Last news in Fakti

4 Март, 2022 10:42 2 465 3

Скоростомер, пътни знаци, навигация: какво могат да направят съвременните очила за велосипедисти

  • очила-
  • велосипед

Ние сме уверени, че в близко бъдеще тези технологии ще бъдат използвани навсякъде

Скоростомер, пътни знаци, навигация: какво могат да направят съвременните очила за велосипедисти - 1

Технологиите непрекъснато се развиват и нищо не стои неподвижно. Напредък е постигнат и в екипировката за колоездене. Днес ще ви разкажем за няколко умни очила, от които може да се нуждаете, ако използвате превозно средство с педали и две колела.

Nike представи концепцията за очила VIEW, която е проектирана специално за колоездачи. Любопитното е, че лещите на тези очила променят свойствата си в зависимост от метеорологичните условия. Например, ако навън е слънчево, VIEW намаляват отблясъците, предпазват очите ви от пряка светлина или увеличават контраста. В момента няма информация за цената на тази джаджа, но е очевидно, че очилата от Nike няма да са евтино удоволствие.

Но VIEW далеч не е единственото устройство за велосипедисти

Такива са например Cosmo Vision AR, които показват различна информация на дясната леща на очилата: скорост, продължителност на пътуването и дори работят като навигатор. Имат и слънцезащита. Самите очила използват технология, която е разработена за военните, а именно head-up дисплеи "HUD".

Скоростомер, пътни знаци, навигация: какво могат да направят съвременните очила за велосипедисти

Ако технологията за разширена реалност точно върху стъклото на вашите очила ви обърква, Garmin предлага по-традиционно решение, напомнящо на Glass AR устройството на Google. Въпреки че концепцията не стигна далеч, може да се каже, че Varia Vision дори открадна идеите на Google за своите собствени цели. На гърба на очилата има устройство с миниатюрен екран, който можете да видите с периферното си зрение. Информацията се предава директно от телефона.

Функционалност, като Cosmo Vision, само дизайнът е по-опростен

Сега вградените функции в тези технологични видове очила могат да бъдат компенсирани чрез закрепване на джаджи към кормилото на велосипеда ви, а очилата против отблясъци или поляризирани такива ще ви позволят да се отървете от слънчевите лъчи. Но трябва да признаете, че е много по-удобно да имате всички тези функции в една джаджа. Ние сме уверени, че в близко бъдеще тези технологии ще бъдат използвани навсякъде.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 велоергометър

    7 1 Отговор
    Ами какво могат да направят новите очила? Цицини и ожулвания, това могат да направят.
  • 3 Един там

    2 0 Отговор
    Предназначението на очилата не е това, което ни представят с тези "умни" очила. Карам много велосипед и мога да ви кажа, че там очилата не самотрябва да са много добри, но и да са изключително леки. Тези ще са доста тежки и няма да са никак удобни. Също така цената е колкото едно колело.