства в домовете ни.

Телефони, оставени в зарядното за през нощта, лаптопи и игрови конзоли в режим на готовност - всички те допринасят за растящото потребление на енергия. “Изключете зарядните устройства от контакта и изключете изцяло електрониката, когато не я използвате,” съветва Матю.

Оставяне на осветлението и телевизора включени

Оставянето на светлините и телевизора включени в празни стаи е друг начин за разхищение на пари. “Създайте си навик да изключвате нещата, когато напускате стаята, и помислете за енергоспестяващи крушки, за да намалите още повече сметките си за електроенергия“, предлага Матю. “Ще се изненадате колко много можете да спестите, като просто не забравяте да натиснете ключа!”


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ккк

    21 4 Отговор
    Тези дето дават акъл разхищават най много та да си гледат у тяхната градина а ако искат и да не ядът и дишат
  • 2 Имаше ТН

    16 5 Отговор
    Пълни глупости. Тая статия я пускате регулярно веднъж в годината.
  • 3 Поредната тъпа и неграмотна статия

    23 4 Отговор
    Престанете да вдигате изкуствено цените им и да вменявате вина на обикновения човек, до като вие отоплявате палати, пълните басейни и тема подобни глезотии! Омръзна ми неграмотни хора да пишат статии
  • 4 Баце

    17 2 Отговор
    Начи глей сега, че ти дам пример за водата у най големото село София. Около 50 процента от водата се губи от течове. Ако не харчиме вода, ония водарите нема да имат пари за заплати. Съответно ще вдигат цената. Ако икономисваме още повече, че дигнат още повече цената. Така че икономията може да си я....
  • 5 Чочо

    12 3 Отговор
    Най добре ще е нищо да не ползваме.
    За да има за богатите прахосници.
    То който си има малки доходи и да спестява,пак ще си е без пари.
    "Икономията е майка на мизерията".
    Препоръчвам я тая "книга" на този ,който е писал статията .
    Да вземе да я прочете ☺️
  • 6 Гошо

    7 0 Отговор
    Най-много се икономисва, като си пиеш ракията у кръчмата. Там е прохладно, има пиене, мезета, ТВ, музика, и я няма жена ти. Сваляш бушоните у вас и пестиш 100% от ток и вода. Ако си късметлия, ще спиш и под масата в кръчмата, ако не - прибираш се на тъмно, така че пак не ти трябва ток ;)
  • 7 бай Даньо

    12 2 Отговор
    Абе нищо не е скъпо, само парите са малко

    Коментиран от #8

  • 8 Прав си

    7 1 Отговор

    До коментар #7 от "бай Даньо":

    И на морето не е скъпо, скъпо е на брега...
  • 9 Гост

    6 1 Отговор
    Тока ми е 50 лева, колкото цена па 1 килограма сирене и Кашкавал!!! Кое от всичко това е скъпото?
  • 10 най после

    0 0 Отговор
    Слава Матю!!! Единствен той спира топлата вода.