15 Септември, 2024 11:38 782 14

Фалшиви реклами на лечения и лекарства са новата епидемия в социалните мрежи

  • изкуствен интелект-
  • лекарства-
  • фалшива реклама-
  • фалшиви лекарства-
  • знаменитости-
  • известни личности

Имената и лицата на знаменитости се използват все по-често, за да "рекламират" фалшиви лекарства

Фалшиви реклами на лечения и лекарства са новата епидемия в социалните мрежи - 1
Снимка: Shutterstock

Социалните мрежи са залети от фалшиви реклами на здравна тематика, съобщи АФП.

Видеа, манипулирани с помощта на изкуствен интелект, използват образите на знаменитости и влиятелни фигури, които се изказват в полза на "чудодейни" лекарства за диабет и хипертония. Някои от рекламите дори насърчават пациентите да изоставят настоящото си лечение, като го заменят с "чудния лек".

Тези интернет измами граничат със застрашаването на живота и са пагубни, коментира още изданието.

Хората се доверяват на тези видеоклипове, защото известните лекари например са прекарали много време в изграждане на имидж, споделя пред АФП д-р Джон Кормак, общопрактикуващ лекар. Рекламите са насочени към малко по-възрастна и наивна аудитория, отбелязва Хенри Аджер, специалист по изкуствен интелект, пише БТА.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Име

    4 0 Отговор
    Жива вода! От чешмата за път.
  • 2 Подобни реклами са в изобилие.

    8 0 Отговор
    Реклами за всяка една болест. Използувайки имената на лекари, полуграмотни рекламатори дават дълги описания на болест и най-накрая посочват някакаво лекартво, което уж било напълно ефикасно и се продава само по поръчка с 50. процента намаление. всичко е само за пари. Естествено това лекарство не действува или е аналог на друго лекарство, но със сменено име. Реклами по нтернет, по телевизиятя. Вичкое бицнес, всичко е за пари.
    Време е да се започне проверка кой какво рекламира и да се преустанови тази вакханалия.
  • 3 гном

    8 1 Отговор
    а преди 4 г ко беше ? мисирка продава здраве
  • 4 Когато Медицината е

    5 0 Отговор
    Когато Медицината е Неспособна! Започват Спекулациите!
  • 5 Моляяяя?

    6 0 Отговор
    Официалните български телевизии за пълни с реклами на фалшиви лекарства с надути цени! Като резултат, пенсионерите си купуват разни витаминчета по 30-40лв на месец, ниски дози и без никакво действие! В САЩ реклами на хранителни добавки и витамини които претендират че лекуват каквото и да било са ЗАБРАНЕНИ, а в България се използват за да ограбват пенсионерите!
  • 6 А в България ...

    6 0 Отговор
    80% от "лекарствата" продавани в БГ аптеките не действат и са на умопомрачителни цени за ниски дози! Разни "лекарства" за невропатия, добавки за диабет, артрит, кремчета за артрит и мускулни болки с минимално действие. Просто абсолютно нулев контрол и напоителни реклами по всички телевизии за да може обеднялото население да се дои ежедневно да дава ЛУДИ ПАРИ за хранителни добавки, пробиотици, кремчета с минимално или НИКАКВО действие. Цените на "церовете" и "илачите" са често над европейските, гръцките, или турските понеже в България населението трябва да се обира всеки ден и всеки час! Имаме най болното население в европа с най скъпите и фалшиви "лекарства"! Крайно време е да се ЗАБРАНЯТ безумните реклами, ама нали тогава аптеките няма да могат да си продадат недействащите илачи на космически цени!
  • 7 КИРО ШАРЛАТАНА

    2 0 Отговор
    Напълни се с ШАРЛАТАНИ. КОНКУРЕНЦИЯ.
  • 8 Роза

    5 0 Отговор
    Медицината е област,която е много удобна за манипулации!Лекарите боравят с термини,неразбираеми за обикновения човек, и често прикриват грешките си зад тях.И понеже здравето е нещо,което засяга всеки човек,разбира се ,че ще се намерят недобросъвестни и печалбари.Освен това едно лекарство може да помогне на един,а на друг да не помогне.Така се създават митовете и легендите за наивници.Лично аз не пазарувам по интернет,а пък за лекарства-абсурд!Ами че и тези в аптеките не са сигурни!
  • 9 Фалшименто

    3 0 Отговор
    Да бе вярно! Допреди година ни натискаха задължително да си слагаме фалшива вакса за фалшива болест. "Рекламите са насочени към малко по-възрастна и наивна аудитория", точно така беше! Ама и много млади се вързаха. "Тези интернет измами граничат със застрашаването на живота и са пагубни", абсолютно! Що народ даде фира после, наричаха ги "внезапните". И накрая виновни няма естествено
  • 10 Програмист

    1 0 Отговор
    Това е практика от над 40 години. Въпрос на време бе да се появи и у нас. Разбира се, с AI разкриването на скам и фишинг става по-трудно, но с гигантите в киберсигурността като Явор Ко и Божо Зализания, ще се намали броят на жертвите.
  • 11 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    3 0 Отговор
    А легалните реклами по телевизиите не са ли фалшиви? Добавките, дето възстановявали хрущялите? Износен или наранен хрущял на става, по никакъв начин не може да се възстанови!
  • 12 ПИТАНКА

    2 0 Отговор
    Ама това от скоро; ли е или редовна практика от 10 години
  • 13 бай Даньо

    3 0 Отговор
    И ми е смешно, седнеш да се храниш, и по ТВ започват реклами на лекарства против разстройстево загърби тоалетната, или реклама на дамски превръзки или дамски сърбележки... Приятен апетит, а
  • 14 Шаран БГ

    1 0 Отговор
    Рекламирането на лекарства е престъпление !!
    Разумните хора в някой държави са го забранили и не го допускат !!
    По земите около Балкана такива хора няма !! " Хайдутин до хайдута – за конете място няма 111"