Last news in Fakti

9 Февруари, 2015 13:30 1 072 0

Най-интересното от кръга в Англия (Обзор)

  • висшата лига на англия-
  • обзор-
  • хари кейн

Две големи дербита и две изненади ни предложи уикенда в Премиършип

Най-интересното от кръга в Англия (Обзор) - 1
Снимки: АП/БТА

Измина поредният кръг от Висшата лига на Англия. Футболът от Острова отново ни предложи много емоционални двубои, както и не малко изненади. Екипът на Факти.бг ще опита да подбере няколко акцента от най-интересното, случило се през уикенда в Премиърлийг.

Започваме обзора си логично с двете големи дербита - на Лондон и на Мърсисайд.

Битка завършила без гол

Отборът на Евертън домакинства на градския си съперник Ливърпул на "Гудисън Парк".

Дербито няма да се запомни с многото положения, а с това, че бе последното за легендата на Пуул Стивън Джерард, , който след края на сезона напуска родния си клуб.

Срещата за съжаление на феновете пред телевизорите завърши при резултат 0:0 в мач с малко интересни ситуации пред двете врати.

Възпитаниците на Брендън Роджърс имаха териториално превъзходство през почти целия мач, но така и не успяха да пратят топката зад Жоел Роблес. Удар на  Джордън Айб пък създаде най-опасното положение в сблъсъка, след като в 27-ата минута разтресе страничната греда на "карамелите", но това се оказа крайно недостатъчно за търсенето на пълния успех.

Полувремето на Хари Кейн

Нещата в дербито на Лондон стояха по доста по-различен начин. Тук Тотнъм записа паметен обрат срещу гостувващия Арсенал, след като изоставаше на полувремето с 0:1.

Селекцията на Арсен Венгер, който в този двубой заложи на по-дефанзивна тактика влезе вдъхновено в двубоя на "Уайт Харт Лейн". Гостите владееха инициативата през първата част, комбинираха по добре и съвсем заслужено откриха резултата в своя полза още в 11-ата минута чрез Месут Йозил. Дани Уелбек проби отдясно, преодолявайки с лекота Роуз, след това върна към Жиру, който мигновено продължи към Йозил. Германецът засече от въздуха за 0:1.

И точно тук всички си припомнихме как страхотната тактическа дисциплина позволи на "топчиите" да сломят Манчестър Сити на "Етихад" и как в следващата среща от шампионата Арсенал помля Астън Вила с 5:0 на своя "Емирейтс".

Изглеждаше така, че ако "червените" играят отново по същия начин и съумеят да удържат тарана на Тотнъм в лицето на Хари Кейн, то победата им е сигурна.

Ситуацията обаче не бе такава. Голът изигра лоша шега на "артилеристите" като те оставиха инициативата на противника.

Макар че на почивката минималната им преднина все още бе непокътната, то тепърва предстоеше полувремето на Хари Кейн.

През втората част "шпорите" стигнаха до съвсем заслужен обрат след два гола на младия англичанин (56' и 86'), който вече има 22 попадения в актива си от началото на сезона.

В 56-ата минута Хари Кейн изравни резултата, наказвайки пасивната игра на Арсенал. Муса Дембеле засече с глава центриране от корнер, Оспина спаси, но отбраната на "топчиите" изпусна Кейн на далечната греда и нападателят засече отблизо.

Четири минути преди края Кейн засече с глава центриране на Бенталеб и насочи много добре топката в левия ъгъл на вратата на Оспина, донасяйки много ценен успех на тима си.

Благодарение на него, Тотнъм се изкачи на четвърта позиция с актив от 43 точки, изпреварвайки днешния си съперник, който вече има с една по-малко от "шпорите".

"Запалянковците бяха невероятни, атмосферата напрегната и аз ще помня това през цялата си кариера, каза Кейн пред "Би Би Си". - Това е моето първо дерби с Арсенал и затова тази победа е просто невероятна. Навярно няма да мога да заспя тази нощ", завърши ентусиазирано младока.

Дербитата обаче бяха само черешката на тортата през интензивния уикенд в английския елит. Докато манчестърските грандове трябваше да се борят за точката си в последните секунди, Моу най-после си тръгна с успех от "Вила Парк".

Сити сгази лука срещу опашкар


Шампионът Манчестър Сити допусна изненадваща грешна стъпка в битката за титлата с Челси, след като не успя да победи на своя "Етихад Стейдиъм" един от опашкарите в класирането на Висшата лига Хъл Сити.

Възпитаниците на Мануел Пелегрини дори се спасиха от загуба в последните минути на срещата, след като Джеймс Милнър изравни от фаул за крайното 1:1.

Преди това Дейвид Мейлер в 35-ата минута бе извел "тигрите" напред в резултата и отборът на Стийв Брус успешно се отбраняваше от неспирните атаки на "гражданите" до 92-ата минута, когато Милнър от фаул спаси поне точката за домакините.

Равенството остави шампиона на цели седем точки от откъсващия се на върха тим на Челси.

Гостите от Хъл Сити пък можеха да регистрират сензационна победа на терена на Сити, но едва ли ще останат особено разочаровани и от спечелената точка при гостуването си на негостоприемния терен.

Юнайтед отново стана безличен

Тимът на Манчестър Юнайтед също едва се спаси от загуба в гостуването си на Уест Хам след изравнителен гол във втората минута на добавеното време.

Шейку Кояте даде заслужен аванс на селекцията на Сам Алърдайс, разписвайки се в 49-ата минута, а Дейли Блинд вкара златното попадение за гостите, оформяйки крайното 1:1.

Давид де Хеа спаси още няколко много опасни ситуации пред своята врата, а Радамел Фалкао и Робин ван Перси пропуснаха страхотни възможности да върнат "червените дяволи" в мача далеч по-рано.

Фактът е, че възпитаниците на Луис Ван Гаал бяха доста безлични и не демонстрираха нужното за спечелването а 3-те точки. В съоъо време странно реагира след срещата мениджърът на тима. Ван Гаал адмирира характера на своите момчета и заяви, че е доволен от Х-а, обвинявайки слабото първо полувреме за загубата на точките.

"Видях фантастичен характер в отбора, след като изоставахме с един гол. Казах това на играчите и им благодарих. През първото полувреме не се представихме добре. Загубихме всяка борба за първа и втора топка и затова не успяхме да се справим с натиска на Уест Хам. През второто полувреме показахме колко добри можем да бъдем въпреки всички обстоятелства. Затова съм щастлив с представянето ни след почивката. Можехме и да спечелим, но никога не трябва да започваме двубоите по този начин. Щастлив съм заради Дейли Блинд, но той също можеше да се представи по-добре през първото полувреме", коментира специалиста.

Челси продължава уверено похода си към титлата

Челси победи с 2:1 Астън Вила като гост и се възползва максимално от грешната стъпка на Манчестър Сити, увеличавайки аванса си пред шампионите на седем точки.

Още в осмата минута гостите излязоха напред в резултата. Оскар проби по десния фланг, след което върна към Вилиан на границата на наказателното поле. Последният изведе веднага Азар, който стреля в далечния ъгъл - 0:1.

До почивката Рамиреш и Азар пропуснаха да удвоят аванса на лондончани, а Астън Вила започна да владее повече топката, но така и не успяваше да създаде голови опасности пред вратата на Куртоа.

В 48-ата минута серията от 10 часа и 59 минути без гол за Астън Вила приключи. Това стана, след като Окоре засече отблизо с глава центриране на Хил. Последваха два пропуска на Вилиан, който можеше отново да изведе Челси напред.

Това обаче стана факт в 66-ата минута. Аспиликуета проби отляво, Окоре не успя да изчисти в наказателното поле, топката стигна до Иванович, който със страхотен удар с левия крак вкара втори гол за гостите. Челси е на върха с 56 точки, докато Астън Вила е 16-и с 22 пункта.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА