19 Юли, 2024 13:32 685 7

Изкуственият интелект може да се окаже по-забавен от комедиантите

  • комедия-
  • забавно-
  • шеги-
  • вицове-
  • изкуствен интелект

Скорошно проучване показва, че шегите и вицовете, написани от AI са по-забавни от човешките

Изкуственият интелект може да се окаже по-забавен от комедиантите - 1
Снимка: Shutterstock

Наскоро публикувано проучване от Университета на Южна Калифорния установи, че генерираните от изкуствен интелект вицове и шеги превъзхождат тези, създадени от хора.

Почти 70% от участниците оценяват вицовете на ChatGPT като по-смешни от тези, написани от обикновени хора. За сравнение, 25% са предпочели човешките вицове, а 5% са оценили вицовете като еднакво смешни.

"Въпреки че има доказателства за това как езиковите модели се справят с аналитични задачи, по-малко се знае за творческата им страна", казва Дрю Горенц, докторант в програмата по психология в USC и един от изследователите на проучването.

Като любител на комедията, Горенц беше любопитен как ChatGPT ще се справи с човешките комедианти.

"Те не знаят какво е чувството да оцениш добрата шега," каза той за езиковите модели. "Те в повечето случаи просто използват разпознаване на модели."

Резултатите, добави той, "ни казват много готини неща за създаването на хумор, че може би не е необходимо да изпитваме емоции, свързани с добрата шега, за да разкажем добра шега."

За провеждането на изследването ChatGPT и хората са помолени да напишат вицове въз основа на различни теми. Една от задачите включваше измисляне на забавни съкращения за поредица от букви. Друга задача беше от типа "попълни в празното място", базирана на парти играта Quiplash, а третата включваше описване на неприятна ситуация по хумористичен начин. След това отделна група оцени резултатите.

Например: Когато бяха помолени да попълнят празното поле за "По-малко обсъждана стая в Белия дом: '__________,'", хората предложиха "Бялата подплатена стая" и "Кучешката колиба," докато ChatGPT измисли "Ъгълът в спалнята на Линкълн за извънземни конспирации" и "Шкафът за закуски в стаята за ситуации."

Едно важно нещо, което трябва да се отбележи, каза Горенц, е, че вицовете в стендъп комедията са много по-малко смешни, когато ги видите само в текстов формат. "Представянето е толкова ключова част от една шега," каза той.

В рамките на второто проучване изследователите измерват как се справят вицовете на ChatGPT в сравнение с тези, създадени от професионални комедийни писатели, като молят чатбота с изкуствен интелект да пренапише заглавия от сатиричния сайт The Onion.

Тук човешките писатели се справиха малко по-добре: средната оценка на хумора беше еднаква за заглавията от Onion и тези, генерирани от ChatGPT, каза Горенц.

ChatGPT измисли най-високо оцененото заглавие "Местен мъж открива нова емоция, но все още не може да я опише правилно." На второ място се класира заглавието от The Onion: "Мъжът прави предложение за брак, точно когато загубата на коса става забележима."

Проучването идва в момент, когато професионалистите в сферата на развлеченията — включително комиците — се тревожат за това как изкуственият интелект може да промени работата им.

През януари наследниците на Джордж Карлин заведоха иск срещу медийна компания, твърдейки, че тя е използвала изкуствен интелект, за да пресъздаде стила и материала на покойния стендъп комик.

Като се отнася до Горенц, резултатите от проучването показват, че ChatGPT може да се впише непропорционално в комедията и развлеченията, особено като се има предвид, че летвата за точност в тези индустрии може да е по-ниска в сравнение с науката, образованието и журналистиката.

Въпреки това той не смята, че любимите американски стендъп комици скоро ще изчезнат. "Не мисля, че е в състояние да създаде шега на нивото на Джон Мълейни," каза той.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИИ и чувство за хумор?

    2 1 Отговор
    Невъзможно ...
  • 2 Ахахаха

    1 3 Отговор
    ИИ вече е по-умен, по-креативен и по-забавен от 90% от хората. От другите 10% никога няма да бъде.

    Коментиран от #3

  • 3 лоша

    2 1 Отговор

    До коментар #2 от "Ахахаха":

    От теб със сигурност е по-умен, но креативен никога няма да бъде.
  • 4 дарк фючър

    2 1 Отговор
    А може и да се окаже по-голям психопат и от най-големите човешки такива?
  • 5 Анонимен

    3 0 Отговор
    Ии може да генерира само от най т.ъпите вицове за блондинки и прочие. Също не може да разказва мръсни вицове или вицове с минимално ниво на вулгарност. Така че статията е пълна измишльотина.

    Коментиран от #7

  • 6 Кадир

    0 0 Отговор
    Той просто е. Всички актьори са си тъпаци.
  • 7 ха ха ха

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Анонимен":

    По-добре ще ги разправя от баба Слафка. Дори по-добре ще изглежда от нея. 😄