Last news in Fakti

22 Ноември, 2017 14:39 33 071 5

Най-големите гуми в света

  • гума-
  • колело-
  • рекорд

Ако размерът на колелата е белег за престиж, тези гуми със сигурност предизвикват завистта на околните. Някои от тях може да са неизползваеми на пътя, но това съвсем не омаловажава размерите им.

Kumho ECSTA SPT KU31 Series 15

Тази гума, представена през 2008 г., има рекордно нисък профил и впечатляваща широчина. С размера си 385/15 R22 е подходяща само за суперспортни автомобили като Dodge Viper SRT10 или Chevrolet Corvette Z06. Цената е около €850.

Pirelli P Zero Nero

Ако става дума за широчина, P Zero Nero няма конкуренция. С такива гуми с размер 405/25 ZR24 се обуват най-вече за изложбени автомобили, но са напълно пригодни и за ежедневна експлоатация. Цената обаче също е солена - поне $450.

Mease's Custom Car Accessories

Тунинг ателието Mease's Custom Car Accessories от Охайо се рекламира с Oldsmobile Cutlass с 50-цолови колела, обути в гуми собствена разработка. Автомобилът е виждан неколкократно да се движи, така че са напълно функционални макар и с неособено впечатляващи ходови характеристики.

Firestone Tundra

Обикновено гумите за състезания с чудовищни камиони са стандартизирани, за да се избегне неравенство между участниците. Боб Чандлър обаче е обул своя BigFoot в гуми Firestone Tundra с височина 3 метра, проектирани за най-дългия автовлак в историята LeTourneau TC-497. Такива гуми отдавна не се произвеждат и могат да се открият трудно дори на вторичния пазар.

Michelin XDR


Най-голямата серийна гума в света се монтира на кариерни самосвали като Caterpillar 797B. Размерът е 59/80 R63, височината - 4.3 метра, а теглото - 4.7 тона. Една бройка излиза към $55 000.

Bridgestone VRPS


Michelin не е монополист на пазара на гуми за кариерни самосвали. Най-големият от тях - БелАЗ-75710 - се оборудва с модела VRPS на Bridgestone. Тези гуми са високи 4.02 метра и тежат по шест тона. Цената е $42 500.

Uniroyal Giant Tire

Формално погледнато, по-голяма автомобилна гума от тази не съществува. Uniroyal Giant Tire е висока 24 метра, но никога не е била използвана по предназначение. Създадена е от усилено фибростъкло, стомана и бетон за Световното изложение в Ню Йорк през 1964 г., след което е откарана в Детройт, където се намира и до днес.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 qqqqq

    12 1 Отговор
    Виждал съм гума за БЕЛАЗ, нещо страховито е. В първия момент си помислих че е нещо като статуя на гумата.
  • 2 Именно

    2 2 Отговор
    тая гума е толкова широка че има нужда от собствен диференциал
  • 3 Митака

    9 1 Отговор
    Колелата на Белаз се задвижватс електромотори с редуктори.За всяко колело отделен мотор.
  • 4 Acura 99

    3 0 Отговор
    Тоя как ли се качва
  • 5 ВулканиЗатор

    2 0 Отговор
    Не бих искал да съм гумаджия и да ми дойде един с Белаз да му сменя гумата :D