13 Септември, 2024 13:58 6 096 2

БАН предупреди за магнитна буря този уикенд

  • бан-
  • слънчеви изригвания-
  • слънчева буря-
  • магнитна буря

Според родните учени най-силно ще усетим слънчевите изригвания в неделя и понеделник

БАН предупреди за магнитна буря този уикенд - 1
Снимка: Shutterstock

Няколко слънчеви изригвания между 8 и 10 септември дадоха начало на нова магнитна буря днес. Към настоящия момент, на територията на страната са регистрирани стойности на К-индекса =5, което показва най-ниската степен на магнитни смущения. Очаква се те да нараснат, но няма условия за формиране на екстремни събития, информира Националния Институт по Геофизика, Геодезия и География - БАН.

Полето ще остане нестабилно и през следващите дни, което се дължи на ефекта от изхвърлените порции слънчева плазма, както и на високоскоростните слънчеви ветрове, протичащи от двойката коронални дупки, намиращи се в геоефективна орбита в момента.

Очаква се те да взаимодействат с магнитосферата на Земята около 15-16 септември.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Росен Йорданов Доормекс измамника

    0 0 Отговор
    Заповядайте да си купите апартамент от доормекс ще останете много доволни 🤭🤭🤭
  • 2 Събина прасето

    0 1 Отговор
    Две кофи с пумия ми стигат 🤭🤡