Last news in Fakti

26 Януари, 2023 14:47 2 649 14

Адв. Качаунова пред ФАКТИ: Поведението на ГЕРБ в Правна комисия е такова, че да не се приеме законопроектът (ВИДЕО)

  • адв. аделина качаунова-
  • иван-
  • гешев-
  • главен-
  • прокурор-
  • парламент-
  • правна комисия-
  • герб

Председателят на комисията Радомир Чолаков дори не даде възможност на вносителя на законопроекта да зададе въпроси на главния прокурор, каза юристът

Адв. Качаунова пред ФАКТИ: Поведението на ГЕРБ в Правна комисия е такова, че да не се приеме законопроектът (ВИДЕО) - 1
Снимка: Факти.бг

Поведението на ГЕРБ в Правна комисия в парламента е такова, че да не се приеме този законопроект, който включва и възможността за разследването на главния прокурор. Председателят на комисията Радомир Чолаков дори не даде възможност на вносителя на законопроекта да зададе въпроси на главния прокурор, когато Гешев присъства. Позицията на ГЕРБ беше доста силно разкритикувана, но без резултат. Това обяви пред Лили Маринкова в студио ФАКТИ и предаването „Разговор“ адвокат Адела Качаунова от Българския хелзинкски комитет.

Тя добави също така, че бившият главен прокурор Никола Филчев продължава да е съветник на настоящия – Иван Гешев.

„Иван Гешев го призна това пред Правна комисия. Предполагам, че Филчев е бил съветник и при предишния гладен прокурор – Цацаров“, добави тя.

„От 2019 година се говори и коментира по-силно да се направят такива промени в Закона за съдебната власт, че главният прокурор да не бъде недосегаем. През цялото това време сме виждали притеснителни действия на ГЕРБ, предварително обречени, но целящи да се покаже, че нещо се прави. И така да се спре нататък, за да не се влиза в последващата фаза на процедурата“, добави адвокат Качаунова.

Попитана за коментар на думите на американския посланик Херо Мустафа, която каза, че държавата дължи съответните правни действия по закона на „Магнитски“, Качаунова каза, че това няма как да се случи, докато не се въведе механизъм за разследване на главния прокурор.

„Законопроектът, който бе внесен в парламента, породи много дебати. Но основни неща не се чуха в Правна комисия, а часове бяха дадени да се разтягат тези във времето, а не да се говори по същество. Целта бе да не се стига до влизане в детайл, а тази реформа е изключително важна. Депутатите просто дадоха мегдан на главния прокурор да си повтаря тезите“, каза още тя.

Още от разговора вижте във ВИДЕОТО.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 СКАЛАТА

    23 3 Отговор
    МАФИЯТА си има ДЪРЖАВА
  • 2 АЙ СТИГА БЕ

    15 1 Отговор
    Това с гладния прокурор е лафа на деня :)
  • 3 Мафия

    19 6 Отговор
    Каскета и Тулупа и пачки и кюлчетета.
  • 4 Краствите кучета

    18 3 Отговор
    Си вардят плячката.

    Коментиран от #6

  • 5 То като

    9 21 Отговор
    видиш само..."адвокат Адела Качаунова от Българския хелзинкски комитет.".....и няма смисъл да четеш по-нататък.
  • 6 СКАЛАТА

    8 0 Отговор

    До коментар #4 от "Краствите кучета":

    ВЯРНО
  • 7 A дали е така?

    6 8 Отговор
    През правната комисия мина и законопроектът на Възраждене. Днес в пленарната зала на първо четене беше подкрепен със 117 гласа. Тезата на адв. Каучанова увяхва.
  • 8 Никой

    9 2 Отговор
    Българо - руския политически инженеринг - от царя и пъдаря до наши дни. Вдъхновени от " нелибералната демокрация " на Путин,българо руските полит инженери искат да запазят икономическа свобода,но да унищожат политическата свобода. Комунистите искат да се изкарат консерватори,ГЕРБ дясно либерална групировка, ДПС либерали. Целта да управляват заедно с едни алабализми с които ще ни осведомят нас невежото общество. Само ,че тук няма грам идеология ,освен далаверата. И така десните социалдемократи БСП,либералите ДПС - лявата социалдемокрация защитаваща " малцинствени " права и сегашната комунистическа партия ГЕРБ каращисвайки се ще облекат един костюм в три части . Сако християнство, жилетка патриотизъм, за всички панталони капитализъм. ГЕРБ ще държат скрито в гардероба и едно расо за да обещае да се пречисти и изчисти от лукавия дето го е обладал. Мечтата им е да остане един къпан милиционер,един червен алчен чорбаджия и ходжата в селото и така да си връткат ракията в кръчмата / държавата /.Народа ще мърмори ,но ще търпи.Това най му се отдава.
  • 9 Град Симитли

    1 0 Отговор
    Иван Гешев го призна това пред Правна комисия. Предполагам, че Филчев е бил съветник и при предишния гладен прокурор – Цацаров“, добави тя.
    ..... не му личи на цацата!
  • 10 Тома

    6 1 Отговор
    Ами пазят си задника иначе всички от комисията са грешни и няма как сами да се пратят в затвора
  • 11 Бивш левскар

    0 0 Отговор
    А вие кои сте?
  • 12 воденМАДАГАВУР

    3 1 Отговор
    Бат Бойко и ШАЙКАТА му ще кпят спокойни , докато Гешев все още е олавен прокурор ! Нали и затова той лично си го избра ?
  • 13 Наивник на средна възраст

    0 0 Отговор
    Дори не е интересно вече да се слушат "професионални" коментари относно правната реформа.Промяна в същата система би се случила само ако бъде променена самата правна система.Забавно е кога най-после ще се приеме закон за търсене на наказателна отговорносст от магистрати прилагащи превратно закона.Тези номера на "системата" са от древни римски времена - "разделай и владей","хляб и зрелища".Кога бъългаринът ще осъзнае факта,че тези кукли на конци,признаващи само един закон,а именно - "закона на златото,са наши служители.Като такива,кога този иначе много компетентен българин ще им потърси отговорност?Системата е важно да се промени,това е което трябва да се случи.А иначе да чакаш от български журналист да е критиче към правните органи и система е утопично....
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.