Last news in Fakti

16 Март, 2023 15:33 3 468 28

Григор Сарийски пред ФАКТИ: Самото споменаване на МВФ е притеснително за публичните финанси (ВИДЕО)

  • григор-
  • сарийски-
  • кабинет-
  • пари-
  • министър на финансите-
  • асен василев-
  • бюджет

Проблемът за възникването на този дефицит е неразумното държавно харчене на пари, подпомагането на калпак и от кабинета „Петков“, и от служебния кабинет, казва икономистът

Григор Сарийски пред ФАКТИ: Самото споменаване на МВФ е притеснително за публичните финанси (ВИДЕО) - 1
Снимка: Факти.бг

За мен това е най-притеснителното, че не може да се управлява държава по толкова непрозрачен начин, по който го прави Министерството на финансите. И то не е проблемът от скоро. Това го виждаме при госпожа Велкова, същото нещо беше и при управлението на Асен Василев. На 15 март беше взето едно решение за одобряване на параметрите на проекто бюджета за 2023 година, защото, както знаете, за втора поредна година започваме без приет бюджет. Това решение не беше придружено от абсолютно никакви документи. Ако отворите страницата на Министерството на финансите, където има един специализиран дял за проекто решения, които се внасят в Министерски съвет, последният документ там е от месец януари, а сега е март. Все пак трябва да има някаква публичност. Това е моето схващане. Вторият проблем е споменаването на Международния валутен фонд (МВФ). МВФ се споменава винаги, когато нещата отиват на пожар. Самото споменаване на думата МВФ вече е притеснително за публичните финанси. Това, което в мен поражда когнитивен дисонанс, е, че се говори от една страна, че нашите финанси са в такава степен неустойчиви, че трябва да говорим за МВФ, а от друга страна ги представяме като толкова устойчиви, че може да влезем в еврозоната. Тук някъде ми се губи логиката и не чух нормално обяснение от финансовия министър. Това обяви пред Лили Маринкова в студио „ФАКТИ“ и предаването „Разговор“ икономистът в БАН доц. Григор Сарийски.

„Чухме и за други големи проблеми, за които говори финансовият министър, но те не датират от сега. Още от септември-октомври, когато се разглеждаше проектобюджетът, но бързичко беше изтеглен от комисията, в която беше разглеждан, имаше въпроси, но се мълчеше. И към момента няма абсолютно никаква промяна относно финансите на държавите – говорим за фискалните стимули, за подпомагането на бизнеса и т.н. Всички фискални параметри са запазени както бяха. След като съществуват, можеше финансовият министър да ги артикулира. В онзи проектобюджет единственото, което се знаеше, бе, че България има свръхдефицит от 6,5%. Това сега ни се представя като опасност, но за тази опасност се знае от месеци, а в същото време нищо не е направено. Проблемът за възникването на този дефицит е неразумното държавно харчене на пари, подпомагането на калпак и от кабинета „Петков“, и от служебния кабинет. Финансовият министър можеше да предприеме някакви стъпки към преструктуриране на фискалните стимули, можеше да спре раздаването на пари на калпак. Повече от една година се знае, че това не е продуктивно“, добави Сарийски.

Попитан за фалита на американската Silicon Valley Bank, той каза, че това е станало, защото нереализираната загуба е достигнала размер, съпоставим със собствения капитал на банката.

„Кризата през 2008 г. настъпи, защото дълго преди това в САЩ са отпускани т.н. „нинджа кредити“ – дават се пари на хора, които не мога да ги върнат. После тези кредити се превърнаха в ипотечни облигации, търкаляха се на финансовите пазари между различни инвеститори и когато кредитните агенции понижиха рейтинга на тези книжа, нещата ескалираха. Сегашните събития до голяма степен наподобяват 2008 г., но вместо от ипотечни облигации, финансовите институции трупат т. нар. нереализирана загуба от преоценката на американските ДЦК, която само в тази банка достига 15 милиарда... Проблемът е, че банката имаше капитал общо около 16 милиарда долара. Тази нереализирана загуба директно се отрази върху капитала на банката. Интересното в случая бе това, че до последно акциите на банката се вдигаха и достигнаха 330 долара, независимо че банката бе във фактическа несъстоятелност. Сега от фонда в САЩ обявиха, че ще покрият вложенията на хората. Но тук изниква друг проблем. Ако съберем нереализираните загуби на всички банки в САЩ, сумата е към 600 млрд. долара. А фондът разполага с около 130 млрд. долара. Само Федералният резерв има нереализирана загуба за миналата година от 330 милиарда долара от облигациите, които те държат. Ако се спре с повишението на лихвите от Федералния резерв с идеята да се върнат котировките на тези книжа и тези нереализирани загуби да намалят, това означава, че ще се върнем към инфлационните процеси, от които се опитвахме да избягваме. След 2008 година нали си спомняте, че имаше стрес-тестове на банките, за да бъдат проверявани. Тази банка е също бе минала тези тестове и акциите на банката се увеличаваха до последно“, каза още той.

Още от разговора вижте във ВИДЕОТО.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    49 13 Отговор
    Трябва да целувате ръка на Слави че ни отърва от кабинета ,, Петков,,.

    Коментиран от #9

  • 2 Делю Хайдутин

    26 9 Отговор
    Служебното правителство работи с бюджета на Кокорчо и Корнелия Нинова.
  • 3 честен ционист

    11 24 Отговор
    България фалира оше 96г,. От тогава МВФ я поддържа на изкуствено дишане. Затова и заплатите и пенсиите ви са по-ниски от тия в Косово. Сега като развържат левчето от еврото и ще се приравни с рублата.

    Коментиран от #4, #14

  • 4 Честен омовец

    5 3 Отговор

    До коментар #3 от "честен ционист":

    Кажи нещо и за патента диагоналната сонда.
  • 5 БГ Шебек

    2 2 Отговор
    Сън им се иска да е истината за състоянието на държавата.
  • 6 Иван Вазов

    34 7 Отговор
    Умен финансист е г-н Сарийски!!! Браво!
    .
    Оставка за министър Векова! Незабавно!
  • 7 Иван Вазов

    21 2 Отговор
    Умен финансист е г-н Сарийски!!! Браво!
    .
    Оставка за министър Велкова! Незабавно! Това нещо бе заметсник-министър на Асен Василев!
  • 8 Адрес 4000

    4 14 Отговор
    Да да
    Определено няма нищо общо между
    Радев ИТН ГЕРБ-ДПС и Възраждане
    Нагнетявайте нагнетявайте още може
    Гълъбарникът пуска партенката и воят започва.
    Много прост сценарии ,играно е вече
    2009 с постната пица и дянков
  • 9 УРА,, УРА

    6 4 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Ти навсякъде пишеш едно и също. Как не ти писна?

    Коментиран от #10

  • 10 Последния Софиянец

    13 6 Отговор

    До коментар #9 от "УРА,, УРА":

    Защото още има промити мозъци които хранят Слави че постъпи достойно вместо да лапа с другите.
  • 11 един

    1 23 Отговор
    Tова комуне и него го "мобилизираха" да замазва гафа на Росица Велкова!
  • 12 всичко това говори че

    11 2 Отговор
    тая сега, не й знам името и не ме инересува името й, НЕ СТАВА ЗА МИНИСТЪР НА ФИНАНСИТЕ....За пореден път няма икономическа полиция, служби и прокуратури да извикат тая "не й знам името" и да почнат да искат документи от нея - колко са приходите като общо число за миналата година в бюджета, зашо ги крие, източват ли се по пътя на копринката,станал известен вече? Защо твърди още през март, че няма пари в държават аи иска намеса на МВФ!? По скоро трябва да се намеси интерпол, за да се види къде са милиардите от бюдета на българия

    Коментиран от #13

  • 13 Последния Софиянец

    7 1 Отговор

    До коментар #12 от "всичко това говори че":

    Вестоносеца с лошите вести го убиват нали?
  • 14 От момента на поставянето във валутен

    9 2 Отговор

    До коментар #3 от "честен ционист":

    борд преди 25 години до сега левът е загубил между 2 и 3 пъти покупателната си способност. Което струваше 1 лев сега струва 2 лв. или повече. Така , че какъв е реалният курс на лева всеки сам може да прецени.
  • 15 🇧🇬🇪🇺💯

    0 21 Отговор
    Днес имам време за тфа, онва, та за тва да се напомни на “доцентчето” че се изказва неподготвен.
    За МВФ (Международе Валутен Фонд) и Еврозоната говорим за едно също “добиче” но погледнато от двама души който са “глухонями” и невиждат, тоест за несведующите, (отварям скоба и се извинявам на хората които невиждат и са глухонями, още веднъж прощавайте за неумелото сравнение), “доцентчето” би трябвало да обясни следното за:
    МВФ е ЕС Банка за помагане на закъсали и так далее… , държави затова има “резон” че, когато територията влезе в Еврозоната нейните заеми, на (територията) ще по ефтинеят спрямо основната лихва.
    Другата такава Банка е World Bank но тя е на Съединените Щати.
    Ние когато взимаме заеми и сега, с по голяма лихва и после с по малка лихва защото ще сме в Еврозоната, винаги ги взимаме от ЕС институцията МВФ.
    Факти, факти, а не празни приказки и политиканстване да подпираме радевото незаконно правителство и руска пешка.
    Comprende Compradore❓

    Коментиран от #18

  • 16 Сатана Z

    1 16 Отговор
    Попитан за фалита на американската Silicon Valley Bank, той каза, че това е станало, защото активите на банката са се изравнили с нереализираната загуба."
    Не знам къв икономист е ,но Аз спрях да чета дотук.

    Коментиран от #23, #26

  • 17 🇧🇬🇪🇺💯

    1 3 Отговор
    Най голямото зло на света са криво разбрани Икономисти и Финансисти, примери “бол” , например енгелс и маркс.
  • 18 честен ционист

    13 0 Отговор

    До коментар #15 от "🇧🇬🇪🇺💯":

    МВФ е конкурент на Еврозоната и е част от ООН. Какви дивотии си писал само ти си знаеш. Централата на МВФ се намира у Вашингтон. МВФ е американски инструмент за пиратско завладяване на фискални системи.

    Коментиран от #21

  • 19 🇧🇬🇪🇺💯

    13 1 Отговор
    Питайте Кристалинка, тя ще ви обясни по надълго и нашироко, кога за кой е работила и кои са роботодателите й❓
  • 20 Бам Бам

    11 0 Отговор
    Трябва негЪрчетата да са бедни за да са управляеми и предсказуеми!
  • 21 🇧🇬🇪🇺💯

    0 7 Отговор

    До коментар #18 от "честен ционист":

    В грешка си, ъх щях да кажа “колега” но се въздържам заради “позивната” която си турил.
  • 22 🇧🇬🇪🇺💯

    0 4 Отговор
    Оставям темата защото нямам интерес от ноо отдавна.
  • 23 МАХМУД

    5 0 Отговор

    До коментар #16 от "Сатана Z":

    НЕ РЕАЛИЗИРАНА ЗАГУБА Е ПРИМЕРНО ЗАЕМ КОЙТО СИ ДАЛ НА КОМШИЯТА СИ А ТОЙ НЕ ТИ ГО ВРЪЩА И ТИ НЕ СИ УСПЯЛ ДА ПРОДАДЕШ ВЗЕМАНИЯТА СИ ОТ НЕГО НА НИКОЯ КОЛЕКТОРСКА ФИРМА.
  • 24 Тома

    5 0 Отговор
    За герберастите всичко беше точно при горанов.Парите в чекмеджето а на народа нищо
  • 25 икономист

    0 8 Отговор
    Този е толкова икономист, точно колкото Боко Рапона от Банкя е полиглот.
  • 26 бZзZзТ

    2 0 Отговор

    До коментар #16 от "Сатана Z":

    Чуй записа след 14:02. Сравнението е между нереализираната загуба и собствения капитал. Просто резюмето е малце...
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 калугин

    1 0 Отговор
    Проблемът за възникването на този дефицит е неразумното държавно харчене на пари, подпомагането на калпак и от кабинета „Петков“, и от служебния кабинет. Финансовият министър можеше да предприеме някакви стъпки към преструктуриране на фискалните стимули, можеше да спре раздаването на пари на калпак. Повече от една година се знае, че това не е продуктивно.СЪЕДИНЕНИЕТО ПРАВИ СИЛАТА ЗНАЧИ: ИЗПЪЛНИТЕЛНАТА,СЪДЕБНАТА,ЗАКОНОДАТЕЛНАТА ВЛАСТ, БИЗНЕСА И МЕДИЙТЕ СРЕЩУ БГ НАРОДА, С ПАРИТЕ НА НАРОДА