Last news in Fakti

26 Януари, 2023 15:32 3 747 15

Как се източват пари от строежа на „Хемус“? Георги Георгиев пред ФАКТИ

  • георги-
  • георгиев-
  • хемус-
  • строеж-
  • магистрала-
  • пари-
  • плащане

Депутатът твърди, че не трябва да се правят плащания от страна на регионалния министър

Как се източват пари от строежа на „Хемус“? Георги Георгиев пред ФАКТИ - 1
Снимка: Факти.бг

В момента се извършват плащания за строежа на магистрала „Хемус“ от регионалния министър, а аз приемам, че чрез тях може да бъде увреден бюджетът на Република България. Аз считам, че просто не трябва да бъде плащана разликата в т.н. себестойност – тоест, разликата между действителния разход за изграждане на пътя и добавената печалба. Въпросът е колко е печалбата? Има два начина това да се установи. Единият е чрез първоначалната документация, която е дадена, а вторият е чрез отчетни документи. Още през 2019 година има сключени договори за наем на служители за 50 милиона лева. Договорът е между държавната фирма и няколко частни фирми. Да обърнем внимание какво съдържат тези договори за наем на служители. В тях пише, че се наема работник за изолации, примерно. Прието е такава дейност да се заплаща на квадратен метър на работниците. Как плаща държавната фирма на частната фирма за едни работник, който да прави изолация - 124 лв. на човек на ден. Държавата не плаща на квадратен метър, а на човекоден. Този човек може и да не бъде на обекта, но 124 лева отиват в частната фирма. Това обяви пред Лили Маринкова в студио ФАКТИ и предаването „Разговор“ Георги Георгиев, депутат от „Продължаваме промяната“.

Георгиев наблегна и на друг момент, който е много важен, когато говорим за строителство.

„Човекът, който трябва да контролира работния процес, се нарича технически ръководител. В нашия случай тази фирма, която строи, „наема“ и технически ръководител. По принцип техническият ръководител трябва да е част от частната фирма. Той следи какво се прави на обекта, определя колко хидроизолация или топлоизолация отива, колко време ще се работи и т.н. И какво излиза. Техническият ръководител и работникът са колеги. Кой какво контролира тогава? Кой гледа, след като и двамата са от частната фирма, как се изразходват парите от държавния бюджет от частната фирма. Ето такава е схемата, по която продължава да се източва работата на „Хемус“. И до момента за мен това е на 100% механизъм, чрез който се източва бюджетът. А това са пари от нашите данъци. Затова смятам, че те не бива да бъдат плащани. Става въпрос за работата по лотове 1, 2, 3“, добави Георгиев.

Още от разговора вижте във ВИДЕОТО.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 А ми как

    16 2 Отговор
    Просто трябва да си роден от червеното знаме.
  • 2 Бойко Шкафа

    19 8 Отговор
    Плащайте по-бързо парите, чехмеджетата ми са празни, негодници такива...
  • 3 Аман

    11 2 Отговор
    Като чуя как някой обяснява,че трябва да се СПРЕ да се работи,докато се изясняват нещата,ме хваща яд.Ами да проверяват и да наказват хилядите агенции за контрол --там е" заровено кучето".От такива пишман експерти и АЕЦ "Белене"зацикли.Щяло да струва десет милиарда.Ама сега ни уговарят,че,ако САЩ ни "помага",нямало лошо,че ще струва три пъти повече.Аман,аман,аман.Абе не прочете да се работи,бе !!!
  • 4 българин

    11 5 Отговор
    Защо Петя Аврамова е още на свобода а не в затвора!!!!
  • 5 Чичо Вичо от Дибич

    7 9 Отговор
    Много елементарно твърдение. С това си изказване показва, че си няма понятие от строителство и бизнес като цяло.
    Само да кажа, ГЕРБ са ми супер несимпатични, ама тези започват да прекрачкват граница. Ние сме най-умните, а вие, вие сте глупаци.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Тити

    8 7 Отговор
    Питайте Слави дългуча и Баце как се крадат пари 💰 тесни специалисти са.
  • 8 Джамбaза4852

    14 1 Отговор
    Техническият ръководител е едно, а контролът се осъществява от инвеститорски надзор.
  • 9 Тома

    8 5 Отговор
    Няма да стигнат затворите ако почнат да се съдят крадците.За това каскета се прави на луд
  • 10 Някой

    3 8 Отговор
    Е, ясно що ги говори тези неща. Щото е от ПП. Съжалява, че не краде той. Пък и сега са на власт хора на президента - основен враг на Кирчо и компания.
    Винаги се е крало и винаги ще се краде. Не само в България. Не сме толкова умни, че да сме открили ние корупцията. В Европа тя е на много по-високо ниво. Хем повече пари се крадат, но това става само по върховете, та затова обикновения германец не я вижда.
    Няма да се спрат кражбите, но поне да бъде построена магистралата. Хората да имат полза.
  • 11 Кольо,

    3 1 Отговор
    До коментар >10
    Не е вярно и изобщо не си наясно,има една бивша ССР която сега се казва Република Беларус.
    Строителството на инфраструктурата пътища магистрали се извършва изключително от държавата и контрола е много строг!!!
    А качеството е на високо ниво, защото съответното министерство и министъра са пряко подчинени на президента!!
    А той се казва Александър Лукашенко, запада го обвиняват че е диктатор,а той е истински държавник!!
    Влез в Ютуб и виж как изглежда столицата Минск в сравнение със София...
    А в тяхната милиция корупцията и рушветите са изкоренени отдавна!!
  • 12 Фифи Перото

    2 2 Отговор
    Нужни са ни само още 239 като този човек!
  • 13 ФАКТИ

    3 1 Отговор
    стига с тия измикяри от ПП те само вдигат пушилка за да се отклони вниманието от техните кражби скорострелни по време на краткотрайното им управление те не са по добри от герб само се сетете с кои бяха в коалиция....
  • 14 Майк Алън Патън

    1 1 Отговор
    Това е само 1 от начините да се трупат и пълнят чекмеджета ! Питайте Бойко от Банкя , ако не вярвате !
  • 15 ЛегнаЛангеЛ

    1 1 Отговор
    Може ли накой да отговори , КОЙ може да отиде до банката и да му сложат в кеш 52 000 000 в сакове и чанти ? Аз .....ти......той.....Пенчо съседа.......калеко Темелко......вуйна Гина.....КОЙ ? Кой е заповядал на банката да му стовари милионите н торби ? Запитайте се КОЙ управляваше тогава и ще разберете !