Last news in Fakti

26 Април, 2022 12:22 1 203 3

В Шотландия вече тестват автономни автобуси по улиците

  • автобус-
  • автономен автобус-
  • автономни автомобили

Изпитанията се извършват без пътници

Проектът CAVForth, подкрепян от британското правителство, започна първи пътни тестове с автономни автобуси по улиците на Шотландия. Тестовете ще продължат две седмици, през които пет автобуса ще преминат през маршрут от около 22 километра през различни спирки.

По време на изпитанията автобусите няма да превозват пътници, но се очаква към средата на това лято тестовете да приключат и автобусите да започнат да оперират по определени маршрути. Всеки автобус може да превозва до 36 човека, което се равнява на около 10 хиляди превозени пътника на седмица.

Преди да започнат пътните тестове, от CAVForth са провели различни виртуални симулации, изпитания на затворени участъци, а също така са събрали и данни от над 500 човека, които използват градския транспорт ежедневно. Макар превозните средства да разполагат с автономни функции, във всеки автобус ще има човек, който да може да поеме контрол при нужда и да дава повече информация на пътниците при възникнали въпроси.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хмм

    2 4 Отговор
    Не ги ли притеснява факта, че докато се осъвършенства тази техйнология, "автономните" ПТП ще са много по-опасни от стандартните ПТП?
    Автобусите със шишибакпишои начело са едни от най-безопасните методи на придвижване според статистиките...
  • 2 слиен

    2 2 Отговор
    6 години им гледах сеира....шиипшагърс
  • 3 съсипват всичко

    10 1 Отговор
    Как не разбират, че колкото повече усъвършенстваме технологиите, толкова повече се оставяме да бъдем погълнати от тях. Някой измисля нещо ново и целият свят започва да крещи "това е, това е Панацеята". Стигнахме дотам, че за дребни повреди на коли, техника, колело дори, да търсим майстори с академично образование. Простичките неща правят живота ведър , смислен и поносим. И друго....съвършена техника, умни телефони и др.подобни, но на практика скъпи еднодневки. Дори колите - развали ли се.....нова. Тъп, корпоративен свят.