Last news in Fakti

31 Януари, 2023 15:29 2 717 2

Росен Цветков пред ФАКТИ: Много от партиите подценяват местните избори (ВИДЕО)

  • росен-
  • цветков-
  • партии-
  • парламент-
  • референдум-
  • република

Темата за президентска република изисква много широка полемика, която не може да бъде решена на един референдум, казва той

Росен Цветков пред ФАКТИ: Много от партиите подценяват местните избори (ВИДЕО) - 1
Снимка: Факти.бг

Голям проблем за партиите е това, че биват изграждани като софийски модел - партията се създава в и за София. А има много малко партии, които имат структури по места във всичките над 250 общини в страната. Какво значи да имаш разгърнати структури навсякъде? Да имаш мнение във всички тези региони и това да те карат да участваш на местни избори. За мен местните избори са най-важните, защото кметът и общинските съветници са най-близко до гражданите и те най-добре усещат политическите колизии по места. Много от партиите подценяват местните избори, а те – партиите на статуквото ГЕРБ, ДПС и БСП, много добре си правят сметката и много добре знаят, че изграждането на силни местни структури са пътят към централната власт в София. Няколко са партиите, които много добре са впрегнали местните институции, защото кметовете определят по места много неща. По-новите парти подценяват тази роля. Те разполагат буквално с няколко човека по места. Даже им е трудно на тези нови партии да напълнят избирателните комисии с техни членове, а това е проблем. Това обяви пред Лили Маринкова в студио ФАКТИ и предаването „Разговор“ Росен Цветков от партия „Консервативна България“.

Попитан за инициативата на Слави Трифонов за президентска република, той каза, че темата изисква много широка полемика, която не може да бъде решена на един референдум.

„Това е доста труден въпрос. И от тяхната пресконференцията – на ИТН, в която участва и Слави Трифонов, не стана ясно точно каква президентска република искат те. Не стана ясно техническото им предложение и затова хората много лесно могат да бъдат подведени и да се използва гражданската енергия. Така лесно една партия, с един такъв въпрос, може да търси харесване в част от избирателите“, добави Цветков.

Попитан за извънредните избори, той каза, че в политиките на партиите няма никакво говорене за политики - как да осъществят определени реформи.

„Има едно политиканстване в кръг от партии, които са неолиберални, които се опитват да се противопоставят. За да имаш една устойчивост на демокрацията, ти трябват ляв и десен крак, които да са здрави. А у нас има и се забелязва едно недоразбрало се мнозинство. Видяхме партиите на статуквото как може да са единни. Не виждам обаче дебат по същество какво смятаме да правим дългосрочно в България, какви политики да следваме, каква икономика ни трябва. Не виждам истински цели, които да заложим и да следваме, за да движим държавата напред. Работи се на парче. Спасяваме различни проблеми, но за момента“, сподели още Росен Цветков.

Още от разговора вижте във ВИДЕОТО.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 АЛФА КЕНТАВЪР

    6 0 Отговор
    герб пп дпс ще купуват ромски ГЛАСОВЕ
  • 2 Алекс

    2 0 Отговор
    Не се заблуждавайте Боко Толупа на практика управлява България с шайката именно чрез местната власт!!!